Se dublează concediul paternal

16 august 2022 | 0 comentarii |

Tații vor putea sta acasă la nașterea copiilor lor 10 zile lucrătoare, dublu față de cât prevedea legea acum, iar dacă absolvă și cursuri de puericultură, beneficiază de 15 zile plătite.

 

Guvernul a pregătit o Ordonanță prin care prelungește perioada în care tații pot sta acasă cu bebeluții după naștere, pentru ca România să se alinieze astfel cerințelor la nivel european. Specialiștii spun că timpul petrecut de taţi cu bebelușii este esențial pentru o dezvoltarea echilibrată a copiilor, dar și un sprijin de care mamele au mare nevoie.

Potrivit proiectului de act normativ care ar urma să fie adoptat zilele acestea, dacă tatăl are calitatea de salariat în baza unui raport de muncă sau de serviciu, are dreptul la un concediu paternal plătit de 10 zile lucrătoare.

La fel se va întâmpla și în cazul taților care au contracte din activitate sportivă, convenții de muncă individuale (cooperațiile), contract de mandate sau contract de management, care desfășoară activități ca urmare a unei funcții de demnitate publică și cu contracte de management și de administrare.

Și în cazul militarilor, permisia se prelungește de la 7 la 10 zile lucrătoare.

 

Până pe 2 august, statele membre ale Uniunii Europene ar fi trebuit să-și modifice legislația privind concediul paternal, adică zilele libere acordate taților când li se naște un copil sau când adoptă unul. Guvernul României are gata abia acum Ordonanța de Urgență prin care se prelungește concediul paternal, de la 5 la 10 zile lucrătoare, aşa cum prevede legislația comunitară.

Pentru cele 10 zile, tații vor încasa salariul integral, ca într-un concediu de odihnă obișnuit, iar cei care vor face cursuri de puericultură vor primi cinci zile în plus la nașterea fiecărui copil, asfel că numărul total de zile libere acordate va fi de 15. Au modificate totodată și dispozițiile actuale, care au caracter discriminatoriu, care permit majorarea concediului doar pentru un singur copil.

Zilele de concediu paternal sunt acordate în apropierea nașterii copilului sau imediat după ce acesta vine pe lume, iar angajatorul care nu respectă acest drept riscă amenzi de până la 8.000 de lei. În această perioadă, tatălui nu i se poate înceta contractul de muncă, la fel ca și în cazul mamelor care se află în concediu pentru naștere și îgrijirea copilului.

 

Potrivit psihologilor, timpul petrecut de tați cu cei mici este esențial, pentru că astfel se reușește să se creeze un echilibru psihologic. Copiii în viaţa cărora prezenţa tatălui e constantă şi echilibrată au o dezvoltare emoţională mult mai accentuată când devin adulţi. Prezenţa tatălui constituie, pe de o parte, un sprijin pentru mamă atât la nivel emoțional cât și în treburile casei, iar pe de altă parte, vine să spargă clişeul tradiţionalist în care mama este responsabilă cu creşterea copilului.

Dragoș Pîslaru, președintele Comisiei de Muncă din Parlamentul European spune că „este vorba despre crearea în spațiul familiei acea legătură foarte importantă, astfel încât ambii să fie prezenți măcar 10 zile după naștere. E foarte important, demonstrat și științific, mai ales pentru situațiile când există acel risc de depresie post-partum pentru mame”.

În luna martie, Parlamentul European a publicat o listă cu privire la concediile acordate taților în țările membre: Germania, spre exemplu, nu oferea nicio zi liberă taților, pe când în Bulgaria, legislația prevedea 2 săptămâni libere, în Franța – patru, iar în Spania se putea ajunge chiar la 16, în anumite condiții.

 


Adaugati un comentariu


 

*