Secția de Endocrinologie pediatrică a Institutului C. I. Parhon, reabilitată și modernizată

21 martie 2019 | 0 comentarii |

La ora actuală, activitatea medicală desfășurată în această secție s-a aliniat ghidurilor de diagnostic și terapie internaționale, susține ministrul Sănătății.

 

Astăzi a fost redeschisă secția de Endocrinologie pediatrică din cadrul Institutului Parhon, care a fost complet renovată și modernizată cu fonduri proprii.

La inaugurare a fost prezentă, alături de medicii Alexandru Velicu și Iuliana Gherlan (echipa desemnată în septembrie, anul trecut, la conducerea unității medicale), de angajați și de pacienți, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, care s-a declarat încântată că „reprezentanții Institutului Parhon au înțeles că, anul acesta, politicile de sănătate pun un accent deosebit pe programele destinate copiilor. Felicit inițiativa noii echipe care conduce azi Institutul Parhon pentru că au înțeles că este o prioritate reconstrucția secției de pediatrie. Astfel de inițiative aștept de la managerii spitalelor din toată țara, care au datoria să se preocupe de condițiile oferite pacientilor”.

Pintea a subliniat că activitatea medicală desfășurată în această secție este aliniată ghidurilor de diagnostic și terapie internaționale, iar micii pacienți beneficiază de experiența specialiștilor, dublată de activitatea echipelor de cercetare.

 

Potrivit ministrului Sănătăţii, secția a fost reamenajată din fondurile proprii ale Institutului, iar investiția, deși aparent mică, de 229.000 lei, demonstrează căomul sfințește locul. Institutul Național de Endocrinologie „C.I. Parhon”, primul institut de acest tip din lume, a fost înființat în 1946, ca o încununare a primei școli de endocrinologie și ocupă un loc important pe harta europeană a cercetării medicale, ale cărei rezultate sunt puse în practică în secții unice în România, precum secțile de chirurgie endocrină, de terapie nucleară sau cea de endocrinologie pediatrică inaugurată astăzi, după reabilitare și modernizare.

În cadrul lucrărilor de reparații și reamenajare au fost refăcute instalațiile sanitare, grupurile sanitare, au fost înlocuite saltelele, geamurile și suprafețele, iar cele 11 saloane au astăzi un design nou, adecvat pentru micii pacienți.

Cele 40 paturi din această secție sunt deservite de 5 medici, 15 cadre medii și auxiliare. Pe secție se fac anual 3.200 de internări în spitalizare de zi și continuă.

Prin profilul medical suprapus peste două specialități, endocrinologie și pediatrie, secția se remarcă prin unicitatea activităţii şi a rezultatelor deosebite, obţinute de pe un segment fragil al populaţiei și anume copiii cu afecţiuni endocrine. Patologia endocrinopediatrică este vastă și variată, de la tulburările de creștere (statură mică, statură înaltă) la tulburările pubertare (pubertatea precoce, pubertate întârziată), la patologii sensibile și dificile care necesită interdisciplinaritate de tipul tulburărilor de dezvoltare sexuală”, a arătat managerul Institutului, dr. Alexandru Velicu.

 

Sorina Pintea a subliniat că așa cum a spus-o și cu alte ocaziianul acesta va fi anul mamei şi copilului” și, deși Secția de Endocrinologie pediatrică de la I.C. Parhon a fost reabilitată din fonduri proprii,  Ministerul Sănătății va sprijini „cu investiţii şi spitalul Parhon şi celelalte spitale din ţară, nu numai secţiile de pediatrie, dar secţiile de pediatrie îndeosebi. Am lansat programe de sănătate care vizează mama şi copilul şi ne îndreptăm, încet, spre normalitate”.

Ministrul Sănătății a menţionat că fiecare manager de spital trebuie să se preocupe de îmbunătăţirea condiţiilor pentru pacienţi şi că, personal, va analiza fiecare spital în parte. „Ceea ce se întâmplă astăzi la Parhon poate fi considerat un început. Din acest moment, ministrul Sănătăţii va merge în fiecare spital, va analiza fiecare spital, astfel încât, la sfâşitul mandatului sau la sfârşitul unei perioade determinate, fiecare spital să arate cel puţin aşa cum arată spitalul pe care l-am condus înainte de a veni ministru al Sănătăţii”, a mai spus Pintea.

Ministrul Sănătății consideră că lipsa spațiilor pentru arhivă este o altă mare problemă care trebuie rezolvată în spitalele din România, în contextul în care o parte dintre documentele medicale se păstrează nelimitat, iar o altă parte, între10 până la 30 de ani.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*