Sindicaliștii din Sănătate continuă protestele. Ministrul Rafila nu crede că va fi grevă generală

31 mai 2023 | 0 comentarii |

Sindicatele din Sănătate au anunțat grevă japoneză pe 7 iunie, pe 8 iunie sunt programate proteste la Guvern și Parlament. Pe 15 iunie vor fi pichetate unitățile sanitare și se vor suspenda gărzile suplimentare, pe 27 iunie va fi o grevă de avertisment, iar pe 1 iulie se va intra în grevă generală. 

 

Tăvălugul protestelor, declanșat de profesori, nu mai poate fi oprit prin promisiuni, numeroase categorii sociale cerând măsuri „imediate” și concrete.

Negocierile avute de sindicaliștii din Sănătate cu reprezentanții Guvernului nu au liniștit spiritele în domeniul medical și al asistenței sociale, iar reprezentanții angajaților din teritoriu au decis, în ședința Consiliului Național din 31, continuarea protestelor, până la soluționarea revendicărilor. 

Consiliul Naţional a decis că Sanitas va menţine o presiune continuă asupra autorităţilor decidente, ca avertisment că membrii noştri nu mai acceptă amânări sau soluţii parţiale la revendicările sistemelor de sănătate şi de asistenţă socială, astfel: continuarea referendumului în rândul membrilor noştri de sindicat referitor la desfăşurarea acţiunilor de protest, 7 iunie – declanşarea grevei japoneze în instituţiile publice de sănătate şi asistenţă socială, grevă fără întreruperea activităţii până la rezolvarea revendicărilor Sanitas, precum și continuarea negocierilor cu factorii de decizie”, au transmis reprezentanţii Federației Sanitas.

 

În același timp, sindicaliștii de la „Solidaritatea Sanitară” transmit că se mențin consecvenți și fermi în urmărirea intereselor salariaților din Sănătate și își mențin programul protestelor anunțate, avertizând totodată cu măsuri mai grave decât greva în cazul în care guvernul va ignora protestele de moment.

Astfel, Federația Solidaritatea Sanitară a anunțat că rămâne neschimbat calendarul protestelor și spun că vor renunța la grevă doar dacă „ne sunt îndeplinite solicitările; dacă greva nu se bucură de susținerea a cel puțin jumătate din angajații din sănătate; dacă greva este declarată ilegală”.

Astfel, pe 8 iunie va avea lor mitingul membrilor „Solidaritatea Sanitară” în Piața Victoriei, urmat de un marș către Ministerul Muncii, Ministerul Sănătății și Palatul Parlamentului; pe 15 iunie vor fi pichetate unitățile sanitare și se va depune preavizul pentru „demisia din contractele aferente gărzilor suplimentare”; pe 27 iunie  va avea loc în unitățile sanitare o grevă de avertisment, în intervalul orar 10:00-12:00; iar pe 1 iulie va avea loc declanșarea grevei generale a lucrătorilor din sănătate și demisia în masă din contractele de gărzi a medicilor.

 

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, nu crede însă că în Sănătate va fi o grevă aşa cum se întâmplă în sistemul de Educaţie şi a dat asigurări că discrepanţele salariale între categoriile de personal vor fi rezolvate, dar „nu toate acum”.

Am avut discuții prelungite atât cu Federația SANITAS, cât și cu Solidaritatea Sanitară. Ieri, la guvern, a fost o delegație de la SANITAS: au discutat, bineînțeles, cu domnul prim-ministru și domnul președinte al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu. Am fost și eu prezent acolo, ne-am înțeles asupra majorității punctelor. La fel, am avut discuții, tot ieri dimineață, cu Solidaritatea Sanitară. Avem răspunsuri pozitive începând cu ocuparea posturilor în sistemul de Sănătate, continuând cu semnarea contractului colectiv de muncă, continuând cu tichetele pentru vacanță care ar putea să fie plătite din alte surse. Inclusiv ne gândim să vedem cum putem să eliminăm anumite inechități în acordarea unor sporuri”a afirmat ministrul, în contextul participării la o conferință organizată de IC Fundeni, pentru a marca Săptămâna Europeană de luptă împotriva Cancerului. Rafila menționează însă că „problemele nu pot fi rezolvate toate acum”. 

 

Solidaritatea Sanitară cere ca, pe termen scurt, să fie acordate toate salariile de bază la nivelul maxim prevăzut de lege (creșterea salariilor de bază pentru infirmiere, îngrijitoare, brancardieri etc. la nivelul maxim prevăzut de Anexa nr. 2) și spune că de acest drept ar beneficia cca. 48.000 de angajați. Acordarea drepturilor aferente continuității activității medicale (sporurile pentru ture și lucrul în zilele libere/de sărbătoare, tariful orar la gărzilor, sporurile de gardă) să fie acordate prin raportare la salariile de bază în plată, pentru toate categoriile de angajați. Raportarea sporurilor pentru condiții de muncă la salariul de bază în plată la toți angajații din sănătate (de care nu se bucură cca. 78.000 de angajați), corecția grilelor de salarizare aferente ale asistentelor medicale sau asigurarea unei plăți complementare cu caracter corectiv și scoaterea indemnizației de hrană din limita de 30% aplicabilă sporurilor, sunt măsurile pentru care se cere „apicabilitate imediată”.

Revendicările „pe termen lung” se referă la corectarea unor „modificări făcute de MS după finalizarea negocierilor”, la Legea salarizării și respectarea specificului sistemului sanitar în cadrul noii legi. „Pornind de la calculele Ministerului Sănătății estimarea costurilor totale pentru toate aceste măsuri este de 425.212.376 lei. Dacă din această sumă scădem impozitul și contribuțiile (180715259) atunci costul final este de cca. 244.497.116 lei”, susține Solidartatea Sanitară.

 

Sindicaliştii Sanitas spun că vor analiza permanent stadiului implementării soluţiilor asumate de guvernanți şi, în funcție de rezultate, vor stabili tipul şi calendarul de acţiuni sindicale viitoare, stabilind și condițiile în care s-ar putea ajunge la rezolvarea conflictului, în perioada imediat următoare: deblocarea angajărilor în cele două sisteme, alocarea sumelor necesare pentru a asigura plata voucherelor de vacanță pentru toți angajații; adoptarea în perioada imediat următoare a unui act normativ care să asigure atingerea salariului de bază maxim prevăzut în Anexa II la Legea 153/2017 pentru toate categoriile de angajați din Sănătate și Asistență Socială;  revizuirea ierarhiei pentru toate funcțiile din Sănătate implicit reașezarea asistentului medical în grila de salarizare cuprinsă în noua lege a salarizării bugetare; recunoașterea rolului asistenților medicali în funcționarea sistemului de sănătate publică se va regăsi în viitorul program de guvernare, finalizarea negocierilor și semnarea CCM la nivelul sectorului de negociere colectivă Sănătate și garantarea menținerii locurilor de muncă pentru personalul angajat în unitățile medicale din rețeaua CFR și după ce acestea vor fi transferate la alte autorități.

 

Și Sindicatul TESA din Sănătate anunță proteste care„ar putea culmina cu încetarea lucrului pe termen nelimitat, în cazul în care DISCRIMINAREA SALARIALĀ , care trenează de 6 ani în sistemul sanitar, nu va fi eliminată complet prin noua lege a salarizării”, potrivit deciziei adoptate în Consiliul Național, întrunit pe 27 mai.

De asemenea, Uniunea TESA anunță că se va solidariza cu acțiunile de protest ale celorlalte federații sindicale din sănătate care susțin eliminarea discriminării personalului TESA, personalului BBC (biologi, biochimiști, chimiști) și a celorlalte categorii de salariați din sistem care au fost nedreptățite de actuala lege a salarizării.

Reprezentanții sindicaliștilor TESA menționează că au luat act de promisiunile ministrului muncii, Marius Budăi, potrivit cărora „draftul noii legi a salarizării va fi făcut public în data de 15 iulie 2023 și consideră acest moment ca fiind MOMENTUL ADEVARULUI după o perioadă lungă de tergiversare. În funcție de ce vom vedea în acest draft , acțiunile de protest ale UNIUNEA TESA s-ar putea radicaliza sau nu”, se menționează în comunicatul transmis de sindicaliști.

 

În ciuda reproșurilor sindicaliștilor, Alexandru Rafila spune însă că există o colaborare „extrem de bună a Ministerului Sănătății cu sindicatele, iar finalizarea contractului colectiv de muncă este o dovadă în acest sens.L-am făcut împreună decurs de câteva luni, probabil că a fost cel mai rapid contract de colectiv de muncă finalizat. Ne mai trebuie o ordonanță de urgență legată de numărul de zile de concediu, care să fie similar cu cel din forma veche a contractului colectiv de muncă și cred că – sigur e dreptul fiecăruia să protesteze – au multe revendicări care sunt justificate dar care nu se pot rezolva toate dintr-o dată. O să avem o nouă lege a salarizării și ăsta e un lucru care s-a discutat ieri: eliminarea unor discrepanțe care există în actuala legea salarizării care face ca, de exemplu, un asistent medical să aibă venituri care îl aduc foarte aproape de alte categorii cu responsabilități mult mai mici în actul medical. Sunt lucruri care s-au stabilit, cred că și guvernul a dat un comunicat de presă în acest sens, ieri, așa că lucrurile sunt clare: nu cred că în Sănătate va fi vorba despre o grevă. Nu ne dorim așa ceva, abordarea noastră este responsabilă în limitele legii și cred că lucrul ăsta este cel care contează alături de transparență, onestitate și bună credință în dialog– a declarat ministrul.

 


Adaugati un comentariu


 

*