Scandal la IML Cluj: directorul, invinuit pentru disparitia unor cadavre

18 decembrie 2013 | 0 comentarii |

Acuzele au ajuns si la urechile ministrului Nicolaescu, prin intermediul unei scrisori deschise, semnata de mai multi legisti din cadrul Institutului, aparuta in presa, ca si in cazul Spitalului Judetean Ploiesti sau al Maternitatii Bucur. Ministrul sanatatii a dispus un control si in acest caz.

 

IML Cluj

IML Cluj

Nu mai incape indoiala ca scrisoarea deschisa adresata luna trecuta presei de chirurgul Dan Oprea de la Spitalul Judetean din Ploiesti a deschis o adevarata cutie a Pandorei, exemplul sau fiind urmat si de alti medici care s-au plans public, pe diferite cai, de neajunsurile din spitale si de problemele cu care se confrunta in activitatea de zi cu zi, sperand ca reactiile din partea Ministerului Sanatatii sa apara. Si, intr-adevar, ministrul Eugen Nicolaescu a luat atitudine in fiecare dintre cazuri, iar dimensiunea jafului din sistemul sanitar pare sa fie inimaginabila. O urmare a acestor plangeri o constituie si controalele efectuate in aceasta perioada la toate unitatile sanitare din tara, precum si schimbarile managerilor la nivelul unor unitati la care au fost semnalate probleme majore, in urma sesizarilor facute de personalul medical si de pacienti.

La sfarsitul saptamanii trecute, o noua scrisoare deschisa a inceput sa circule pe canalele mass-media, semnaland o serie de nerguli grave de care s-ar face vinovat directorul interimar al Institutului de Medicina Legala de la Cluj, medicul Marius Vartic. Documentul este semnat de cinci medici din cadrul Institutului, care il acuza pe directorul interimar, printre altele, de „pierderea unor cadavre sau gasirea neasteptata a altora”.

 

med.legalaCei cinci semnatari ai scrisorii sunt medicii primari legisti Dan Paul Mucichescu, Dan Perju Dumbrava, Costel Siserman, Cristian Gherman si Mugur Pop, care aduc o serie de acuze indreptate direct catre directorul interimar Marius Vartic. Acesta este acuzat ca a desfiintat raportul de garda, fapt ce afecteaza profund procesul didactic, deoarece medicii rezidenti nu mai pot exersa meseria pentru care s-au pregatit ani de zile si ca a dezorganizat activitatea Institutului, dand unor angajati care se ocupau de bunul mers al actelor, atributii mai putin importante, inregistrandu-se astfel mari intarzieri la intocmirea documentelor. Se mai arata, de asemenea, ca de cand medicul Marius Vartic conduce institutul, de la morga acestuia au disparut unele cadavre, iar altele au aparut pe neasteptate, fara ca nimeni sa stie de provenienta lor. „Nu ne referim numai la conducerea defectuoasa a compartimentului de preosectura care a dus la pierderea unor cadavre sau gasirea neaşteptata a altora, ci si la faptul ca o serie de expertize de importanta majora nu pot fi efectuate datorita faptului ca medicii pshiatri refuza sa participe la efectuare lor. De altfel, ati fost demis pentru management defectuos in urma controlului efectuat de Ministerul Sanatatii”, se mai arata in documentul semnat de cei cinci medici legisti.

 

Dr. Marius Vartic

Dr. Marius Vartic

Directorul IML Cluj mai este acuzat de cei cinci subalterni ca are un comportament neadecvat, tipand, amenintind si chiar lovind angajatii, iar nota foarte mica pe care a obtinut-o la concursul pentru ocuparea functiei de director al institutului il descalifica pentru a ocupa acest scaun. „Nota pe care ati obţinut-o la examenul sustinut pentru ocuparea functiei de director al IML Cluj, in vara aceasta, nota 2.97, va descalifica pentru ocuparea acestei functii, chiar si in calitate de interimar. Astfel, apreciem ca nu puteti fi directorul unui Institut de Medicina Legala atata timp cat, in mod sistematic, evitati sa rezolvaţi cazurile medico-legale complicate (omoruri, culpe medicale). Comportamentul dvs. fata de angajatii institutului este inadecvat: raspunsuri manifestate prin urlete, injuraturi, lovirea colegilor, amenintari etc”, se mai mentioneaza in scrisoarea deschisa.

La randul sau, Marius Vartic a declarat ca nu isi va da demisia, deoarece nu se simte vinovat de management defectuos. El a susţinut ca Dan Paul Mucichescu, unul dintre semnatarii scrisorii, este trimis in judecata pentru doua capete de acuzare, din care unul este de marturie mincinoasa, iar alt semnatar, Dan Perju Dumbrava, vrea sa devina director in locul sau, concurand impotriva sa la concursul mentionat in scrisoarea deschisa. El a mai adaugat ca este director al IML Cluj din aprilie 2013, dupa ce a fost schimbat din functie de Ministerul Sanatatii.

 

Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii

Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii

Ministrul Eugen Nicolaescu a luat cunostiinta despre aspectele sesizate in scrisoarea deschisa si a transmis, printr-un comunicat de presa, ca a dipus demararea unei anchete la IML Cluj, imediat ce Corpul de Control al Ministerului Sanatatii va finaliza controalele ce se desfasoara la acest moment. Acest lucru ar urma sa se intample in primele zile ale anului viitor. Incepand cu luna ianuarie 2014, dupa ce Corpul de Control al ministrului Sanatatii va finaliza controalele pe care le are in derulare, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a dispus acestuia demararea unei anchete ample la IML Cluj, pentru verificarea tuturor aspectelor sesizate. De asemenea, avand in vedere faptul ca precedentul concurs de ocupare a functiei de director al IML Cluj a intampinat probleme organizatorice, Ministerul Sanatatii a decis reluarea procedurii de concurs, incepand cu luna ianuarie 2014”, se arata in comunicatul transmis de Biroul de Presa al Ministerului Sanatatii.


Adaugati un comentariu


 

*