Sfaturi utile pentru o masa sanatoasa de Revelion

31 decembrie 2014 | 0 comentarii |

Este recomandabil si de aceasta data sa se evite excesele, iar alimentele consumate sa fie variate, fara a uita fructele si salatele.

 

Noaptea trecerii dintre ani si festinul aferent constituie intotdeauna prilej de petrecere si bucurie, insa daca nu se tine cont de anumite aspecte legate de alimentatia specifica acestei sarbatori, cheful se poate sfarsi prost, cu colici abdominale si alte probleme digestive. Pentru a evita sa petreceti primele zile din 2015 zacand la pat sau chiar intr-un salon de spital, Sanatateabuzoiana.ro va face cateva recomandari despre cum trebuie sa mancati sanatos in noaptea de Revelion, astfel incat sa evitati problemele create de excesul de sarmale, friptura, carnati, caltabosi, piftie, dulciuri si alcool. Indigestia, crizele de bila, durerile de ficat dar si toxiinfectiile alimentare sunt cele mai des intalnite afectiuni care apar dupa marile sarbatori, insa tinand seama de aceste recomandari pot fi evitate, facand trecerea in noul an cat mai placuta.

 

IMG_1607Un prim sfat ar fi sa nu mergeti la petrecerea de Revelion cu stomacul gol, pentru ca astfel, avand senzatia puternica de foame, orice om va fi tentat sa consume cat mai multe bucate aflate pe masa, iar excesele sunt de evitat. Specialistii recomanda sa nu se consume foarte mult, iar alimentele sa fie savurate doar atunci cand apare senzatia de foame. Astfel se evita o supraincarcare a stomacului, fiind recomandat sa mancati mai putin si mai des, decat sa incercati sa savurati dintr-o data tot ce este pe masa. Totodata, dat fiind ca pe masa se afla mai multe sortimente de bucate, este recomandat ca si consumul sa fie variat, gustand din fiecare cate putin, fara a evita fructele si salatele. La prepararea meniului de Revelion trebuie sa se foloseasca doar alimente prosapete, fiind de evitat semipreparatele sau produsele refrigerate. Trebuie acordata o atentie deosebita termenului de valabilitate al oualor, maionezelor, sosurilor, dulciurilor dar si al produselor din carne.

 

masa-craciun-familieNutritionistii recomanda cate o portie zilnica de 150 de grame de carne de porc la gratar, pentru ca  astfel se pierde o buna parte din grasimea pe care o contine carnea. Un consum mai mare inseamna exces de grasimi, iar acestea pot duce la indigestie. Riscul este cu atat mai mare cu cat se va consuma si alcool la petrecere. Nici excesul de dulciuri nu este recomandat, stiute fiind efectele nocive pe care cantitatile mari de zahar le au pentru sanatate. Hidratarea este, de asemenea, foarte importanta pentru ca, printr-o hidratare corecta, organismul reuseste sa elimine toxinele acumulate in organism. Pe langa cantitatea de cel putin doi litri de lichide, bauta in cantitati mici si dese, nutritionistii recomanda sa nu fie date la o parte fructele, legumele si chiar ceaiurile din plante. Ceaiul de menta, cel de musetel, ceaiul verde si chiar ceaiul hepatic ajuta la o digestie mai buna. De asemenea, specialistii in alimentatie sanatoasa recomanda ca fructele sa fie consumate cu cel putin o jumatate de ora inainte sau dupa masa, pentru a evita fermentatia. La sfarsitul mesei festive, este indicata o ceasca de cafea neagra sau un pahar dintr-o bautura alcoolica pe baza de plante gen Bitter, ambele lichide avand proprietatea de a usura digestia. De asemenea, medicii recomanda consumul moderat de bauturi alcoolice. E bine sa evitati vinurile si bauturile foarte dulci, dar si sucurile acidulate. Nu este indicat nici sa  amenstecati taria cu vinul si berea. Pentru cei care nu pot totusi sa stea „pe uscat” sunt recomandate bauturile naturale precum un pahar de tuica de casa sau unul de vin.


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*