„Şcoala din spital” – un proiect prin care Guvernul asigură educația copiilor care necesită perioade lungi de internare

20 august 2021 | 0 comentarii |

Prima lectură a actului normativ prin care se reglementează acest program național a fost prezentat în Guvern, ieri, în primă lectură, de către ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

 

Sursă foto: Asociatia PAVEL

Sute de copii își trăiesc, din pacate, copilăria, în spitalele din Romania. De la cele mai fragede vârste, ei duc o luptă aprigă cu boli dintre cele mai cumplite. Ajutați de medici și de familie, mulți reușesc să învingă boala, dar prețul plătit este unul greu de imaginat de cineva care  nu a trecut printr-o astfel de experiență. Luni de zile, uneori ani, acești copii sunt nevoiți să stea internați în spitale, unde sunt supuși la tratamente greu de suportat chiar și pentru adulti.

Singurii lor prieteni sunt colegii de salon și de suferință, iar locurile de joacă se rezumă, în cazurile fericite, la camerele special amenajate în unele spitale, însă în cele mai multe nici acestea nu există.

Perioada îndelungată petrecută în spital înseamnă și întreruperea cursurilor, astfel că, după externare, copiii au mult de recuperat, pentru a-și ajunge colegii din urmă. În cazurile cele mai fericire, cu eforturi deosebite, copiii reușesc să țină pasul cu școala, cu ajutorul celorlalți colegi sau al profesorilor. Mulți însă sunt nevoiți să piardă anii în care au absentat de la cursuri… Pentru pacienții aflați în astfel de situații, câteva ONG-uri au inițiat, acum câțiva ani, un proiect numit „Școala în Spital”, dar eforturile lor nu au putut acoperi nevoile tuturor copiilor care-și petrec mult timp în spitale. Acum au înțeles și autoritatile necesitatea implementării unei soluții prin care să le asigure pregătirea școlară în perioadele în care afecțiunile de care suferă impun internare de lungă durată.

 

Sorin Cîmpeanu – ministrul Educatiei

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a anunțat că și în România va fi implementat un sistem de predare în spitale, iar acest lucru se va întâmpla în urma adoptării unei Ordonanțe de modificare a Legii Educației, care a fost prezentată în Guvern joi, în primă lectură. Programul „Şcoala din spital” are ca scop şcolarizarea elevilor spitalizaţi pe termen lung și s-ar putea implementa chiar începând cu toamna acestui an.

Mai exact, în cadrul Universităţilor de Medicină şi Farmacie se înfiinţează unităţi de învăţământ preuniversitar cu titulatura „Şcoala din spital”. Acest lucru are ca scop organizarea şcolarizării ante-preşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor spitalizaţi în număr de câteva sute, în fiecare an. Aş vrea să spun că până acum nu a fost posibilă organizarea şcolii în spital, deoarece piedici birocratice reglementau dimensiunea minimă a formaţiunilor de studiu. Mai exact, este ca şi cum am putea să clarificăm că într-un spital oncologic am avea un număr suficient de mare de elevi în acelaşi spital, în acelaşi timp, de clasa a şaptea, de exemplu, lucru care, în mod evident, este absurd. Există sute de copii care pe parcursul anului școlar sunt în spitale, la chimioterapie. Ce grupe să constitui în Fundeni sau la Spitalul Marie Curie? În Fundeni avem 22 de elevi, la Marie Curie sunt aproape 20 de copii în această situație. Și în țară sunt copii. Atunci când un copil este sub perfuzii, nu putem vorbi despre constituirea de grupe. Nu este vina copiilor că se află în această situație. Această absurditate a fost înlăturată din reglementările legale”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

 

Potrivit ministrului, prin Ordonanța de Urgență anunțată, se constituie un corp al profesorilor care să facă școala în spitale. Pe toată perioada spitalizării se va desemna un cadru didactic monitor, care va avea obligaţia de a supraveghea parcursul educaţional al preşcolarului sau al elevului, precum şi de a menţine legătura permanentă cu unitatea de învăţământ la care acesta a fost înmatriculat înainte de spitalizare.

De asemenea, Ministerul Educaţiei înfiinţează Corpul Naţional al cadrelor didactice pentru şcoala din spital. Acesta va fi constituit în urma selecţiei cadrelor didactice care fac dovada absolvirii unor programe de pregătire în domeniul psiho-pedagogiei speciale. Se organizează şi Programul Naţional Şcoala din Spital care vizează continuarea predării învăţării prin membrii acestui corp naţional al cadrelor didactice pentru şcoala din spital, în cazul mutării elevilor de la un spital la altul sau de la o secţie la alta. Deci este vorba despre componenta mobilă a acestei şcoli din spital. Pentru sprijinirea învăţării în aceste şcoli din spital, Ministerul Educaţiei poate organiza şi olimpiade şi concursuri şcolare şi, de asemenea, poate acorda burse de studiu şi alte forme de sprijin material prin programe naţionale aprobate prin hotărâri de guvern”, adaugă ministrul Educaţiei.

 

Cîmpeanu a menționat totodată că Universităţile de Medicină şi Farmacie pot accesa şi fonduri externe nerambursabile, în vederea îmbunătăţirii activităţilor desfăşurate prin acest program naţional „Şcoala din spital”.

Procesul instructiv-educativ se va desfăşura adaptat la specificul bolii, la perioada de spitalizare şi la clasa în care este înscris elevul în anul şcolar respectiv. În termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a OUG, Ministerul Educaţiei va elabora o programă diferenţiată de susţinere a evaluării naţionale şi a examenului naţional de bacalaureat atât pentru elevii şcolarizaţi în acest program, cât şi pentru toţi elevii cu cerinţe educaţionale speciale şi care necesită o spitalizare îndelungată. Prin derogare de la dispoziţiile art. 5 alin 2 din Legea Educaţiei Naţionale prezenta OUG va intra în vigoare de la data publicării în MO. Acest proiect de OUG a fost prezentat în primă lectură”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

În aceeași şedinţă a Guvernului, ministrul Educației a prezentat, în primă lectură, proiectul de ordonanţă de urgenţă care reglementează „acordarea unui suport alimentar pentru preşcolarii şi pentru elevii din 150 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat. Este vorba de continuarea programului pilot Masă caldă în şcoli”, pentru care se vor aloca 46,4 milioane de lei.

 


Adaugati un comentariu


 

*