Se deschide cea de-a doua secţie de chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă pediatrică din România

Aceasta va funcționa, începând de luna viitoare în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Sfânta Maria din Iaşi.

 

Din luna aprilie, la Iași va funcționa dea de-a doua secţie de chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă pediatrică din România și singura de acest gen din zona Moldovei, care urmează să fie deschisă în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Sfânta Maria din Iaşi. Managerul unității medicale, Alina Belu, a precizat că secția va dispune de 30 de paturi, dintre care 10 vor fi alocate Unităţii Funcţionale de Arşi, iar celelalte 20 vor fi alocate Compartimentului de chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă din cadrul spitalului de copii.

Managerul unității medicale a mai precizat că, anual, în cadrul spitalului sunt internaţi, în medie, 160 de pacienţi cu arsuri de grade diferite, la care se adaugă şi cei trataţi în ambulatoriu. În prezent, cazurile cu arsuri de peste 20% din suprafaţa corpului sunt transferate la Bucureşti, însă începând cu luna aprilie, vor putea fi tratate în cadrul noi secții a celui mai mare spital de copii din zona Moldovei.

 

Despre tratamentul pacienților cu arsuri în cadrul spitalului, medicul primar chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă Sidonia Susanu a declarat că se face încă de la înființarea spitalului, astfel că era firesc ca unitatea medicală să dispună și de o astfel de secție, mai ales ținând cot de faptul că aici ajung copii din toată zona Moldovei. „Din 2010, tratamentul pacientului ars se desfăşoară conform protocoalelor Asociaţiei Europene de Arsuri, care au fost greu de implementat din cauza lipsei infrastructurii. În ultimii 10 ani, la spitalul nostru s-au tratat cu succes pacienţi cu arsuri de peste 40%, chiar şi de 65%, în condiţiile în care colegii de la Bucureşti erau supraaglomeraţi. Chiar dacă nu eram organizaţi ca unitate funcţională, atât timp cât comandamentul Departamentului pentru Situații de Urgență stabileşte ca un pacient să fie dus într-un anumit centru, centrul trebuie să acorde primul ajutor şi tratamentul pe toată perioada de vindecare a arsurii. În prezent, funcţionăm ca Unitate de Arşi. Serviciul este ocupat în proporţie de 80% de pacienţi cu arsuri între 6 şi 40%, iar majoritatea copiilor au arsuri de peste 20%”, a declarat aceasta.

 

Până acum, singura secție de acest gen din România funcționează la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu din Capitală, care preia, efectiv, toate cazurile grave din țară. Prin înființarea secției de la spitalul Sfânta Maria, va fi redusă presiunea asupra celei de la București, pacienții din zona Moldovei urmând a fi direcționați spre Iași.

Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, în subordinea căruia funcționează spitalul Sfânta Maria, a declarat că hotărârea pentru înființarea noii secții a fost adoptată pe data de 12 martie, precizând că acesta este un nou pas către punerea Iașiului „pe harta marilor centre pediatrice din Europa de Est”.

Mă bucur mult că am reușit înființarea acestei secții atât de mult așteptată de medici și de părinți. Va fi a doua secție din ţară care va putea primi cazurile pacienților arși, și singura din Moldova. Confirmăm astfel poziția Iașului ca centru regional de excelență medicală și interesul nostru real de a pune Iașul pe harta marilor centre pediatrice din Europa de Est”, a declarat acesta.

 


Adaugati un comentariu


 

*