Se deschide al doilea departament de terapie electroconvulsiantă din România

26 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

Acesta va funcționa în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” din Sibiu și este destinat pacienților cu patologii severe.

 

Spitalul de Psihiatrie Sibiu

Joi, 2 decembrie, urmează să fie inaugurat primul departament de terapie electroconvulsiantă din zona Transilvaniei și al doilea de acest gen din țară, după cel de Spitalul Clinic de Psihiatrie Al. Obregia din Capitală.

Anunțul a fost făcut de managerul spitalului sibian, Florin Neag, care prin intermediul unui comunicat de presă precizează că noul departament se adresează pacienților cu patologii psihiatrice severe, precum depresie majoră, manie cu elemente psihotice, celor cu sindroame catatonice care pot apărea în cursul bolii bipolare sau a bolii schizofrenice, în cazul cărora terapiile medicamentoase nu dau rezultatele dorite. Pacienții care au contraindicații pentru anumite medicamente, cum ar fi persoanele foarte vârstnice sau femeile însărcinate, vor putea beneficia, de asemenea, de această terapie.

În comunicat se mai precizează că activitatea în noul departament va fi asigurată de o echipă medicală pluridisciplinară alcătuită din medic psihiatru, medic anestezist şi asistenţi medicali, specializaţi pentru efectuarea acestei proceduri.

 

Directorul medical al spitalului de psihiatrie, dr. Ciprian Băcilă, a precizat că pentru realizarea acestei terapii este necesar acordul pacientului, după ce, în prealabil, i-au fost aduse la cunoştinţă atât beneficiile, cât şi posibilele reacţii adverse tranzitorii. În cazul în care pacientul nu are capacitatea de discernământ pentru a-și da consimțământul valabil, consimțământul pentru acest tratament este solicitat reprezentantului terapeutic al pacientului sau curatorului acestuia în domeniul medical. Procedura va fi efectuată după ce pacientul va fi investigat şi examinat conform protocoalelor terapeutice în vigoare, care includ un examen cardiologic, neurologic și de medicină internă.

Despre această metodă de tratament, cunoscută și ca „terapie cu electroșocuri”, dr. Ciprian Băcilă a explicat că este un tratament eficient și sigur, iar „prin prisma folosirii, cu succes, de-a lungul deceniilor, în sfera psihiatriei, îşi păstrează în continuare caracterul de necesitate în cadrul serviciilor medicale oferite de către un spital de psihiatrie, îmbunătăţind calitatea serviciilor medicale. Aceasta se impune în cazul unor pacienţi cu patologii psihiatrice severe atunci când terapia medicamentoasă nu conferă un răspuns terapeutic eficient. S-a demonstrat că după efectuarea terapiei electroconvulsivante (ECT), 80-90% dintre pacienţii fără rezistenţă la medicamente şi 50-60% dintre pacienţii cu rezistenţă terapeutică au o îmbunătăţire semnificativă a statusului psihic”.

 

Metoda presupune administrarea controlată unor șocuri electrice în scopul inducerii de convulsii. Pentru ca pacienții să nu resimtă efectul acestor șocuri, tratamentul ECT se face sub anestezie generală scurtă, iar o evaluare preanestezie este efectuată sistematic de către un anestezist, înainte de prima ședință. Formele de terapie diferă în funcție de plasarea electrozilor, frecvența ședințelor și de forma undelor electrice ale impulsului.

Terapia electroconvulsiantă este folosită mai ales în tratamentul depresiei clinice, iar aproximativ 70% dintre pacienții care beneficiază de această metodă sunt femei, acestea fiind mai predispuse să dezvolte această afecțiune. Prin inducerea convulsiilor cu ajutorul șocurilor electrice se modifică biochimia creierului, știut fiind faptul că inima și creierul sunt activate de un curent de joasă intensitate. Convulsiile induse întrerup și repornesc acest curent, iar de-a lungul timpului s-a dovedit că metoda are efecte beneficie în cazul pacienților cu depresie severă sau schizofrenie.

O vreme, terapia cu electroșocuri a fost puternic contestată, în contextul în care, până în 1950, era administrată fără anestezie. Din acel an, pacienții sunt anesteziați pentru a evita riscul unor fracturi și a atenua efectele neplăcute pe care pe presupune administrarea acestor electroșocuri.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*