Secția de Hematologie Pediatrică de la Institutul Fundeni, complet renovată

1 august 2022 | 0 comentarii |

Investiția, de 100.000 de euro, a fost realizată integral din donații și sponsorizări, de Fundația Metroplis, prin Proiectul #Spitale Publice din Bani Privați, lansat de Codin Maticiuc, a cărui valoare totală se ridică la 600.000 de euro. Peste câteva luni va fi gata și Secția de Nefrologie Pediatrică a IC Fundeni.

 

În România, în fiecare an sunt diagnosticați cu cancer aproximativ 500 de copii, dinre care peste 20% au leucemie. În Secția de Hematologie Pediatrică a Institutului Clinic Fundeni sunt tratați 50% dintre copiii cu leucemii acute sau limfoame maligne din România. Complet renovată și modernizată din donații și sponsorizări, cu ajutorul Fundației Caritabile Metropolis, secția a fost inaugurată luni, 1 august, în urma unei investiții de peste 100.000 de euro.

O astfel de inițiativă a Fundației Filantropice Metropolis este salutară și nu poate să arate decât generozitate, dragoste și respect față de toți cei implicați în derularea actului medical, dar mai ales față de micuții noștri pacienți care, din nefericire, prezintă afecțiuni grave. Pentru toți aceștia, efortul susținut al reprezentanților Fundației vine astăzi, prin finalizarea proiectului de modernizare a celor două secții de pediatrie, să aducă un plus consistent din perspectiva condițiilor de spitalizare care creează acum premizele reducerii semnificative a unor posibile complicații infecțioase specifice tratamentelor aplicate. Iar pentru acest dar de suflet și din suflet, atât în nume personal, cât și al întregului colectiv din cadrul Institutului Clinic Fundeni din București le aduc tuturor membrilor Fundației sincere mulțumiri laolaltă cu cele mai prețioase gânduri”, a declarat managerul Institutului Clinic Fundeni din București, prof. univ. dr. Anca Coliță.

 

Codin Maticiuc – conferinta inaugurare

În România sunt diagnosticați, anual, aproximativ 120 de copii cu afecțiuni hemato-oncologice maligne, care necesită tratament și îngrijiri dedicate în secții înalt speciliazate. O parte dintre acești copii necesită transplant de celule stem hematopoietice și terapii personalizate – imunoterapie, terapie CAR-T.

Etajul 7 este etajul unde sunt tratate cele mai grave cazuri de cancer pediatric. Niciun copil nu ar trebui să treacă prin atâta suferință. Având în vedere statusul de imunodepresie severă al majorității pacienților care apelează la serviciile medicale oferite în cadrul Institutului (pacienți oncologici, cu imunosupresie dată de boală/tratament, pacienți post-transplant, pacienți cu boală cronică de rinichi în program de hemodializă etc) s-a impus crearea unor condiții spreciale, care să asigure, inclusiv din punct de vedere epidemiologic, măsuri speciale de izolare și prevenire a infecțiilor nosocomiale”, a declarat Codin Maticiuc, reprezentantul Fundației Caritabile Metropolis și inițiatorul Proiectului „Spitale Publice din Bani Privați”, în conferința de presă organizată cu ocazia inaugurării Secției de Hematologie Pediatrică.

 

Au fost astfel modernizate saloanele și spațiile conexe din cele două secții de pediatrie, inclusiv acoperișul. Pentru sporirea siguranței și confortului pacienților, saloanele au fost recompartimentate astfel încât să existe mai mult spațiu, fiecare salon a fost dotat cu mobilier nou, i s-a integrat un grup sanitar propriu, iar fiecare pat a fost dotat cu console medicale, bare pentru susținerea echipamentelor, sisteme pentru apelare a asistentelor și prize pentru conectarea la aer comprimat și oxigen.

Finisajele au fost realizate din materiale speciale care permit crearea condițiilor sanitare impuse de standardele internaționale. Secția de Oncologie Pediatrică, situată la etajul 7 al spitalului, care nu mai fusese renovată de 20 de ani, beneficiază acum și de instalație electrică cu alimentare proprie și tablouri electrice noi și iluminat led, de rampe medicale, de sisteme proprii de încălzire a apei care vor reduce dificultățile aprovizionării din rețeaua publică, de birouri și vestiare pentru personal renovate cu aceleași materiale ca în saloane, precum și de instalație de detecție, semnalizare și alarmare în caz de incendiu. „Prin acest proiect de suflet sperăm că am reușit să venim în sprijinul pacienților pediatrici cu afecțiuni grave care necesită terapii medicale speciale pe care, de cele mai multe ori, medicii de la Fundeni reușesc să le implementeze cu succes, oferind micuților pacienți o nouă șansă la viață”, a mai spus Maticiuc.

 

Ozan Tuncer

Aproximativ 50% dintre copiii diagnosticati cu leucemii acute sau limfoame maligne se tratează la Institutul Fundeni. 100.000 de euro s-au investit în prima etapă de renovare a Secției Pediatrie I a Institutului Clinic Fundeni, care s-a concretizat în modernizarea și dotarea integrală a secției de Hematologie.

Cosmopolis și Kaufland România sunt principalii sponsori ai Fundației Metropolis și primii care au decis să se alăture proiectului de renovare a Etajului 7 de la Spitalul Fundeni – #SpitalePubliceDinBaniPrivați. „Campania #Spitalepublicedinbaniprivați lansată de Codin Maticiuc ne-a făcut să realizăm câtă nevoie au spitalele publice de ajutorul fiecăruia dintre noi și că doar împreună putem crea un mediu mai prietenos pentru persoanele aflate în perioade de grea încercare pentru sănătate. Atât compania noastră, cât și comunitatea Cosmopolis, au ales acest proiect pentru impactul major, pozitiv și imediat pe care îl are pentru oamenii care ajung să fie pacienți ai Institutului Clinic Fundeni”, a declarat Ozan Tuncer, CEO Cosmopolis.

 

Valer Hancas

În România, datele Registrului Național de Cancer arată că aproximativ 50% dintre copiii diagnosticati anual cu leucemii acute sau limfoame maligne se adresează Institutului Clinic Fundeni, atât pentru stabilirea diagnosticului corect și complet, cât și pentru administrarea protocoalelor europene de chimioterapie, efectuarea procedurilor de transplant medular și a noilor terapii personalizate.

Când ai posibilitatea să pui umărul la a alina suferința unor copii, singura soluție este să te implici. Dreptul la sănătate este unul esențial, iar viitorul nostru depinde de cel al copiilor noștri. Astfel, apelul lui Codin Maticiuc este unul care ar trebui să ne privească pe noi toți. Kaufland România a ales să fie parte din schimbare. Mai mult, a lansat un apel la susținere și în rândul angajaților și clienților săi, pentru că numai implicarea face diferența”, a declarat Valer Hancaș – director de comunicare și corporate affairs Kaufland România.

 

Secția Pediatrie I a Institutului Fundeni dispune de 43 de paturi destinate tratamentului pacienților cu afecțiuni hematologice maligne (20 paturi) – cu spitalizare continuă și al pacienților cu talasemie majoră, hemofilie și alte afecțiuni genetice (23 paturi) – spitalizare de zi. În Secția Pediatrie II se tratează trateaza 35% dintre leucemiile acute diagnosticate la nivelul țării și efectuează anual 1500 internări în regim continuu (inclusiv pentru transplant de celule stem) și 1.500 internări în regim spitalizare de zi pentru copii diagnosticați cu diverse afecțiuni maligne sau non-maligne. Secția Pediatrie III a spitalului dispune de 26 de paturi și are în evidență, la ora actuală, 15 pacienți care efectuează dializă continuă.

Peste câteva luni va fi gata și Secția de Nefrologie Pediatrică, iar valoarea întregului proiect se ridică 600.000 de euro, au anunțat reprezentanții Fundației Metropolis. „Renovarea secției pe care am inaugurat-o acum este un gest de normalitate. Binele făcut împreună cu Cosmopolis vrem să fie un exemplu și un îndemn de mobilizare pentru toate companiile din România că, împreună, prin implicare, putem să facem bine și să nu mai fim nepăsători în fața suferinței. La Nefrologie Pediatrică facem exact acelaşi lucru, cu uşi rezistente la incendiu, cu absolut tot, senzorii de protecţie la incendii montați şi aşa mai departe”, a dat asigurări Cosmin Maticiuc.

 

Alexandru Rafila

Prezent la eveniment, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a afirmat că „este foarte greu să adaptezi clădiri vechi la standarde actuale. Să ştiţi că problema aceasta a amenajării unei secţii de spital, mai ales o secţie unde au loc manevre invazive, este o problemă şi toată lumea discută şi o să discutăm, poate şi astăzi la Ministerul Sănătăţii, puţin mai mult acest subiect, discută despre infecţiile asociate asistenţei medicale, aşa-zisele infecţii nosocomiale. E foarte greu să lupţi împotriva acestor tipuri de infecţii dacă nu ai nişte condiţii minimale, iar zona de grupuri sanitare este o zonă vitală, pentru ca să poţi să controlezi acest fenomen”.

Ministrul a admis că este important să existe o reţea de spitale care să corespundă standardelor actuale, iar în acest sens a subliniat că se lucrează „la legislaţie, la ghiduri de bună practică, la dezvoltarea capacităţii de diagnostic şi de utilizare a antibioticelor” și și-a exprimat speranța că se va reuși construcția spitalelelor regionale și a altor spitale, din PNRR sau din alte surse de finanţare naţionale sau internaţionale, astfel încât să existe o rețea de spitale corespunzătoare standardelor actuale, la care este foarte greu să fie adaptate clădirile vechi.

 

Dr Anca Colita – manager IC Fundeni

Pandemia COVID-19 a arătat necesitatea și obligativitatea asigurării diagnosticului și tratamentului salvator al pacienților, indiferent de contextul epidemiologic, rulajul mare al pacienților Clinicii de Pediatrie din Institutul Clinic Fundeni fiind extrem de intens, atât înainte, cât și în timpul pandemiei. La etajul 7 a Institutului sunt tratați pacienți-copii cu afecțiuni cronice din sfera hemato-oncologiei, nefrologiei și gastroenterologiei pediatrice.

Managerul unității medicale a subliniat însă că aceste renovări, de altfel, obligatorii, reprezintă doar o soluţie temporară, pentru că „normalitatea, pentru resursa umană de excepţie care există în acest spital, este ca noi să avem o clădire nouă, funcţională, care să permită un management integrat al pacientului, de la profilaxie, screening, tot ce înseamnă acces la terapii de ultimă oră, terapii personalizate, transplant de toate tipurile pe care le putem noi efectua în institut şi monitorizare post-transplant. Or, pentru aceasta e nevoie, fără discuție, de un spital nou. Sperăm ca într-un final să se găsească şi soluţia financiară, poate cu ajutorul investitorilor privaţi, dar este obligaţia statului să găsească soluţii pentru a asigura excelenţa în domeniile de nişă, să zicem aşa, care sunt specifice Institutului”, a afirmat dr. Coliţă.

 

Foto: Fundatia Metropolis

 


Adaugati un comentariu


 

*