Semnal de alarmă de Ziua mondială a luptei împotriva hipertensiunii arteriale
Hipertensiunea este principalul factor de risc al apariţiei bolilor cardiovasculare, care constituie principala cauză de mortalitate, atât în România, cât și la nivel internațional.
Ziua mondială a luptei împotriva hipertensiunii arteriale este marcată anual, pe data de 17 mai, în scopul sensibilizării populaţiei asupra efectelor tensiunii arteriale crescute şi în vederea încurajării cetăţenilor din toate ţările să prevină şi să controleze această boală. Această zi este promovată anual, începând din 2005, de Liga Mondială a Hipertensiunii, în parteneriat cu Societatea Internaţională de Hipertensiune şi cu alte organizaţii, printre care se numără și Societatea Română de Hipertensiune, al cărei principal obiectiv este scăderea incidenţei şi prevalenţei hipertensiunii arteriale în România. Studiile la nivel național realizate de această organizație relevă că hipertensiunea arterială este cauza cea mai răspândită a bolilor cardiovasculare şi este responsabilă pentru 62% din totalul deceselor din țara noastră. Creşterea tensiunii arteriale a ajuns astfel să reprezinte o problemă de sănătate publică din cauza prevalenţei sale crescute la populaţia adultă.
Definită ca o creştere a presiunii sângelui peste limita normală şi care poate cauza afecţiuni ale inimii, creierului, rinichilor şi ochilor, este numită „ucigaşul tăcut” deoarece poate evolua fără simptome. Netratată, sau tratată necorespunzător, poate duce la complicaţii severe precum invaliditatea sau poate avea urmări fatale, cum ar fi infarctul sau atacul cerebral.
În contextul acestei zile, Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central Carol Davila a derulat miercuri și joi o campanie de informare și educare medicală pe tema hipertensiunii arteriale, în cadrul căreia persoanele interesate au putut beneficia în ambulatoriul integrat al spitalului de testări gratuite ale tensiunii arteriale, de EKG şi de consultaţii, însoţite de recomandări privind adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi a unei diete echilibrate.
O serie de alte spitale desfășoară azi campanii similare în București și Craiova. Astfel în București, vor fi efectuate testări gratuite între orele 9.00 și 18.00 la cpitalul Colţea, spitalul Floreasca şi la sediul Centrului Medical Emerald. Pentru locuitorii din zona de nord a Capitalei, o echipă a Centrului Emerald va fi prezentă şi în Mall Promenada, iar în Craiova vor fi efectuate teste la Centrul Medical Prima Clinic. Acțiunea face parte dintr-o campanie internațională derulată de Societatea Internaţională de Hipertensiune, iar anul acesta a ajuns la cea de-a treia ediție. Obiectivele principale ale campaniei sunt creşterea numărului de persoane care îşi măsoară tensiunea arterială regulat, a celor care adoptă un stil de viaţă care să prevină apariţia hipertensiunii arteriale, precum şi creşterea numărului de persoane cu hipertensiune arterială controlată.
Hipertensiunea arterială va constitui și unul din subiectele principale pe agenda celei de-a 13-a ediții a Conferinței Naționale de Cardiologie în Medicina Generală, eveniment care va avea loc la finele acestei luni. Profesorul doctor Mircea Cinteză va fi unul dintre președinții conferinței, iar ca un preambul al evenimentului, a declarat cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva hipertensiunii arteriale că această problemă de sănătate „apare la peste jumătate din populația adultă. Neavând simptome, mulți o neglijează. Hipertensiunea arterială nu se vindecă, dar un tratament cu o pastilă sau două luate în permanență poate să împiedice acțiunea ei proastă pe vase și, deci, să împiedice accidentul vascular cerebral și infarctul de miocard. Regula spune că la peste 35 de ani trebuie făcut un control la doi ani, iar la peste 50 de ani, un control anual, dublate de un set de analize de bază, prin medicul de familie, deoarece aceste analize sunt gratuite și doar dacă ceva este în neregulă, acestea trebuie să conducă la o atitudine medicală mai activă decât un control de rutină. Sunt 15 analize de bază, gratuite: hemoleucograma, glicemia, colesterolul cu fracțiunile lui, ureea, creatinina, 2-3 teste pentru ficat. Mesajul meu este că hipertensiunea arterială trebuie tratată cu mintea, cu judecata, nu cu simțurile!”.