Singuratatea dauneaza grav sanatatii inimii

Cercetatorii britanici au constatat ca la factorii de risc deja cunoscuti se poate adauga si izolarea, persoanele care traiesc singure fiind mai predispuse le afectiuni cardiovasculare.

 

izolare singuratateEste binecunoscut faptul ca bolile cardiovasculare, infarctul si accidentul vascular-cerebral sunt direct favorizate de factori de risc precum hipertensiunea, fumatul, abuzul de alcool, sedentarismul si  excesul de colesterol datorat unei diete nesanatoase, bogate in grasimi si sarace in fructe, legume si alte alimente naturale, bogate in vitamine si sarace in grasimi.

Cu exceptia hipertensiunii, care poate fi o probleme ereditara, dar care poate fi tinuta sub control cu ajutorul medicatiei, toti ceilalti factori pot fi evitati, fiind nevoie de constientizarea riscului si putina vointa pentru schimbarea stilului de viata si a regimului alimentar. La capitolul „schimbari ale stilului de viata”, pe langa renuntarea la sedentarism in favoarea miscarii si renuntara la unele vicii nocive, s-ar putea adauga, dupa cum sustine un grup de cercetatori britanici, si renuntarea la izolare si singuratate in favoarea unui anturaj sau a unui partener de viata. Un studiu al acestora a relevat ca singuratatea sau izolarea influenteaza negativ sanatatea inimi si a sistemului circulator.

 

crosul dicelor miscare cros (3)Cercetatorii de la Universitatea din York au analizat rezultatele unor studii anterioare, referitoare la circa 200.000 de persoane, observate o perioada variabila, de pana la 20 de ani. Accidentele cardiovasculare, precum si cele vascular-cerebrale au fost studiate in functie de gradul de izolare a pacientului si s-a dovedit astfel ca singuratatea, care presupune relatii sociale putine, expune la un risc semnificativ, mai ridicat cu circa 30 la suta, de a suferi de una din aceste probleme.

„Fara indoiala ca intervin si obiceiurile de viata precum alimentatia, activitata fizica, dar acestea nu explica riscul suplimentar. Izolarea ca atare, prin mecanisme care urmeaza sa fie mai bine intelese, joaca un rol cheie in vulnerabilitatea organismului. Astfel singuratatea trebuie considerata, un factor de risc independent, asemeni celor bine stabiliti, iar societatea trebuie sa aplice programe care sa puna capat izolarii sociale” este concluzia studiului cercetatorilor britanici.

 


Categorii: Actual, Lifestyle, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*