Șefa Biroului de audit al Ministerului Sănătății, pusă sub control judiciar

21 martie 2023 | 0 comentarii |

Acesta este cercetată de Parchetul General și i s-a interzis exercitarea profesiei de auditor public în cadrul unei instituții publice după ce, anul trecut ar fi divulgat către doi suspecţi informații secrete și le-ar fi oferit documente legate de un control la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi. 

 

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Justiție a anunțat, marți, că șefa Biroului de audit public intern din Ministerul Sănătăţii a fost pusă sub control judiciar, pentru 60 de zile, pentru două infracţiuni de divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, în formă continuată. Aceasta este acuzată că le-ar fi oferit unor suspecți documente legate de auditul efectuat în 2022 la Spitalul Sf. Spiridon, din Iași.

Procurorii din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică a PÎCCJ au dispus luarea măsurii controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile față de o inculpată având calitatea de auditor public în cadrul Ministerului Sănătății, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, în formă continuată. În fapt, procurorii au reținut că, în perioada 16.09.2022 – 01.11.2022, în baza aceleiași rezoluții infracționale, inculpata, în calitate de auditor public și șefă a Biroului audit public intern din cadrul Ministerului Sănătății, a divulgat către doi suspecți mai multe documente în legătură cu misiunea de audit public intern desfășurată în cursul anului 2022 la Spitalul Clinic Județean de Urgențe „Sf. Spiridon” Iași”, se menționează într-un comunicat al Parchetului General.

 

Aceeași sursă menționează că divulgarea documentelor s-a făcut cu încălcarea prevederilor art. 21 alin. (3) și (4) din Legea nr. 672/2002 privind auditul public intern republicată, a art. 27 și art. 30 din Normele privind sistemul de cooperare pentru asigurarea funcției de audit public intern, aprobate prin HG nr. 1183/04.12.2012. „Între obligaţiile impuse inculpatei se numără şi cea de a nu mai exercita profesia de auditor public în cadrul unei instituţii publice”, precizează ÎPCCJ.

Potrivit presei locale, o echipă din Ministerul Sănătății a realizat anul trecut o misiune de audit la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Spiridon Iași, iar în urma analizării activității de achiziții publice și de resurse umane ar fi constatat că, începând cu anul 2021, în aproape fiecare trimestru de raportare s-au înregistrat plăți restante.

Tot anul trecut, în septembrie, Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași a fost amendat de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDMR), în urma unui control, după ce s-a descoperit la unitatea medicală dispozitive medicale, inclusiv cardiace, pentru care nu existau acte de proveniență, așa cum a precizat săptămâna trecută, într-o conferință de presă, președintele ANMDMR, Răzvan Prisada.

 

Dr Dan Tesloianu (Foto: Ziarul de Iasi)

Deși procurii Înaltei Curți nu fac nicio referire la „suspecțiicărora li s-au furnizat informațiile „secrete” și documente legate de controlul de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, dosarul în care este cercetată șefa Biroului de audit al Ministerului Sănătății pare să aibă legătură cu cazul medicului cardiolog ieșean Dan Tesloianu, de la același spital, pus sub acuzare, tot de Parchetul General, și arestat preventiv pentru 30 de zile, pe data de 18 februarie, pentru  pentru abuz în serviciu în formă continuată, complicitate la continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente și luare de mită.

Procurorii susțin că, în ultimii 5 ani, medicul cardiolog a implantat în cazul a aproximativ 240 de pacienți, dispozitive medicale cardiace extrse de la cadavre sau a căror proveniență nu se cunoaște, „ignorând riscul de a provoca pacienţilor probleme medicale grave sau chiar decesul”. Legislația din România interzice refolosirea acestor dispozitive începând din iunie 2021, deși anterior, refolosirea lor era permisă în situațiile în care nu existau suficiente dispozitive noi. Procurorii vorbesc în acest caz și despre posibile plăți informale de la pacienți.

 

La momentul respectiv, Ministerul Sănătății a transmis că, începând din iunie 2021, legislația „interzice în mod explicit reutilizarea dispozitivelor și materialelor de unică folosință, clasă din care fac parte dispozitivele implantabile din categoria stimulatoare/ defibrilatoare cardiace”.

Ulterior, prin Serviciul de Integritate și politici publice din cadrul Corpului de Control al Ministrului Sănătății au fost demarate acțiuni de instruire privind combaterea corupției la care au participat echipele din conducerea spitalelor, direcțiilor de sănătate publică și serviciilor de ambulanță. Instruirea a fost realizată de către specialiști din cadrul Agenției Naționale de Integritate (ANI), Direcției Generale Anticorupție (DGA) din Ministerul Afacerilor Interne și din Ministerul Justiției, precum și din alte instituții cu rol în prevenirea și combaterea faptelor și actelor de corupție și de încălcare a eticii profesionale și de specialiști ai societății civile și mediului de afaceri.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*