Se anunță un sezon gripal „mai serios” decât în anii trecuți

4 august 2022 | 0 comentarii |

Ministerul Sănătății a comandat 1,5 milioane de doze de vaccin gripal pentru sezonul 2022/2023, iar primele tranșe vor ajunge la medicii de familie la începutul lunii octombrie, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

 

Se anunță un sezon gripal „mai serios” decât cele din anii trecuți, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, menționând că pentru sezonul gripal 2022/2023 va comanda 1,5 milioane de doze de vaccin, adică tot ca anul trecut, când pe de o parte, curba gripală a fost mai redusă pentru că așa evoluează, ciclic, iar pe de altă parte, gripa sezonieră s-a manifestat în perioada în care restricțiile sanitare impuse de pandemia de COVID-19 a limitat serios transmiterea virusului gripal.

Anul acesta, când practic nu mai există restricții, mai mult ca sigur va exista o circulație mult mai accentuată a virusului gripal, așa că cea mai bună metodă de a preveni îmbolnăvirile grave, este să ne vaccinăm.

Vestea bună este că „vom avea în premieră la dispoziţie vaccinul gripal încă de la sfârşitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie, încât medicii de familie să aibă timp la dispoziţie şi populaţia să aibă timp la dispoziţie să se vaccineze într-un interval eficient, să nu mai ajungem în situaţia în care aducem vaccin gripal şi îl dăm medicilor de familie în luna ianuarie, când interesul, evident, scade şi eficacitatea este mai mică”, după cum a afirmat ministrul Rafila.

 

Alexandru Rafila

Primele tranșe de vaccin vor ajunge la medicii de familie la începutul lunii octombrie, astfel încât „populaţia să aibă timp să se vaccineze într-un interval eficient”, promite ministrul Sănătății, care a anunțat că „iniţial se face o achiziţie de 1,5 milioane de doze de vaccin pe care, în măsura în care va exista o cerere mai mare, o vom completa”. Ministrul a menționat că a luat în calcul această cifră întrucât „în 2021 s-au comandat 2,5 milioane de doze şi s-au folosit 1,5 milioane de doze. Deci noi comandăm 1,5 milioane de doze, cât s-a folosit în anul anterior”.

Alexandru Rafila a reamintit că vaccinarea împotriva gripei este recomandată în prmul rând persoanelor din categoriile la risc, adică personalului medical și celui de îngrijire din instituțiile de ocrotire, precum și „persoanelor de peste 65 de ani, celor cu morbidităţi şi femeilor gravide. Anul trecut a fost o campanie care a avut mai puţin succes, pentru că virusul gripal, datorită măsurilor luate împotriva infecţiei cu noul coronavirus, a circulat mai puţin. Sunt semne că anul acesta sezonul gripal va fi unul mai serios, având în vedere monitorizarea din emisfera sudică, unde sezonul gripal se manifestă acum, pentru că în emisfera sudică e sezonul rece”, a precizat ministrul Sănătăţii.

 

Pentru sezonul 2020-2021, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 3 milioane de doze de vaccin gripal și, potrivit datelor INSP, aproximativ 2,5 milioane de persoane au fost vaccinate. Ce-i drept, pandemia de coronavirus era „în floare”, iar de teama suprapunerii virusului gripal cu SARS-CoV-2, oamenii s-a vaccinat în număr mare, chiar dacă numărul cazurilor de gripă a fost unul foarte redus. Ce-i drept, restricțiile impuse de pandemie au protejat populația și de gripă.

În sezonul 2021-2022, fie din cauza că văzând numărul mic de infecții gripale din anul anterior, fie influențați de campaniile antivaccinste extrem de virulente, s-au vaccinat împotriva gripei doar puțin peste 1,5 milioane de persoane. Anul acesta, însă, nu mai sunt nici restricții, iar așa cum a spus chiar ministrul Sănătății, se anunță un sezon gripal „mai serios”, așa că n-ar trebui să ne culcăm pe o ureche și să ignorăm vaccinarea. Ce-i drept, va trebui să avem și cu ce, pentru că producătorii de vaccin gripal lucrează pe bază de comandă pentru toate statele. Comenzile se fac, de obicei, la începutul anului, pentru campania de vaccinare care la noi începe toamna, iar chiziția peste comanda inițială depinde de surplusul pe care l-ar avea producătorul.

Trebuie știut că Ministerul Sănătății achiziționează vaccinuri gripale care se administrează gratuit doar persoanelor aflate în grupele de risc, iar restul populației se poate vaccina cumpărând vaccinul din farmacii. În fiecare an, farmaciile din România se confruntă însă cu o criză de vaccinuri gripale…

 

Pe de altă parte, Ministrul Rafila a anunțat că este foarte posibil ca în luna octombrie, România să intre și în posesia vaccinului anti-COVID-19 adaptat tulpinilor care circulă în prezent. „Doza patru de vaccin, sper să avem succes cu o nouă campanie de vaccinare începând cu luna octombrie, când se pare că vom fi în posesia vaccinului adaptat tulpinilor circulante”, a spus Rafila, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a adăugat că, în paralel cu doza a patra de vaccin anti-COVID, se va administra şi vaccinul gripal pentru categoriile la risc.

Întrebat dacă masca ar putea deveni obligatorie în spaţiile publice, Rafila a menţionat: „Ministerul Sănătăţii nu are această abilitate, nu ne găsim într-o situaţie prin care să putem impune acest lucru, dar mai ales, având în vedere că este un sezon foarte cald în acest an, cred că conformarea voluntară este mai importantă decât obligativitatea, pentru că în cazul utilizării măştii este foarte important să foloseşti masca corect”. A recomandat însă utilizarea în continuare a măştii în spaţii închise și în mijloacele de transport în comun şi respectarea măsurilor de igienă individuală, precum şi evitarea aglomeraţiei, atunci când acest lucru este posibil. „Sunt măsuri de bun simţ şi nu putem discuta despre restricţii”, a subliniat Rafila.

 


Adaugati un comentariu


 

*