Sedinte gratuite de radioterapie la Centrul de Diagnostic si Tratament Oncologic din Brasov

Reprezentantii unitatii medicale private au anuntat ca CNAS a alocat fondurile necesare, prin urmare pacientii nu mai sunt nevoiti sa achite nici tratamentul integral, nici coplata.

 

Centrul de Diagnostic si Tratament Oncologic din Brasov

Centrul de Diagnostic si Tratament Oncologic din Brasov

Veste buna pentru pacientii cu afectiuni oncologice din Regiunea Centru, si chiar pentru cei din Buzau, judet aflat la limita acestei zone, carora li s-a comunicat in cadrul unei conferinte de presa ca pot beneficia, incepand din aceasta luna, de sedinte de radioterapie gratuite la Centrul de Diagnostic si Tratament Oncologic din Brasov, ai carui reprezentanti au anuntat ca zilele trecute, unitatea a primit de la CJAS Brasov suma de un milion de lei, necesara decontarii acestor tratamente.

Centrul de la Brasov a fost infiintat in urma cu doi ani, facand parte din sistemul privat de sanatate si fiind clasificat al doilea ca marime si importanta dupa cel din Bucuresti. Unitatea are o capacitate de 120 de pacienti pe luna, la servciile acestuia apeland in special bolnavi cu afectiuni oncologice din Regiunea Centru, insa odata cu anuntul facut ieri, este de asteptat ca adresabilitatea centrului sa se diversifice. Acesta constituie o optiune si pentru pacientii buzoieni, avand in vedere ca distanta dintre Buzau si Brasov este aproximativ egala cu cea pana la Capitala, acolo unde buzoienii se trateaza, de obicei.

 

radioterapieDeocamdata, capacitatea centrului este ocupata la maxim, insa odata cu gratuitatea tratamentului va fi intocmita o lista de asteptare, dupa cum a precizat medicul radioterapeut Cristina Taflan. Aceasta a mai precizat ca tipurile de cancer care benficiaza de radioterapie in cadrul centrului de la Brasov sunt tumorile de san, de rect, de col uterin, de esofag, cancerul gastric, ORL etc. „Radioterapia este o etapa foarte importanta in tratamentul oncologic, de altfel, pot sa spun ca 80 la suta dintre pacientii bolnavi de cancer necesita radioterapie. Avem aparatura performanta, achizitionata in urma cu doi ani, cand a fost deschis centrul. Este la acelasi nivel cu cea care se foloseste in Europa – 3D, IMRT, RAPID ARC – unic in Romania. Noutatea este ca pacientul nu mai plateste tratamentul nici integral, nici coplata, iar din moment ce tratamentul va fi gratuit, atunci creste si numarul pacientilor si adresabilitatea”, a declarat dr. Taflan.

 

Ceszar Irimia

Cezar Irimia

Anuntul facut de medicii centrului brasovean a fost salutat si de Cezar Irimia, presedintele Asociatiei Bolnavilor de Cancer din Romania. Acesta a declarat ca multi bolnavi de cancer nu disupuneau de banii necesari coplatii si se vedeau nevoiti sa renunte la tratamentul prin radioterapie, gest catalogat de Cezar Irimia drept „o renuntare la viata”.

Conform datelor din Jurnalul european de oncologie, numarul bolnavilor de cancer este in crestere in Europa si in special in Romania, care ocupa locuri fruntase in Europa la mortalitatea  prin diferite forme de cancer. „In Romania, in perioada 2009-2012, decesele prin cancer s-au dublat fata de media europeana, dar investitia per pacient este la jumatate in Romania fata de Europa, adica 102 euro in Europa si 50 de euro in Romania”, a mai aratat Cezar Irimia, mentionand totodata ca la noi, nu doar fondurile alocate bolnavilor de cancer sunt insuficiente, ci si specialistii au inceput sa fie tot mai putini. La nivelul intregii tari, mai exista in prezent doar 46 de medici radioterapeuti, numar foarte mic, raportat  la numarul mare de bolnavi.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*