Semnal de alarma: Varicela face tot mai multe victime in randul adultilor

6 noiembrie 2014 | 0 comentarii |

Averitsmentul vine din partea managerului Institutului Matei Bals, Adrian Streinu Cercel, care spune ca este in crestere si numarul cazurilor de zona zoster, afectiune provocata de acelasi virus.

 

Dr. Adrian Streinu-Cercel

Dr. Adrian Streinu-Cercel

Managerul Institutului National de Boli Infectioase Matei Bals, medicul Adrian Streinu Cercel, atrage atentia in privinta unui fenomen mai putin obisnuit, constatat in ultima perioada in Romania, constand intr-o crestere a prevalentei varicelei in randul adultilor, afectiunea fiind una specifica „bolilor copilariei”.

Cunoscuta mai mult sub denumirea populara de varsat de vant, varicela a inceput sa faca victime in randul adultilor, in cazul acestora boala avand manifestari mult mai severe, complicatiile la care poate duce fiind unele mult mai grave decat in cazul copilor. In plus, adultii infectati cu virusul varicelo-zosterian, care provoaca aceasta afectiune, devin astfel si o sursa de contaminare pentru cei din jur, cei mai expusii fiind copiii, care se contamineaza foarte usor. „Varicela a inceput sa apara mai ales la adulti, iar in cazul acestora da forme severe. Adultul se umple de bube pe tot corpul si poate face chiar si pneumonie sau encefalita. Avem cam doua-trei cazuri pe zi. Acesta este un semnal ca incepe sa se miste virusul respectiv. Varicela la adult este importanta, de la adult se transmite foarte usor la copil” , a precizat managerul de la Matei Bals.

 

vaccinare-eleviTotodata, Adrian Streinu Cercel a atras atentia ca se constata si o usoara crestere a numarului de persoane cu zona zoster, afectiune provocata de acelasi virus si care , la fel ca varicela , se poate transmite foarte usor la copii, in cazul in care acestia nu sunt vaccinati. In acest context, medicul a insistat aspura importantei pe care o are vaccinarea importiva anumitor afectiuni, chiar daca unele vaccinuri nu sunt decontate de Ministerul Sanatatii si trebuie platite din buzunarele parintilor.

Managerul Institutului Matei Bals a insistat in special asupra vaccinurilor recomandate. Este si cazul vaccinului impotriva varicelei si zonei zoster, care este recomandat de Comitetul National de Vaccinologie, data fiind usurinta cu care acest virus se transmite la copii, vaccinul nefiind insa inclus in Programul National de Imunizare. „Atunci cand zona zoster apare la adult, o transmite rapid si copilului, daca acesta nu este vaccinat. Vaccinul este recomandat de Comitetul National de Vaccinologie, insa nu este inclus in Programul National de Imunizare, gratuit. Oamenii trebuie sa inteleaga ca atunci cand un vaccin este recomandat, in contextul in care nu exista fonduri aferente, el nu este si inclus pe lista vaccinurilor asigurate de catre Ministerul Sanatatii. Recomandarea inseamna ca deja s-au facut evaluarile necesare si este bine ca acest vaccin sa fie facut, pe banii parintilor” a mai explicat Adrian Streinu Cercel.

 

varicelaVaricela, sau varsatul de vant, este o boala infecto-contagioasa, cu raspandire extrem de larga, cu manifestari generale, insotite de eruptie specifica  sub forma de vezicule care apar in valuri eruptive succesive. Veziculele sunt adanci, iar ruperea lor determina aparitia unor cicatrici definitive. Este produsa de catre virusul varicelo-zosterian care se gaseste mai ales la nivelul leziunilor de pe piele, in lichidul din vezicule, motiv pentru care ruperea acestora extinde foarte mult eruptia. Sursa de infectie este reprezentata de bolnavii de varicela, iar transmiterea se face prin contact direct, de la persoana la persoana, cel mai adesea pe calea aerului. Mai rar, se poate transmite si prin obiecte murdare de secretii. Pacientul este contagios cu una-doua zile inainte de aparitia eruptiei si pana la 6-7 zile dupa aparitia ultimului val eruptiv, practic, pana ce ultima vezicula se transforma in crusta si se desprinde natural.

 

zona zosterZona zoster este o afectiune provocata de acelasi virus, existand o posibilitate destul de mare ca acesta sa ramana in corpul pacientilor si dupa ce acestia s-au vindecat complet de varicela. Virusul varicelo-zosterian poate rezista in stare latenta zeci de ani, fara a provoca niciun simptom, iar  la unele persoane se reactiveaza si se deplaseaza de-a lungul fibrelor nervoase. Rezultatul este o eruptie cutanata distinctiva si dureroasa, numita zona zoster. Eruptia provocata de zona zoster poate fi un grup distinctiv de vezicule pline cu lichid, aranjate, de cele mai multe ori, intr-o banda in jurul taliei. De aici si termenul de „zona zoster”, termen in latin pentru „curea”. Cu toate acestea, veziculele cauzate de zona zoster pot aparea in orice parte a corpului. Oricine a avut varsat de vant poate face zona zoster, dar riscul creste odata cu varsta. Persoanele in varsta de peste 60 de ani au de 10 ori mai multe sanse de a fi afectate. Zona zoster este contagioasa, dar nu in modul clasic, in sensul ca  eruptiile de pe pielea unei persoane nu vor declansa un focar la alta persoana, dar aceasta pot provoca, uneori, varsat de vant la un copil.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*