Serviciile psihologice pentru copiii cu autism si alte categorii de pacienti, decontate de CNAS

Masura va intra in vigoare incepand de la 1 iunie si constituie o premiera pentru sistemul medical romanesc, cel putin prin prisma decontarii ca serviciu de sine statator, dar conractele se vor derula in continuare prin intermediul medicilor psihiatri sau neurologi.

 

Mihai Anitei

Mihai Anitei

Pentru prima data in istoria sistemului medical din Romania, pacientii vor putea beneficia gratuit de unele servicii psihologice, acestea urmand sa fie cecontate de CNAS, incepand chiar de luna viitoare. Meritele in adoptarea acestei masuri revin, in mare parte, Colegiului Psihologilor din Romania, organism profesional care a facut nenumarate demersuri pe langa autoritati pentru a evidentia importanta deosebita pe care o au aceste servicii, mai ales in contextul in care depresia este o afectiune din ce in ce mai raspandita, in 2020 estimandu-se ca va fi a doua cauza de dizabilitate, dupa afectiunile cardiovasculare. Unii dintre principalii beneficiari ai acestei masuri vor fi copiii cu autism care, alaturi de alti pacienti, vor putea beneficia de la 1 iunie de un pachet de servicii psihologice gratuite. Este vorba de psihodiagnostic, consiliere psihologica, psihoterapie si psihopedagogie speciala, servicii pentru care pacientii nu vor mai fi nevoiti sa plateasca, intrucat costurile aferente vor fi decontate din bugetul Casei de Asigurari. „Este pentru prima data cand in normele la contractul-cadru se reglementeaza posibilitatea incheierii de contracte cu medici din specialitati medicale diverse. In acest fel, un numar mult mai mare de pacienti vor avea acces la servicii psihologice decontate. Pentru prima data, reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate au inteles importanţa serviciilor psihologice” a declarat referitor la aceasta masura Mihai Anitei, presedintele Colegiului Psihologilor din Romania.

 

acceptare autismPotrivit contractului-cadru, publicat recent pe site-ul CNAS, pacientii pot beneficia de terapii psihiatrice, consiliere psihiatrica nespecifica individuala si familiala, psihoterapie de grup (psihoze, tulburari obsesiv-compulsive, tulburari fobice, tulburari de anxietate, distimii, adictii), psihoterapie individuala (psihoze, tulburari obsesiv-compulsive, tulburari fobice, tulburari de anxietate, distimii, adictii, tulburari din spectrul autist), psihiatrie terapia cognitiv-comportamentala. Serviciile de sanatate conexe actului medical vor fi furnizate de psihologi in specialitatea psihologie clinica, consiliere psihologica, psihoterapie si psihopedagogie speciala – logopezi si kinetoterapeuti – si pot face obiectul contractelor incheiate de casele de asigurari de sanatate, dar tot prin intermediul medicilor de specialitate, cu specialitatile clinice neurologie, neurologie pediatrica, psihiatrie pediatrica, ceea ce psihologilor nu li se pare insa foarte normal, avand in vedere ca si pana acum, medicii respectivi puteau incheia un contract cu un psihoolog, pe care sa-l plateasca pentru servicii conexe actului medical.

 

psihologFind vorba totusi de o premiera nationala in ceea ce priveste stipularea clara in Contractul-cadru privind serviciile medicale, Colegiul Psihologilor va demara si o ampla actiune de informare in randul psihologilor, medicilor si pacientilor, pentru popularizarea acestor masuri. Se doreste astfel ca personalul medical sa cunoasca faptul ca CNAS deconteaza, de la 1 iunie, aceste servicii, iar pacientii sa fie informati ca vor putea beneficia de ele, gratuit.

Coincidenta sau nu, masura a fost anuntata pe data de 27 mai, data la care se sarbatoreste Ziua Psihologului, indrucat pe 27 mai 2004, Parlamentul Romaniei a emis Legea nr. 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de libera practica si infiintarea, organizarea si functionarea Colegiului Psihologilor din Romania.

Totodata, masura care se va dovedi binevenita in cazul copiilor cu autism, va incepe sa fie pusa in aplicare incepand cu data de 1 Iunie, data in care este marcata an de an Ziua Internationala a Copilului.

 


Adaugati un comentariu


 

*