Se reinfiinteaza consiliile etice in spitalele publice

24 octombrie 2014 | 0 comentarii |

Ministrul Sanatatii a precizat ca va emite un ordin in acest sens si ca atributiile consiliilor respective vor fi extinse.

 

BanicioiuIn urma celor mai recente scandaluri din Sanatate care au dus la demiterea conducerii maternitatii Elena Doamna din Iasi si la aplicarea de amenzi in valoare de zeci de mii de lei spitalului din Husi, unor medici sefi de sectie de aici, directorului medical precum si Serviciului de Ambulanta Vaslui, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a anuntat in cadrul unui interviu ca a decis sa reactiveze consiliile etice din spitale intentionand sa dea un ordin privind reinfiintarea acestora si chiar extinderea atributiilor. Vom reinfiinta, printr-un ordin al ministrului Sanatatii, consiliile etice in toate spitalele publice. Practic, le facem functionale si le extindem atributiile. Membrii acestor consilii etice vor fi alesi, si nu numiti, iar activitatea lor va fi monitorizata prin intermediul unor raportari pe care acestea le vor face trimestrial” a precizat in acest sens ministrul.

 

urgenta spitalAcesta a dat detalii si despre componenta respectivelor consilii care vor fi formate din sapte membri. Dintre acestia, unul va fi  reprezentant al corpului medical al spitalului, un altul, reprezentant al corpului medical al spitalului dar care nu desfsaoara activitate medicala, un membru din partea asistentilor medicali, un consilier juridic sau o persoanacu studii superioare care face parte din aparatul functional al spitalului, un reprezentant al casei de asigurari, unul al asociatiilor de pacienti, un reprezentant al autoritatilor judetene, daca spitalul este al autoritatilor judetene sau de la directia de sanatate publica, dacs spitalul este in subordinea Ministerului Sanatatii. Totodata, conform ordinului pe care Nicolae Banicioiu are in intentie sa il emita in viitorul apropiat, va exista si un secretariat al consiliului de etica. Din acest consiliu nu vor putea face parte managerul spitalului, directorul medical, directorul de ingrijiri sau asistentul sef.

 

Medici spital judeteanTotodata, Banicioiu a mai anuntat demararea in perioada imediat urmatoare a unui program pilot in cinci spitale bucurestene privind implementarea mecanismului de feed-back din partea pacientilor. Astfel, pentru prima data, pacientii vor putea sa-si exprime parerea privind calitatea serviciilor medicale de care au beneficiat, respectarea drepturilor lor, timpul de asteptare, asigurarea medicamentelor si a materialelor sanitare, conditiile din spitale, conditionarea actului medical de sume de bani. „Scopul final este un sistem medical modern, care sa sustina si interesele medicilor si pe cele ale pacientilor. Nu vom mai tolera scuze iar managerii nu vor mai putea avea scuze. Sistemul de sanatate nu are o problema de finantare, esenta este modul cum administram aceste fonduri si sunt determinat sa facem o schimbare. Le cer managerilor de spitale sa fie cu adevarat buni administratori, pentru ca aici este esenta, sa cheltuim banii din sanatate in mod responsabil” a mai precizat ministrul.


Adaugati un comentariu


 

*