Secția de Cardiochirurgie a Spitalului „Marie Curie” își dublează capacitatea

20 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

Proiectul de extindere va fi demarat în prima parte a anului viitor, iar asociația Inima Copiilor a lansat, deja, o campanie de strângere de fonduri, în acest scop.

 

Spitalul Clinic de Urgență pentru copii „Maria Sklodowska Curie este una dintre puținele unități medicale din țară în cadrul căreia sunt efectuate intervenții de chirurgie cardiovasculară pediatrică. Numărul pacienților cu probleme cardiace, care au nevoie de astfel de operații, depășește însă cu mult capacitățile sistemului sanitar din România.

În fiecare an, peste o mie de bebeluși care au nevoie de intervenţii chirurgicale de mare fineţe, pe cord, se nasc în țara noastră. Cei mai mulți dintre ei trebuie operați urgent, alții sunt în așteptare sau trebuie reoperați. Tocmai de aceea, asociația Inima Copiilor a inițiat un proiect de extindere a Secției de Cardiochirurgie a spitalului M.S. Curie, estimat la un cost total de 3 milioane de euro. Acesta va fi demarat în prima parte a anului viitor, cu etapa de proiectare și autorizare, intenționându-se să fie dus la bun sfârșit până la finele lui 2023.

Proiectul include amenajarea celei de-a doua săli de operație, a 20 de noi locuri de Terapie Intensivă față de doar 6 în prezent, a 25 de locuri în saloanele în care vor fi îngrijiți copiii înainte și după operații, precum și reamenajarea și modernizarea spațiilor și a aparaturii specifice. Secția va ajunge astfel la o suprafață totală de peste 1.900 de metri pătrați, față de 745 de metri pătrați cât are în prezent.

 

Pentru realizarea acestui proiect, asociația umanitară „Inima Copiilor” a demarat o campanie de strângere de fonduri, iar o primă donație, de o jumătate de milion de euro, a venit deja de la NN România, unul dintre partenerii statornici ai asociației. Mai mult, compania s-a angajat să dubleze suma strânsă în urma donațiilor individuale lunare de 2 euro, trimise prim SMS cu textul LOVE la 8844, realizate începând cu data 17 noiembrie 2021, pentru a contribui astfel la scurtarea timpului necesar pentru strângerea fondurilor care vor oferi șanse la viață multor copii.

Asociația „Inima Copiilor” a construit „de la zero”, în perioada 2009-2011, Secția de Cardiochirurgie de la „Marie Curie”, cu sprijinul Fundației Vodafone și al foarte mulți donatori individuali. La acel moment, doar din donațiile prin SMS s-au strâns peste 650.000 de euro. Secția este unul dintre cele mai moderne spații medicale din România, chiar și după standardele anului 2021. A fost astfel gândită încât fiecare bebeluş să aibă o rezervă individuală, iar fiecare boxă să fie dotată cu propriile chiuvetă şi dulap cu materiale, pentru a scădea riscul infecţiilor nosocomiale.

 

La „Marie Curie” se desfășoară, din 2013, misiuni medicale în cadrul cărora medici cu mare experiență vin în fiecare lună din străinătate și, în cadrul unor misiuni de voluntariat, operează inimioare bolnave, ajutând în același timp echipa de cardiochirurgie a spitalului să se perfecționeze în această specialitate. Înainte de prima lor misiune, în România efectuau astfel de operaţii doar chirurgii cardiaci de la Târgu Mureş. Acum, zece chirurgi și cinci anesteziști români sunt deja pregătiți să să realizeze, pe cont propriu, mai mult de 75% din totalul intervențiilor care au loc între misiuni, și la București, Iași și Timișoara. Din 2025 „nu va mai fi nevoie să fie trimis niciun copil în afara țării. Nici să venim noi aici”, spune medicul Youseff Tammam, cardiochirurg pediatru de origine siriană, care a absolvit Medicina în România și profesează la Milano și care, alături de medicul Bassam Alhareth, tot sirian, specialist în Terapie Intensivă, coordonează echipele care repară inimoare bolnave la spitalul „Marie Curie”.

Medicii români pregătiți în această suprazpecializare, pentru care dr. Tammam spune că este nevoie de cam zece ani „ca să pregătești un chirurg cardiac pediatri”, sunt tineri, au în medie 35 de ani, așa că „pentru următorii 30 de ani e asigurat personalul la București, dar și la Timișoara, și la Iași”.

 

Alexandru Popa

Anul 2020 a fost cel mai intens din toată istoria secției, fiind primul an în care echipa chirurgicală a lucrat continuu. Secția de Cardiochirurgie de la Marie Curie a fost singura din țară care primit și tratat fără întrerupere copii născuți cu malformații cardiace, operând în total 170 de copii.

Situația copiilor bolnavi de inimă este una dintre cele mai grave și persistente probleme de sănătate ale României. Anual se nasc, la noi, peste 1.000 de copii cu malformații cardiace. O parte dintre ei trebuie operați urgent, alții sunt în așteptare sau trebuie reoperați. Așa se face că, în fiecare an, 1.500 de copii sunt pe lista celor care au nevoie de operații pe inimă. Încă de când am construit Cardiochirurgia de la Marie Curie ne-a fost clar că secția va trebui extinsă imediat ce spațiul necesar va fi disponibil. Momentul a sosit, deci, ne apucăm de treabă! Mulțumim din inimă, NN, pentru deschidere și generozitate! De asemenea, contăm pe ajutorul tuturor celor care pot dona 2 euro lunar, prin SMS cu LOVE la 8844, pentru că fiecare copil născut cu inima bolnavă are dreptul la toate șansele pe care i le putem crea!”, a declarat Alexandru Popa, președintele asociației Inima Copiilor.

 

Medicii Youseff Tammam si Catalin Cirstoveanu

Începând din 2013, sute de nou-născuți cu boli grave, din toate colțurile țării, sunt operați și îngrijiți anual la Marie Curie, în camere individuale sterile, cu aparatură de top, în liniște și siguranță. În urma extinderii secției de cardiochirurgie, aproximativ 400 de nou-născuți cu probleme cardiace grave (dublu față de capacitatea actuală) vor putea fi salvați în fiecare an, în acest spital.

În 2021, asociația Inima Copiilor, împreună cu medicul Cătălin Cîrstoveanu, au demarat extinderea secției ATI de la Marie Curie, pentru care este nevoie de 5 milioane de euro. „Zilnic trăim coșmarul nou-născuților care nu au loc… Avem mereu între 10 și 30 de copii pe lista de așteptare. Putem umple o secție doar cu ei… Mult prea mulți nou-născuți mor an de an, nu pentru că îi tratăm prost, ci pentru că nu i-am tratat deloc. România are nevoie de 100 de paturi de terapie intensivă pentru a opri acest coșmar. 20 dintre ele vor fi create prin extinderea secției noastre de la Marie Curie, cu ajutorul fiecăruia dintre voi, spune, la rândul său, medicul Cătălin Cîrstoveanu, șef Secție ATI nou-născuți, care roagă astfel „românii cu suflet”, fie persoane individuale, fie agenți economici, să se alăture eforturilor de extindere a capacităților Cardiochirurgiei pediatrice și ATI de la Marie Curie, pentru a se putea salva cât mai mulți copii.

 


Adaugati un comentariu


 

*