Sarea la control !

23 mai 2012 | 0 comentarii |

Reducerea cantitatii de sare din alimente constituie o noua preocupare a Ministerului Sanatatii. Dr. Adrian Streinu Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a anuntat ca exista in acest sens un proiect de act normativ ce se va aplica pe parcursul urmatorilor cinci ani.

Ingrijorati ca jumatate dintre romani sunt supraponderali sau obezi si ca numarul deceselor prin afectiuni cardiovasculare situeaza Romania intre „fruntasele” Europei, mai-marii Sanatatii au decis ca este nevoie de masuri restrictive in privinta consumului de sare.

„Este un program util, stim cu totii ca sarea consumata in exces, ca de altfel orice alt exces, dauneaza sanatatii. Sunt multe afectiuni in care sarea este chiar contraindicata, iar in acest sens este bine sa se tina cont de indicatiile medicului curant. Prin programul de reducere a sarii din alimente, DSP va supraveghea modul in care unitatile comerciale respecta normele sanitare emise in acest sens. Se vor recolta, probabil, si probe care se vor analiza in laborator, pentru a se determina cu exactitate daca producatorii respecta cantitatile admise”, a precizat dr. Venera Acsinte, directorul DSP Buzau, mentionand ca si la ora actuala se recomanda ca alimentele sa nu depaseasca un anumit continut de sare.

Se stie ca „sarea in bucate” este cea care le da gust si ca este un mineral de care organismul are nevoie, elementele nutritive din compozitia ei contribuind la prevenirea accidentelor cerebrovasculare si a afectiunilor tiroidiene. Se recomada insa consumarea a numai 6-9 grame de sare pe zi, ceea ce este destul de dificil. Consumata in exces, sarea poate fi extrem de daunatoare. Prea multa sare in alimentatie poate conduce la cresterea tensiunii arteriale, iar o presiune crescuta a sangelui duce la dezvoltarea afectiunilor cardiovasculare. De asemenea consumul excesiv de sare mareste cantitatea de calciu eliminata prin urina, ceea ce poate conduce in timp la aparitia osteoporozei sau la scaderea rezistentei oaselor. In plus, sarea retine apa in organism, ingrasa si poate fi un factor determinant pentru obezitate.

Se estimeaza ca populatia din tarile asa-zis civilizate consuma de cel putin doua ori mai multa sare decat ii este necesar organismului.


Categorii: Autoritati

Adaugati un comentariu


 

*