Scandalul sangelui contaminat de la Slatina – furtuna intr-un pahar cu apa

6 martie 2014 | 0 comentarii |

Sangele transfuzat pacientului suspectat ca a fost infectat cu hepatita B era „curat”, la fel ca si cel recoltat anterior de la donatorul depistat cu acest virus.

 

transfuzieIsteria creata de sangele infectat cu virusul hepatitei B care a fost trimis de la Centrul de Transfuzii Slatina la spitalul judetean din aceeasi localitate si a ajuns apoi in venele unui pacient, s-a dovedit a nu avea niciun temei real, intregul scandal creat fiind doar un balon de sapun care s-a spart la scurt timp dupa ce a fost creat. Andy Rosin, directorul Institutului National de Hematologie Transfuzionala, a lamurit azi toate aspectele referitoare la acest caz, aratand ca niciodata sanatatea pacientilor transfuzati nu a fost pusa in pericol iar de la centrul de transfuzii din Slatina nu a fost trimisa nicio doza de sange infectat, astfel de doze neexistand, de altfel, in rezervele centrului. Asadar, pacientul despre care s-a spus ca ar fi fost infectat cu hepatita B in urma transfuziei, poate sta linistit pentru ca analizele au relevat ca nu s-a intamplat asa, iar ancheta demarata la centrul de transfuzii a demonstrat ca de aici nu a plecat nicio doza de sange infectat.

 

Dr. Andy Rosin

Dr. Andy Rosin

Totul a pornit saptamana trecuta de la un donator fidel al Centrului de Transfuzii Slatina, care venise ca de obicei sa doneze, fiind supus in prealabil analizelor de rigoare. Cu aceasta ocazie, in sangele sau a fost constatata prezenta virusului hepatitei B, asa ca nu a mai fost lasat sa doneze de aceasta data, fiind indrumat catre un medic specialist. Intrucat era vorba de un donator fidel, de la care mai fusesre recoltat sange care se afla in rezervele centrului, responsabilii centrului de transfuzii au anuntat Institutului National de Hematologie Transfuzionala. Din seroteca au fost scoase probele recoltate de la pacientul respectiv in lunile octombrie si decembrie, ultimele recoltate de la cel in cauza, iar sangele a fost supus unor noi analize pentru a se constata daca era sau nu contaminat. Asa cum era de asteptat, testele au iesit negative, iar sangele nu prezenta niciun pericol, la momentul recoltarii, donatorul fiind supus, de asemeni, analizelor preliminare, care au relevat ca acesta este sanatos. Prin urmare, doza administrata intre timp unui pacient al spitalului din slatina era necontaminata, iar omul nu fusese infectat cu hepatita B, fapt confirmat de analizele la care a fost supus ulterior. „S-a certificat prin metode extrem de complexe faptul ca probele din lunile octombrie si decembrie ale donatorului respectiv nu erau infestate. In luna februarie donatorul nu a mai donat”, a explicat azi Andy Rosin, specificând că donatorul a contractat virusul în timpul scurs de la ultima donare până ziele trecute, când se prezentase din nou la centrul de transfuzii.

 

148703 2 donare 1Ce a urmat, se stie, centrul de transfuzii din Slatina fiind inchis pentru doua zile si ministrul Banicioiu dispunand demararea unei anchete. Dupa cateva zile, lucrurile s-au limpezit, in cursul zilei de ieri centrul de transfuzii fiind redeschis si reluandu-si activitatea, iar primii donatori facandu-si deja aparitia la primele ore.

Directorul Institutului National de Hematologie Transfuzionala a mai declarat azi ca in niciun caz angajatilor centrului de transfuzii nu li se poate imputa vreo greseala , ci, din contra, trebuie apreciat faptul ca si-au facut bine datoria si l-au depistat la timp pe donatorul cu hepatita B si au impiedicat ca sangele acestuia sa intre in circuit. De altfel, in Romania, doar doua persoane au fost infectate in urma transfuziilor in ultimii zece ani. Numarul de donatori a crescut anul trecut cu 7,5 la suta fata de anul 2012, inregistrandu-se 470.000 de donatori, tinta pentru Romania fiind sa se ajunga undeva la 700.000 de donatori de sange pe an. Andy Rosin a mai declarat ca Romania nu duce lipsa de sange, insa problema apare in cazul in care spitalele folosesc sange in lipsa unor tratamente, care ar costa mai mult si, in acest caz, prefera sa faca transfuzii.

 


Categorii: Actual, Institutii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*