Se reduce perioada de carantină, dar vor fi carantinate și persoanele vaccinate care au intrat în contact cu persoane infectate

7 ianuarie 2022 | 0 comentarii |

CNSU a decis modificare unei măsuri luată anul trecut, prin care persoanele vaccinate erau scutite de la carantină, chiar dacă intrau în contact cu o persoană infectată. Carantina pentru persoanele vaccinate va fi, totuşi, scurtată la 5 zile.

 

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a decis, astăzi, printr-o hotărâre care va intra în vigoare sâmbătă noapte, la ora 24.00, că vor intra în carantină și persoanele vaccinate, dacă sunt contacți direcți ai unui caz COVID-19 sau dacă vin dintr-o țară cu risc epidemiologic.

Principalele măsuri decise astăzi în ședința Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) au fost explicate de șeful DSU, dr. Raed Arafat, și secretarul de stat în MS, dr. Adriana Pistol într-o conferință de presă organizată la sediul Guvernului.

Avem reducerea perioadei de carantină de la 14 zile la 5 zile pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 180 de zile, reducerea perioadei de carantină de la 14 la 10 zile pentu cele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală în ultimele 180 de zile. Pentru contacții direcți ai persoanelor confirmate cu duratele prevăzute anterior, aceleași reguli vor fi: dacă persoana e vacciantă sau trecută prin boală, atunci are 5 zile carantină, dacă nu e vaccinată, are 10 zile de carantină”, a precizat dr. Raed Arafat, după ședința CNSU.

 

În completare, conf. dr. Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a precizat că persoanele vaccinate anti-COVID sau trecute prin boală care se infectează cu SARS-CoV-2 vor sta în izolare şapte zile, iar persoanele nevaccinate care devin pozitive vor fi izolate 10 zile, dacă forma de îmbolnăvire este una uşoară sau medie. „Persoanele vaccinate şi persoanele care au fost bolnave în ultimele şase luni au deja un anume grad ce protecţie prin imunitatea dobândită, motiv pentru care perioada de transmitere a îmbolnăvirii este mult mai scurtă. Acesta este şi motivul pentru care am hotărât că cinci zile sunt suficiente şi aici vorbim de carantină, nu persoanele bolnave. Cele care sunt bolnave vor fi izolate timp de şapte zile. Izolarea este o măsură aplicabilă persoanei pozitive care dacă este vaccinată şi a fost bolnavă va sta în izolare şapte zile. Carantinarea se aplică persoanelor sănătoase, care fie sunt contact direct cu un caz confirmat, fie sosesc din ţările zonă roşie sau alte ţări. Pentru formele severe este evident că vor fi spitalizate atât cât este necesar”, a explicat dr. Pistol.

 

Reducerea perioadei carantinei se aplică și în cazul celor care au decizii de carantinare emise anterior intrării hotărârii în vigoare. „Dacă cineva a intrat de exemplu ieri şi a primit decizie de carantină de 10 zile şi este vaccinat sau trecut prin boală, se reduce la 5 zile. Dacă a primit de 14 zile, pentru că nu a avut test când a intrat în ţară, se reduce tot la 5 zile. Se aplică regulile de aici, în momentul când se publică această hotărâre”, a explicat șeful DSU.

De la carantină va fi exceptat personalul navigant maritim român şi personalul care lucrează pe platformele fixe şi mobile de extracţie petrol şi gaze în zona exclusiv economică a României. „A fost introdusă excepţia de carantină pentru personalul navigant maritim român şi personalul care lucrează pe platformele fixe şi mobile de extracţie petrol şi gaze în zona exclusivă economică a României, ca să rezolvăm una dintre problemele care au apărut pe parcurs şi vrem să o clarificăm acum, în cadrul hotărârii”, a menționat Raed Arafat.

Șeful DSU a menționat că hotărârea aprobată astăzi se referă exclusiv la carantină, nu și la izolare, iar noile reguli se aplică începând de sâmbătă, chiar şi pentru cei care au intrat în carantină anterior.

 

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat, vineri, o hotărâre privind procedura de aprobare a listei cu încadrarea ţărilor/teritoriilor în zonele de risc epidemiologic și criteriile pe baza cărora se stabileşte încadrarea acestora, precum și regulile de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor, şi lista cu încadrarea ţărilor/teritoriilor cu risc epidemiologic.

Principalele modificări:

* Reducerea perioadei de carantină de la 14 la 5 zile pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 180 de zile;

* Reducerea perioadei de carantină de la 14 la 10 zile pentru persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală în ultimele 180 de zile;

* Introducerea măsurii carantinei pentru contacții direcți ai persoanelor confirmate cu infecția cu virusul SARS-CoV-2, cu durata de 5 zile pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 180 de zile, respectiv, 10 zile pentru persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală în ultimele 180 de zile;

* Introducerea excepției de la carantină pentru personalul navigant maritim român și personalul care lucrează pe platformele fixe și mobile de extracție petrol și gaze în zona exclusivă economică a României;

* Reducerea duratei carantinei instituită prin decizii emise anterior intrării în vigoare a hotărârii nr. 2/2022 și aplicarea termenelor din prezenta hotărâre.

Textul integral a hotărârii CNSU poate fi consultat AICI

 


Adaugati un comentariu


 

*