Șapte noi ambulanțe pentru SAJ Buzău

17 decembrie 2018 | 0 comentarii |

Aseară, cele șapte noi ambulanțe tip B4x2 au intrat în curtea salvatorilor buzoieni. În toată țara, peste 400 de autospeciale noi-nouțe vor ajuta echipajele SAJ și SMURD să ajungă mai repede la pacienții care au nevoie de prim-ajutor medical calificat.

 

A nins, a burnițat, vântul rece și tăios a bătut cu putere, dar nimic nu a putut micșora bucuria personalului medical și tehnic de la Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Buzău care, în frunte cu directorul tehnic al instituției, Gabriel Mihalașcu, a ajuns aseară în curtea instituției, cu șapte ambulanțe tip B4x2 noi-nouțe, gata de intervenție. A fost primul lot din cele 21 de ambulanțe noi aprobate Buzăului, din totalul de 1.300 de ambulanțe achiziționate la nivel național prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, care vor înnoi flota auto a serviciilor județene de ambulanță și unităților SMURD, până la jumătatea anului viitor. În data de 24 octombrie, viceprim-ministrul Paul Stănescu, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, a semnat 7 contracte de finanţare pentru achiziţionarea ambulanţelor şi echipamentelor aferente acestora, în valoare de 558.903.141,45 de lei, în vederea creşterii capacităţii de reacţie şi răspuns în cazul situaţiilor de urgenţă şi dezastrelor colective.

Potrivit dr. Lhuana Zissu, managerul SAJ Buzău, cele șapte ambulanțe care au ajuns, înainte de Sărbători, pot fi considerate, atât pentru personalul operativ al SAJ, cât „mai ales pentru pacienți, un cadou de Crăciun, care a sosit mai devreme, spre bucuria tuturor. Aceste noi ambulanțe vor înlocui o parte din cele care și-au depășit norma de utilizare, așa că totodată se va îmbunătăți și situația operativă, se va putea ajunge mai repede la pacient”. 

 

Cele șapte ambulanțe ajunse la SJU Buzău fac parte dintr-un lot de 46 de autospeciale destinate Regiunii Sud-Est, în care sunt incluse județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați și Tulcea. Dr. Zissu a explicat că celelalte ambulanțe care vor veni la Buzău, ca și în celelalte județe, în primul semestru al anului 2019, vor fi atât de tip B4x2 (cu asistent medical, dotate cu echipamente pentru manevrarea, imobilizarea și transportul pacientului, aparatură /echipamente pentru resuscitare – respirație, de monitorizare-defibrilare-evaluare–administrare medicamente /solutii, precum și materiale sanitare necesare în caz de urgență), de tip C (care răspund apelurilor pentru cazuri grave, au dotări suplimentare și sunt prevăzute și cu medic) și altele de tip A (cu dotări minime pentru transportul pacienților și resuscitare).

Dr. Zissu consideră că „putem spune că simțim cu adevărat că aceste Sărbători au venit mai devreme și sunt încărcate cu daruri pentru noi, pentru că recent am reușit să achiziționăm și noile uniforme de iarnă pentru medici, asistenții medicali, ambulanțieri și conducătorii auto. Acestea respectă standardele europene, sunt confecționate din materiale de calitate, sunt individualizate astfel încât să se ușureze comunicarea cu pacienții și sunt marcate cu benzi reflectorizante ca la Poliția rutieră, pentru a avea o bună vizibilitate în trafic, astfel încât să se poată evita evenimentele nedorite, asigurând confortul și siguranța personalului operativ”.

 

Potrivit secretarului de Stat în MAI, Raed Arafat, 300 de ambulanțe B4x2 și alte 120 de ambulanțe 4×4 sunt livrate serviciilor județene de ambulanță și SMURD până pe 18 decembrie. 320 dintre acestea sunt destinate SAJ-urilor, iar 100 vor înnoi parcul auto al SMURD din întreaga țară.

La nivelul Serviciilor de Ambulanţă Judeţene, peste 1.000 de ambulanţe au peste 500.000 de kilometri parcurşi în regim de urgenţă, iar 450 dintre acestea au peste 600.000 de kilometri, în condiţiile în care durata optimă de exploatare este de 200.000-300.000 de kilometri, se menționa în raportul MAI prin care s-a motivat necesitatea achiziției noilor autospeciale.

Raed Arafat a mai precizat că, în cursul primului semestru al anului viitor, vor fi livrate celelate autospeciale, diferența până la 1.300, către serviciile de ambulanță județene și SMURD. Valoarea totală a contractelor de achiziție a celor 1.300 de ambulanțe este de aproape 560 de milioane de lei, iar „sursa de finanțare a acestor ambulanțe este Programul Operațional Regional, achiziția fiind derulată de IGSU. Din nou vreau să le mulțumesc colegilor de la Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Dezvoltării Regionale pentru tot sprijinul acordat!”, a subliniat dr. Raed Arafat.

 

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență mai spune că prin dotarea corespunzătoare a parcului auto al serviciilor județene de ambulanță și SMURD va crește „capacitatea de reacție și de răspuns în cazul situațiilor de urgență, inclusiv în cazul accidentelor cu victime multiple și al dezastrelor colective, și totodată vor crește eficiența și calitatea serviciilor medicale de urgență și a celor de prim-ajutor calificat”.

Toate mașinile sunt dotate cu sisteme integrate moderne pentru asistență medicală, astfel încât se va asigura legătura directă între serviciile SMURD și serviciile de ambulanță județene, se vor aplica proceduri de lucru unitare în utilizarea echipamentelor, inclusiv a celor care permit transmiterea la distanță a datelor privind starea victimelor și se va asigura o reducere semnificativă a costurilor cu mentenanța.

Serviciile de Ambulanță Județene (SAJ-urile), autoritățile administrației publice locale (consiliile județene şi consiliile locale), instituțiile publice cu atribuții în domeniul căutării-salvării de persoane în zone montane, greu accesibile, alături de ISU şi IGSU sunt beneficiari direcți ai achizițiilor acestor echipamente.

GALERIE FOTO:

 


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*