Sindicatele din Sanatate se pregatesc de GREVA GENERALA

15 septembrie 2017 | 1 comentariu |

Sanitas si Solidaritatea Sanitara au anuntat deja calendatul actiunilor de protest pentru luna viitoare si avertizeaza ca acestea ar putea culmina cu blocarea activitatii in spitale.

 

Luna octombrie va debuta cu noi proteste in Sanatate, principalele organizatii sindicale coalizandu-se in acest sens si anuntand deja un calendar al actiunilor programate pana la jumatatea lunii octombrie. Ulterior, in functie de rezultatele negocierilor pe care le vor avea cu autoritatile, protestele vor continua sau vor fi suspendate. In cazul in care rezultatele nu vor fi cele dorite de sindicalisti, acestia avertizeaza ca vor declansa procedurile pentru greva generala.

Anuntul initial, referitor la actiunile de protest de luna viitoare, a fost facut de confederatia sindicala Sanitas, prin intermediul unui comunicat in care prezinta principalele revendicari si calendarul protestelor care vor avea loc pana la data de 19 octombrie. Decizia a fost luata in sedinta de joi, a Consiliului National al Federatiei, ca raspuns la tergiversarile practicate de guvernanti fata de problemele cu care se confrunta Sanatatea si Asistenta sociala din Romania.

Conform comunicatului, principelele revendicari ale sindicalistilor sunt eliminarea plafonului de 30% pentru acordarea sporurilor specifice care, daca va fi aplicat, va duce la scaderea veniturilor actuale ale angajatilor, acordarea sporurilor pentru conditiile de munca intregului personal din sanatate si asistenta sociala, inclusiv personalului tehnic si administrativ, aplicarea integrala a cresterilor salariale pentru toti angajatii din sanatate si asistenta sociala, incepand cu 1 martie 2018, renuntarea la transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat, cata vreme aceasta se traduce, in sectorul public, prin anularea cresterii salariale de 25% prevazuta in lege si acordarea tichetelor de masa pe tot parcursul anului 2018.

 

Pregatirile pentru protestele din octombrie incep chiar de astazi, in perioada 15-30 septembrie toate organizatiile membre Sanitas urmand sa inainteze memorii institutiilor administratiei publice centrale si locale, dar si a institutiilor internationale. In acest fel vor arata „care sunt principalele probleme ce impiedica functionarea normala a sistemului de sanatate si asistenta sociala din Romania, precum si tratamentul inegal, discriminatoriu, pe care l-au instituit actualii guvernanti in ceea ce priveste salarizarea personalului din aceste domenii”. In acelasi timp, la dispozitia membrilor de sindicat va fi pusa o petitie on-line, care sa ofere o imagine masurabila gradului de nemultumire din sistem.

Protestele vor fi declansate la inceputul lunii viitoare, conform calendarului anuntat de sindicalisti, in zilele de 2, 4 si 6 octombrie urmand a fi pichetate sediile ministerelor Sanatatii, Muncii si Finantelor. Actiunile vor culmina cu un mars si un miting de protest in Capitala, la care se estimeaza ca vor participa circa 20.000 de sindicalisti din intreaga tara. In cazul in care revendicarile sincicalistilor isi vor gasi o rezolvare in aceasta perioada, actiunile de protest se vor opri aici, insa in caz contrar, Consiliul National va continua demersurile in vederea declansarii grevie generale.

 

La scurt timp dupa anuntul facut de Sanitas, federatia Solidaritatea Sanitara a remis la randul sau un comunicat, prin care saluta decizia declansarii protestelor si precizeaza ca se va altura acestor actiuni, intrucat „calea negocierilor pare sa-si fi epuizat posibilitatile in acest moment, putine variante de dialog avand sanse reale”.

In document se mai arata ca „Federatia Solidaritatea Sanitara a fost singura federatie sindicala din sanatate care s-a opus in mod consecvent actualei forme a Legii nr. 153/2017, apreciem alaturarea altor organizatii sindicale in aceasta lupta. Am demonstrat public in toata perioada consultarilor efectele negative ale proiectului de lege asupra angajatilor si am aratat parlamentarilor, pe parcursul adoptarii legii, ca ea va conduce la scaderi salariale semnificative asupra marii majoritati a specialistilor din sanatate incepand cu 1 ianuarie 2018. Suplimentar, pe parcursul negocierilor la contractul colectiv de munca la nivel de sector ne-am straduit in mod consecvent sa salvam toate drepturile celor pe care-i reprezentam. Declansarea protestelor este singura solutie care poate impulsiona in mod eficient dialogul. In conditiile in care Guvernul va mentine aceasta atitudine de indiferenta ce are ca rezultat scaderea salariilor angajatilor din sanatate, este evident ca alaturarea federatiei Sanitasla acest val de actiuni creste probabilitatea unei greve generale in sectorul sanitar. Inca speram sa putem evita un astfel de protest radical. Este necesar insa ca Guvernul sa doreasca in egala masura evitarea lui”.

 Comentarii (1)

  1. Adi spune:

    Mi se pare corect, din moment ce politrucii au doar boala averilor personale si nu ii doare saracia cetatenilor care i-au votat, si nici saracia medicilor care nu ii trateaza in Austria!

Adaugati un comentariu


 

*