Scrisul vindeca

10 mai 2016 | 1 comentariu |

Scrierea este capabila sa ajute organismul emotional si fizic, poate avea un rol important asupra functiilor imunitare si asupra creierului.

 

scrisFiecare dintre noi ne-am confruntat, macar o data in viata, cu o perioada mai dificila, in care am simtit nevoia sa exprimam in cuvinte frustrarea, revolta, furia, neputinta. Sau, dimpotriva, cu o situatie in care nu am avut cu cine sa impartim fericirea, entuziasmul, multumirea. Iar cuvintele pe care am fi vrut sa le strigam in gura mare au ramas inchise undeva in sufletul nostru si zile intregi nu ne-au dat pace, ne-au apsat, ne-au tulburat mintea si chiar ne-au creat o stare de disconfort fizic.

Dar, daca am decis sa dam drumul acestor cuvinte pe o foaie de hartie, un jurnal, ne-am simtit eliberati. Am avut sentimentul ca am impartasit cu cineva de mare incredere, care ne intelege perfect, tot ce ne marca la un moment dat, fie ca era durere, tristete sau bucurie, iar eliberarea a venit de la sine.

Medici si psihologi din intreaga lume spun ca scrisul te ajuta sa-ti mentii gandirea agera, sa faci conexiuni rapide, sa te exprimi cu mai mare usurinta, dar si sa scapi de stres, sa te eliberezi emotional, sa exteriorizezi emotii care te macina si care altfel ti-ar face rau. Acestia au incercat sa inteleaga efectul scrisului asupra sanatatii omului, iar in urma unor cercetari laborioase au stabilit chiar ca scrierea este capabila sa ajute organismul atat in plan emotional, cat si fizic.

 

cuvinte care declanseaza emotiiO cercetare realizata de o echipa de specialisti condusa de lectorul in psihologia sanatatii Elizabeth Broadbent (Department of Psychological Medicine, Faculty of Medical and Health Sciences) de la Universitatea  Auckland – Noua Zeelanda a demonstrat, spre exemplu, ca exprimarea prin scris ajuta atat la depasirea psihica a unei traume sau experiente neplacute, cat si in procesul vindecarii fizice, pe care il poate reduce la jumatate. Coordonatorul cercetarii, citat de Time, sustine ca „acesta este primul studiu care arata ca a scrie despre intamplari personale neplacute poate accelera vindecarea ranilor la o populatie mai in varsta, cu risc scazut de vindecare”.

La studiu au participat 49 de adulti sanatosi, cu varste cuprinse intre 64 si 79 de ani. Jumatate dintre ei au realizat retrospectii emotionale, scriind timp de trei zile despre evenimentele nefericite din viata lor (posibil traumatice). Singura cerinta a fost de a fi cat mai sinceri si deschisi in exprimarea starilor si gandurilor avute la vremea respectiva. Cealalta jumatate a participantilor a scris, pe aceeasi durata de timp, despre activitati zilnice, planuri si proiecte cotidiene, fara a lua in calcul sentimente si opinii.

 

journal-writingDupa doua saptamani, participantilor li s-au preluat, sub anestezie, biopsii de 4 mm din pielea de pe brat, tesut folosit in cadrul altui studiu. Ranile lasate pe brat au fost insa centrul atentiei cercetatorilor dupa o saptamana, cand au fost tinute sub observatie prin fotografiere odata la 3 sau 5 zile, pana la completa vindecare. In a unsprezecea zi dupa preluarea biopsiilor, 76% dintre cei care au scris despre experientele grele s-au vindecat complet, pe cand cealalta jumatate a participantilor s-a vindecat doar pe jumatate (42%).

Un studiu asemanator a fost realizat cu un deceniu in urma, in cadrul Departamentului de Psihologie de la King’s College, sub conducerea lui Suzanne Scott. Treizeci si sase de persoane au asternut pe hartie, timp de 20 de minute pe zi, evenimente grave ori trivialitati. Cei din a doua jumatate, ale caror rani s-au vindecat mai incet, aveau un nivel mai mare de stres si anxietate. Profesorul John Weinman de la King’s College London a explicat atunci ca „aceste cercetari pot ajuta pacientii si vor fi importante pentru dezvoltarea interventiilor la cei sub diferite operatii”, arata BBC.

 

scrisul vindecaScriitura „emotionala”, opusa celei pe subiecte neutre/banale, s-a dovedit utila chiar in cresterea numarului de celule imune care pot lupta impotriva viruslui HIV, dar si in vaccinarea impotriva virusului hepatitei B, sporind numarul anticorpilor. Daca in privinta sanatatii fizice rezultatele sunt clare, pentru sanatatea mentala, efectele scrisului variaza de la individ la individ.

Intr-un studiu recent referitor la stresul posttraumatic, o parte dintre militarii care au scris la intoarcerea acasa despre experienta din razboi si-au imbunatatit relatiile conjugale, iar in alte cazuri, practica nu a influentat profund manifestarile afectiunii, dar a schimbat dispozitia intr-una mai buna.

Experientele traumatice se infrunta in moduri diferite, iar pentru cei neobisnuiti sa isi descrie si sa-si analizeze sentimentele, notatul lor pe hartie poate creste anxietatea. Cei inclinati spre exprimarea de sine regasesc insa in scris, de cele mai multe ori, o modalitate de a depasi ceea ce ii irita, o „portita inteligenta” de salvare.

 

cuvintele-nespuseDr. James Pennebaker, de la Universitatea din Texas, demonstreaza in cartea sa „Opening Up: The Healing Power of Expressing Emotions, ca pacientii pe care i-a indemnat sa se confeseze in scris au avut ulterior un numar mai mare de limfocite in sange si niveluri mai scazute de stres. Acestia au combatut mai repede depresia, si-au imbunatatit rezultatele academice, ori si-au gasit mai usor un job, scrie Psychology Today .

Confesiunea scrisa poate avea un rol important in functiile imunitare si pentru creier. Pennebaker sustine ca inabusirea trairilor si sentimentelor mai putin placute pot duce la aparitia unor afectiuni. El recomanda redactarea unui material scris cu caracter intim, care sa fie cat mai narativ posibil: detaliat, organizat, coerent, lucid si insufletit. Cu cat scrii mai mult ajungi la miezul intamplarilor, se reduce impactul emotional al acestora asupra ta si, implicit, se produce o detasare de problema emotionala. Punand  „necazul” pe tapet, epuizezi subiectul, ii inchei efectul psihologic, il inchizi in scris si te eliberezi.

Compunerea unor naratiuni cat mai expresive in jurnale intime sau bloguri ne va ajuta sa intelegem mai usor ce ni se intampla, sa ne vindecam de stress si chiar de anumite afectiuni fizice…

 



Comentarii (1)

  1. Ionica Tarau spune:

    Eu cred ca asa este …! Atunci cand scriu si ma pot exterioriza in scris, simt ca elimin ce ma streseaza sau, pot spune ca impart bucuria si emotia cu cei din lista mea de prieteni de pe pagina de socializare.

Adaugati un comentariu


 

*