„Scoala altfel” ofera o perspectiva optimista despre Spitalul Judetean de Urgenta Buzau
Elevi ai Colegiului National „B.P.Hasdeu”, considerat „pepiniera a facultatilor de medicina”, si-au testat vocatia in cel mai mare spital din judet si, se pare, au fost convinsi ca vor sa devina salvatori de vieti si chiar sa se intoarca in Buzau pentru a face cariera in medicina.
Aproape toti copii spun, cand sunt foarte mici, ca vor sa devina doctori, profesori sau vedete de film. Cand mai cresc, multi isi dau seama ca aceste visuri raman intr-un coltisor al „amintirilor din copilarie” si altele le sunt obiectivele si aspiratiile, proiectele si dorintele de viitor, dar altii isi consolideaza aceste dorinte si chiar si le materializeaza.
Ca sa-i ajute sa inteleaga mai bine ce inseamna o profesie, scoala romaneasca deruleaza de cativa ani „Scoala altfel”, un proiect prin care care in fiecare an, timp de o saptamana, elevi si dascali au ocazia sa ia „pulsul” realitatii si, in multe cazuri, sa inteleaga lucruri pe care si le-au imaginat cu totul „altfel” despre anumite profesii sau potentiale locuri de munca.
In cadrul „Saptamanii altfel”, Spitalul Judetean de Urgenta Buzau si-a deschis portile pentru elevii care au dorit sa inteleaga ce inseamna medicina, spitalul, o cariera in alb. Doua grupuri de hasdeeni si-au dorit sa vada „pe viu” ce inseamna un spital din perspectiva celor care se lupta clipa de clipa, pentru viata. Ce inseamna sa fii medic, asistent medical sau pacient. Si, se pare, unitatea medicala a reusit sa-i ajute sa vada „altfel” decat stiau din auzite ce inseamna un spital si cum se salveaza vieti la Buzau. Tinerii au inteles ca, din afara, multi vad si judeca aceasta unitate medicala prin prisma unor „idei preconcepute” si nu prin cea a realitatii, asa ca Spitalul Judetean Buzau ar putea avea, prin ei, viitoarea generatie de medici de care populatia judetului are nevoie.
Andeea Lazar – XII J: Acest proiect m-a ajutat sa descopar mai bine viata din mediul spitalicesc. Personalul spitalului ne-a primit cu caldura si ni s-au oferit un curs de educatie sexuala si unul de resuscitare. Am invatat multe lucruri interesante si ma gandesc sa revin, la vara.
Cristina Diana Tudorache – XI E: Acest proiect mi-a oferit oportunitatea de a vizita toate sectiile spitalului si de a vedea astfel si numeroase cazuri de patologie. Am avut ocazia de a vedea si o sala de operatii, chiar in timp ce un chirurg isi desfasura activitatea, lucru ce m-a bucurat foarte tare, avand in vedere ca visez la o cariera de chirurg. Am cunoscut numerosi domni doctori si doamne asistente care ne-au vorbit despre toate aspectele vietii intr-un domeniu medical. Ne-au demonstrat ca sunt numeroase idei preconcepute despre medici si cadre medicale, fiind binevoitori si, bineinteles, foarte inteligenti. Sunt foarte fericita si imi propun sa revin aici si la vara, la sfatul domnului dr. Tache.
Andreea Ionescu XI F: Sunt foarte fericita, datorita implicarii in acest proiect. Am avut ocazia de a vizita mai multe sectii ale Spitalului Judetean Buzau, sa vad echipamentele, pacientii, saloanele. Am apreciat buna gazduire a doctorilor si a asistentelor. Am fost placut surprinsa de atmosfera din aceata institutie si de cele prezentate.
Radu Bianca – X E: Cu ocazia acestui intership mi-am dat seama ca imi doresc cu adevarat sa fac Facultatea de Medicina. Mi-a placut foarte mult modul in care s-au comportat cu noi doamnele asistente si domnii/doamnele doctor. Mi-ar placea enorm sa ma intorc aici la vara pentru a face practica si, desi nu ma pot pronunta 100% acum, tot cred ca aceasta este vocatia mea. As repeta experienta, feedback-ul a fost pozitiv 100%.
Alexandra Teodora Stanga – IX E: Din prima clipa am fost foarte incantata de acest proiect si mi-am dorit sa fiu implicata. Am fost sigura ca voi descoperi lucruri noi si totodata voi vedea si voi simti ce inseamna sa fii medic. Rigoare, emotii si frumusete, aceasta este medicina. Am aflat, mi-am atins scopul. Ma bucur ca am participat la acest proiect si voi reveni in Spitalul Judetean Buzau. Acest proiect mi-a ordonat ideile si m-a ajutat sa prevad cateva dintre clipele viitorului.
Au vizitat sectiile spitalului, au stat de vorba cu medicii si au aflat „la fata locului” ce inseamna sa fii medic sau asistent medical in Spitalul Judetean de Urgenta Buzau si cum sunt ingrijiti pacientii in aceasta unitate medicala. Directorul de ingrijiri Simona Bolchi, impreuna cu purtatorul de cuvant Adriana Bunila le-au facut elevilor un tur al spitalului si, impreuna cu medicii sectiilor vizitate i-au ajutat sa inteleaga frumusetea acestei profesii si deduicarea de care este nevoie, dar si satisfactiile pe care le ai cand salvezi o viata sau cand ajuti pe cineva sa-si recapete sanatatea. „Le-am facut hesdeenilor un tur al spitalului. Au avut ocazia sa participe la un curs de educatie sexuala si contraceptie, prezentat de doamna dr. Silvia Nistor de la Cabinetul de Planificare Familiala, dar si sa vada sectiile Cardiologie, Neurologie, Chirurgie Plastica (unde au intrat si in sala de operatii alaturi de dr. Mihai Tache), Chirurgie Generala (unde li s-a aratat cum se schimba un pansament), Ortopedie, Nefrologie, ATI si UPU. Au avut posibilitatea sa li se explice, in fiecare sectie in parte, ce inseamna sa lupti cu boala, ce presupune fiecare specialitate medicala si cum poate fi ajutat pacientul sa-si recapete sanatatea si cum ii poate fi salvata viata”, a precizat Adriana Bunila pentru SanatateaBuzoiana.ro.
„Punctul forte” al vizitei in Spitalul Judetean de Urgenta a fost insa, prin specificitatea pe care o are, Unitatea de Primiri Urgente, sectia in care o secunda poate face diferenta dintre viata si moarte. Un ramura grea a medicinei, dar foarte frumoasa, chiar daca in tara exista putini medici care aleg aceasta specialitate, iar Buzaul se confrunta la ora actuala cu o criza fara precedent de specialisti. „A fost o placere sa petrec catva timp alaturi de aceste fete entuziaste, care si-au propus sa devina medic. Pe langa faptul ca le-am explicat care este frumusetea specialitatii Medicina de urgenta, le-am tinut un curs cu notiuni de baza in acordarea primului ajutor de urgenta si resuscitare, care se pare ca le-a starnit interesul. Totodata am discutat despre donarea de organe, despre acceptul prezumat si despre beneficiile transplantului. Sunt placut surprins de reactia lor in fata acestor prezentari, de dorinta lor de implicare si mai ales de felul in care au inteles cum se desfasoara activitatea in acest spital care, de multe ori, este perceput gresit din cauza unor mentalitati sau a unor disfunctionalitati inerente ale sistemului medical public romanesc, desi aici sunt salvate, zilnic, multe vieti. Sper ca o parte dintre acesti liceeni sa fie, peste cativa ani, colegii nostri”, a concluzionat dr. Adrian Zoican, seful sectiei UPU Buzau si coordonatorul echipei de prelevare de organe a unitatii medicale.
Conducerea unitatii medicale considera ca este important pentru elevi sa constientizeze beneficiile implicarii voluntare a societatii civile in sprijinul umanitatii. Pentru viitorii medicinisti este necesar sa-si formeze o idee personala realista despre modul in care se salveaza vieti si se ingrijesc bolnavii in Spitalul Judetean de Urgenta Buzau. „Zilele acestea am participat la Targul de Joburi si deja avem aproximativ 20 de tineri studenti si absolventi de medicina care si-au manifestat interesul pentru Spitalul Judetean Buzau. Sper ca macar o parte dintre ei sa-si materializeze prima intentie si sa vina sa constate avantajele pe care le oferim aici, comparativ cu alte unitati medicale din tara, iar in acest fel sa nu ne mai confruntam cu criza de medici care ne ingreuneaza acum activitatea. Prin acest proiect de intership dintre unitatea noastra medicala si Colegiul Hasdeu, recunoscut ca „pepiniera” de studenti la Medicina, am vrut sa le prezentam elevilor acestei prestigioase unitati de invatamant atat frumusetea profesiei de medic si de asistent medical, cat si oportunitatile de a se intoarce „acasa”, ca sa formeze la Buzau o echipa de elita a generatiei urmatoare. Nu trebuie sa uitam ca Buzaul a dat tarii si chiar lumii medici de mare calibru, chiar un premiant Nobel”, a declarat pentru SanatateaBuzoiana.ro, managerul SJU Buzau, Claudiu Damian.
GALERIE FOTO: