Sezon estival fără toxiinfecții alimentare pe Litoral

Cu mai multe controale „pe cap” și obligați să respecte mai multe reguli de igienă și siguranță în contextul pandemiei de Covid-19, administratorii unităților de alimentație publică au fost mult mai atenți la calitatea produselor oferite clienților.

 

Considerat de mulți un adevărat focar de răspândire în toată țara a infecției cu noul coronavirus, din cauza aglomerației și a ignorării regulilor de protecție obligatorii, Litoralul românesc se pare că a fost mult mai sigur decât în alți ani in ceea ce privește siguranța alimentară. Așa reiese din bilanțul  acestui sezon prezentat zilele trecute de  Comandamentului Sezon Estival 2020, reprezentanții Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor anunțând cu această ocazie că nu a fost semnalat niciun caz toxiinfecție alimentară și nici măcar vreo suspiciune în acest sens. O astfel de situație îmbucurătoare nu s-a mai înregistrat de foarte mult timp, iar măsurile luate în contextul pandemiei de Covid-19 se pare că au contribuit decisiv la acest rezultat.

Controalele la agenții economici din domeniul alimentației publice au fost mai dese și mai stricte decât în anii precedenți, iar aceștia au fost obligați să respecte o serie de reguli suplimentare de igienă și siguranță pentru a preveni răspândirea infecțiilor noului coronavirus, și astfel se explică și calitatea mai bună a serviciilor și produselor oferite clienților.

 

Acțiunile Comandamentului Sezon Estival 2020 au fost demarate încă de la începutul lunii iunie concentrându-se în perioada premergătoare deschiderii sezonului pe îndrumarea operatorilor economici prin oferirea de informații privind instrucțiunile tehnice, normele și recomandările prevăzute de ghidurile europene și actele normative stabilite la nivel național, pentru reluarea activității și asigurarea funcţionării şi integrităţii lanţului alimentar. Apoi, odată cu ridicarea restricțiilor de circulație și sosirea primilor turiști pe Litoral, au fost demarate activitățile de verificare privind modul în care operatorii din industria alimentară au respectat condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind producerea, prelucrarea, depozitarea, transportul şi comercializarea produselor alimentare în unitățile de alimentație publică de pe litoral. Astfel, în perioada 13 iulie – 22 august, au fost verificate 1.341 de unități de alimentație publică, dintre care 117 baruri, două café baruri, 18 snack baruri, 42 de braserii, 105 unități tip bufet, 8 bistro-uri, 163 de fast food-uri, 57 de rulote, o carmangerie, 464 de restaurante, 21 de pizzerii, 3 pensiuni, un depozit, 7 cofetării și patiserii, 80 de laboratoare de patiserie și cofetărie, 216 magazine alimentare, 4 supermarketuri, 12 tonete, un magazin de pește, 5 autoutilitare, 8 gelaterii, 3 standuri cu produse alimentare și 3 unități cu produse congelate.

 

Principalele neconformități constatate au constat în manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare și depozitarea în condiţii necorespunzătoare a acestora, comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neînregistrate sanitar-veterinar, nerespectarea condiţiilor de igienă în spaţiile unde se manipulează și prelucrează alimente, ambalarea și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, depozitarea materiilor prime sau semipreparatelor în același spațiu cu produsele finite care nu mai suferă un tratament termic, nerespectarea condițiilor de depozitare și păstrare a peștelui, ouălor și cărnii de pasăre. Pentru abaterile constatate au fost aplicate 343 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 2.163.800 de lei. De asemenea, au fost emise două ordonanțe de interzicere a activității și 8 ordonanţe de suspendare a activităţii la unități de alimentație publică.

În aceeași perioadă, au fost confiscate şi retrase de la vânzare peste 292 de kilograme de produse alimentare improprii consumului uman, produse care au fost dirijate către o unitate de neutralizare.

Acțiunile de control s-au desfășurat la fiecare sfârșit de săptămână, atunci când afluxul de turiști crește, fiind vizate în special zonele cele mai aglomerate din stațiuni. Controalele au vizat atât respectarea normelor și cerințele de igienă alimentară, cât și a celor privind distanțarea fizică a clienților aflați la terase și în alte unități de alimentație publică, a purtării măștilor de protecție pentru personalul angajat și realizarea de dezinfecţii şi igienizări cu substanțe care să asigure atât dezinfectarea mâinilor clienţilor, dar şi a echipamentelor care sunt în unitățile respective.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*