Schimbatorul de ministri

3 septembrie 2012 | 0 comentarii |

Nina NeaguLuna trecuta, mai ales in perioada in care misiunea Fondului Monetar International (FMI) a fost in Romania, in prim-planul discutiilor despre sanatate s-a aflat coplata. Un cuvant pe cat de actual, pe atat de perimat in planul actiunii concrete. Dar care, la fel ca schimbatorul de viteze al unei masini careia  revizia tehnica nu i s-a facut niciodata cu simt de raspundere (vezi legislatia sistemului sanitar din ultimii 22 de ani), expune soferul si pe ceilalti participanti din trafic la riscuri majore.

Spun asta pentru ca sistemul sanitar, din ce in ce mai precar si mai greu accesibil pentru majoritatea romanilor, seamana tot mai mult cu o masina prost intretinuta. Chiar hodorogita, care mai mult polueaza decat functioneaza. Inghite insa sume imense din banii care ar trebui sa ajute la vindecarea bolnavilor, pe programe si proiecte partial sau niciodata functionale. Iar asta se vede cu ochiul liber din starea tot mai deplorabila a starii de sanatate a populatiei din romania, din functionarea tot mai dificila a spitalelor si din exodul fara precedent al profesionistilor din sanatate.

 Se bate apa-n piua cu legi care mai de care mai incoerente si mai greu aplicabile. Se pierde timp, se consuma bani si energie fara niciun efect. Iar noi, cei care platim, ne lasam prostiti cu declaratii sforaitoare. Ei dau vina pe functionarea sistemului sanitar la cote de avarie fara a-si asuma insa vreo raspundere, de parca nu din cauza lor, a celor care s-au perindat la guvernare, s-a ajuns in acesta situatie. Iar daca se mai trezeste cate o mana de oameni si mai arata cu degetul spre jgheaburile pe care se scurg, de fapt, banii, nu se intampla nimic. Cel mult, se schimba ministrul si totul se reia, ciclic, de la acelasi capat, perpetuandu-se aceleasi „naravuri”, parca intr-un experiment sadic in care cobaii sunt milioanele de oameni bolnavi si lipsiti de speranta.

Revenind la coplata, ea a fost gandita initial ca un mijloc de eficientizare a actului medical, de atingere a unui nivel superior de performanta si civilitate. Pe vremea cand bugetul era excedentar si nu exista riscul ca cineva sa nu aiba drumul deschis pentru serviciile de baza.

In  1999, Alexandru Ciocilteu, presedintele  Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), a introdus pentru prima data coplata  in „vocabularul” sistemului sanitar romanesc, dupa modelul britanic. A stat „la loc de cinste” pe masa fiecarui ministru, de mai bine de zece ani. Toti cei 11 ministri care s-au aflat la „butoane” in acest ultim deceniu al sanatatii romanesti, oricat au „simulat” ca schimba „viteza”, oricate termene de aplicare a avansat, niciunul nu s-a respectat. S-au gasit doar justificari si s-au decis noi si noi amanari.

S-au schimbat de atunci 11 ministri, dar s-a schimbat si scopul in care conceptul a fost initiat. Coplata s-a transformat intr-o masura nepopulara, greu de impus si foloseaste unora ca mijloc perfect de manipulare.

Este un moment neprielnic pentru guvernanti? Gasim un nou scandal in sanatate. Ultimul proiect de lege, desi refacut, negaciat si comentat pana peste poate, se dovedeste la fel de incoerent, inconsecvent si inadecvat acestei tari a cancerelor descoperite doar in stadii terminale, a infarctelor la 30 de ani si a banilor deturnati prin parcurile din paduri. Acum nu se mai aude nimic. S-a amanat pana dupa alegerile parlamentare…


Categorii: Editorial

Adaugati un comentariu


 

*