Screeningul neonatal incepe sa castige teren in Romania

6 februarie 2015 | 0 comentarii |

Pentru inceput, procedura se bucura de succes in zona Timisoarei, ca urmare a unui proiect initiat in urma cu sase luni si care ar putea fi extins la nivel national.

 

Dr. Bianca Gavrilita

Dr. Bianca Gavrilita

In urma cu o jumatate de an, medicul Bianca Gavrilita, care are si calitatea de consilier judetean in cadrul Consiliului Judetean Timis, a avut initiativa demararii la nivel local a unui proiect vizand efectuarea de screening gratuit pentru toti copiii veniti pe lume in maternitatile din Timisoara. Proiectul a fost demarat in luna august a anului trecut, in paralel cu o ampla campanie de informare a parintilor, prin brosuri pe care le-au primit inainte de nasterea copiilor, prin care au fost pusi in tema cu avantajele screeningului la nou-nascuti.

Adresabilitatea a fost astfel mult mai mare si multi parinti au fost de acord cu efectuarea testului, pentru ca au stiut ce presupune acest lucru, astfel ca in prezent, majoritatea copiilor care vin pe lume in maternitatile din Timisoara beneficiaza de aceasta testare gratuita. Despre acest proiect, initiatoarea sa, medicul Bianca Gavrilita spune ca merge foarte bine, motiv pentru care doreste sa faca demersurile necesare pentru extinderea sa la nivel national. „Acum, in tara se testeaza doua boli, iar noi facem testele pentru 55 de boli. A fost creat un soft care prelucreaza datele, obtinand o harta mult mai clara. Testele se fac in spital, apoi se prelucreaza. Dupa o jumatate de an, mi-as mai dori inca o jumatate de an, pentru a fi si mai mare perioada de studiu si sa avem niste rezultate mult mai clare. In acelasi timp, as vrea sa ducem proiectul si la nivel national” a declarat dr. Bianca Gavrilita.

 

Dr. Gabriela Olariu

Dr. Gabriela Olariu

Despre procedura in sine, medicul Gabriela Olariu, sefa clinicii de Neonatologie a Maternitatii Odobescu din Timisoara, spune ca prezinta avantaje sociale, morale si materiale, intrucat copiii care vor fi depistati cu aceste boli vor fi indreptati spre centre ce sa ii ajute sa invete cum sa traiasca cu boala respectiva, daca nu se poate trata. Din fericire, unele boli se pot trata doar printr-o dieta alimentara care trebuie respectata. Screeningul se face intre a treia si a cincea zi de la nastere existand  peste 100 de boli care pot avea debut in perioada neonatala si nu se pot depista fara acest screening, dupa cum a mai precizat medicul neonatolog. Dr Gabriela Olariu mai spune ca unul din 2.000 de nou-nascuti sufera de boli congenitale, cele mai grave fiind deficientele mintale sau deficiente de auz, probleme care, daca sunt depistate la timp, pot fi tratate, astfel incat copiii sa duca o viata normala.

 

maternitateInitiatoarea proiectului spune ca nu chiar toti viitorii parinti din Timisoara au fost de acord cu screeningul nou-nascutilor, existand si persoane refractare la aceasta procedura. „Refuzul nu a venit neaparat de la mamici de la sat, ci sunt oameni care au probabil o reticenta; este un trend nou si sa fii impotriva vaccinurilor. Din punctul meu de vedere, ca medic, sunt lucruri gresit intelese. Sunt oameni care au muncit de-a lungul istoriei si au reusit sa gaseasca vaccinuri prin a caror administrare s-au eradicat boli care mai inainte creasera pandemii in care s-au pierdut sute de mii de vieti. Iar acum, sa refuzi vaccinarile…” a mai declarat medicul Bianca Gavrilita. Un bilant al primelor sase luni de la demararea proiectului va fi facut in zilele urmatoare, medicul precizand ca s-au inregistrat in aceasta perioada cateva rezultate pozitive, iar altele au fost fals pozitive. „La inceput s-a banuit ca ar exista o problema congenitala, dar in cadrul proiectului se face o retestare gratuita pentru cei asupra carora exista o suspiciune, iar la retestare s-a dovedit ca prima suspiciune a fost falsa” a mai precizat dr. Bianca Gavrilita.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*