Sfantul Vasile, primul „petrecaret” al anului

1 ianuarie 2017 | 0 comentarii |

Peste 600.000 de romani isi sarbatoresc ziua numelui in prima zi din an, odata cu celebrarea Sfantului Vasile cel Mare, aparatorul crestinilor, de numele caruia se leaga o serie de traditii despre care se spune ca aduc sanatate si noroc celui care le respecta.

 

la-multi-ani-sfantul-vasileIn prima zi a anului, de Ziua Sfantului Vasile cel Mare, credinciosii merg la biserica pentru a-i multumi lui Dumnezeu pentru ajutorul primit pana acum si sa se roage pentru sanatate si spor in anul care urmeaza. Sfantul Vasile cel Mare, unul dintre cei mai importanti teologi crestini, este celebrat pentru scrierile sale, rugaciunile pe care le-a lasat si pentru viata dedicata oamenilor saraci.

Se spune ca Sfantul Vasile s-ar fi rugat la Dumnezeu sa ii dea o zi, iar acesta i-a dat prima zi din an. Fericit, Sfantul Vasile a legat o crenguta de busuioc la toarta unui clopotel si i-a urat lui Dumnezeu lucruri bune. De aceea exista obiceiul de a ura de 1 ianuarie.

In traditia populara, in aceasta zi de mare sarbatoare, se merge cu Sorcova, Semanatul, Plugusorul, Plugul cel Mare, Vasilca, iar mielul Vasilica aduce noroc si bogatie. In sate exista obiceiul dezlegarii anului, cand tinerii colinda prin sat si fac zgomote cu bice, buciume sau oale, ca sa alunge duhurile rele.

In ziua de Sfantul Vasile e bine sa versi vin pe masa, sa spargi un pahar alb, sa rastorni cutia de chibrituri sau sa dai de pomana unui om sarac, ca sa ai noroc tot anul. Daca in ziua de Sfantul Vasile, dupa ce te speli pe fata, te stergi cu un prosop in care pui un ban de aur sau de argint, vei fi curat si sanatos tot anul.

Peste 600.000 de romani isi serbeaza ziua numelui in prima zi a anului. Le uramLa Multi Ani!

 

traditii-de-sfantul-vasileSfantul Vasile, perceput de unii drept primul petrecaret al anului, este aparatorul crestinilor, supranumit „pazitorul de duhurile rele”. Traditia ne spune ca prima zi a anului este un moment de cumpana care marcheaza inceperea unui an nou si, simbolic, al unui nou ciclu de viata.

Traditia populara ne spune ca 1 ianuarie este o zi fasta prin excelenta, fiind prima zi a anului, a unui nou interval de timp. Se spune ca asa cum este musafirul din ziua de Sfantul Vasile, bogat ori sarac, asa va fi gazda tot anul. In ziua de Anul Nou se aruncau prin casa spice de grau, iar seara, acestea erau stranse, pentru a fi din nou aruncate prin camin, in ziua de Sfantul Ioan. Dupa aceea, se facea un manunchi din spice si se pastrau, fiind benefice pentru durerile de cap.

Tot in ziua de Sfantul Vasile se spune ca este bine sa bei mult vin, existand credinta ca atat vin cat va bea omul, atat sange va avea in obraz peste an, de aceea Sfantului Vasile i se mai spune si „primul petrecaret al anului“.

Traditia mai spune ca de Anul Nou se innoiesc toate, iar oamenii trebuie sa-si puna un gand bun, ca sa le mearga bine. Tot in prima zi a anului se fac previziuni despre vreme. Daca in ziua de Sfantul Vasile ninge, anul ce urmeaza va fi unul imbelsugat, iar daca este senin si geros, oamenii vor fi sanatosi pe parcursul anului.

 

In ziua de Anul Nou, copiii umbla cu Sorcova din casa in casa, iar mesajul transmis de colind este unul de viata lunga, sanatate si prosperitate. In vechime, Sorcova era confectionata din una sau mai multe ramurele de pomi fructiferi (mar, par, visin, prun) sau de trandafir, taiate si puse in apa la inmugurit si inflorit in ziua de Sfantul Andrei (30 noiembrie) sau de Mos Nicolae (6 decembrie). Astazi, Sorcova, simbol al vegetatiei de primavara, este facuta din hartie colorata si din flori artificiale.

Se mai spune ca Sfantul Vasile cel Mare are „putere asupra dracilor“. Sarbatorit in prima zi a anului, el a trait intre anii 330 si 379, in vremea imparatului Constantin, in Cezareea Capadociei. A fost inaltat la rangul de arhiepiscop al Cezareei in anul 370 si a dus o lupta apriga, prin scris si prin cuvant, luminand crestinatatea si aparand dogma Sfintei Treimi. A murit la varsta de 50 de ani, in ziua de 1 ianuarie, intrand in istoria crestina cu numele de Sfantul Vasile cel Mare.

In traditia populara, Sfantul Vasile apare infatisat cu mai multe „chipuri“. Astfel, el apare ca unul dintre sfintii care au facut minunile cele mai mari, rugaciunile lui avand puterea de a scoate duhurile rele si necurate din oameni.

 


Adaugati un comentariu


 

*