Societatea civilă și autoritățile locale și-au unit forțele pentru a găsi soluții la criza de medici din Buzău

23 martie 2023 | 0 comentarii |

Medicii, studenții la Medicină și rezidenții sunt invitați la Buzău, la un seminar pe teme de sănătate, în care li se vor prezenta și oportunitățile oferite de sistemul de sănătate buzoian și vor putea propune soluții autorităților, astfel încât să crească atracția pentru medicii tineri și accesul pacienților la servicii medicale.  

 

Societatea civilă buzoiană încearcă să găsească, împreună cu autoritățile locale, soluții la criza de medici specialiști din județ, dar și mijloacele prin care se poate îmbuntăți conștienntizarea conduitei preventive a poulației și modul de funcționare al sistemului medical, în vederea reducerii incidenței bolilor cu și fără transmitere intracomunitară, dar și a creșterii accesibilității populației la servicii medicale și a creșterii calității acestora.

În acest scop, mai multe organizații neguvernamentale și-au unit forțele și, împreună cu Consiliul Județean Buzău și Spitalul Județean de Urgență organizează, la Sala Mare a Consiliului Județean Buzău, pe 1 aprilie, cu începere de la ora 10.00, seminarul „Sănătate publică: Profilaxia între necesitate și posibilitate”, în cadrul căruia sunt abordate teme privind demersurile administrative ale instituțiilor cu responsabilități în domeniul sănătății publice, conștientizarea conduitei preventive de către populație și al investigațiilor periodice, rolul medicului în societate, serviciile medicale în UPU, precum și gradul de accesibilitate la serviciile medicale atât în sistemul pubic cât și în cel privat.

 

Reprezentanții Asociației „Investește pentru viitorul tău” și ai filialei Buzău a ARPIA, prinicpalii organizatori ai evenimentului, spun că unul dintre obiectivele organizării unui astfel de demers este de a aduce față în față medicii buzoieni, studenții la Medicină și rezidenții (în special pe cei originari din Buzău), cu autoritățile locale și responsabilii din sistemul de sănătate, dar și cu publicul larg.

Cât timp suntem sănătoși, nu prea ne gândim la prevenție și profilaxie, dar dacă boala își face simțită prezența, începem să înțelegem câtă nevoie avem de medici și de servicii medicale de calitate. Pentru asta, de obicei, ne adresăm sistemului de sănătate cu încredere, dar din păcate, constatăm că acesta este la rândul său bolnav. Am simțit-o și eu pe propria piele și, ulterior, discutând cu medicii și cu personalul medical, am aflat că multe dintre probleme sunt o consecință a lipsei de specialiști. Am constatat cu toții că la ușa cabinetelor medicale din ambulatoriu sunt cozi interminabile, iar asta pune presiune atât asupra pacienților cât și a medicilor. La fel se întâmplă și în spital, mai ales în specialitățile în care criza de medici este acută”, explică ing. comandor (r) Vasile Prăjescu, unul dintre membrii comitetului de inițiativă, motivul care a determinat organizarea evenimentului.

 

Vasile Prajescu

În acest context, pe lângă temele propuse pentru prezentare și dezbatere, inițiatorii proiectului speră ca la acest eveniment să fie prezenți cât mai mulți medici, din toate specialitățile, de la medici de familie la medici din ambulatoriu și din spitale. „Am constatat că, în afara lipsurilor din sistemul medical și a specialiștilor, lipsește comunicarea și colaborarea între medici, între medici și asistenți și între personalul medical și pacienți. Mulți dintre medici nici nu se cunosc între ei, deși Buzăul are doar câteva sute de doctori. Dacă mergi la medicul de familie și ai nevoie de un alt specialist, de multe ori se întâmplă ca acesta să nu știe pe cine să-ți recomande, iar despre comunicarea între ei aproape că nu poate fi vorba. În plus, dacă ai nevoie de anumite investigații, afli că de multe ori că trebuie să aștepți câteva luni până poți beneficia de acestea în regim compensat, deși ai plătit toată viața asigurări sociale de sănătate. Poate că este de vină birocrația care le consumă o mare parte din timp și energie, poate și orgoliile unora dintre ei constituie o barieră, dar cert este că dacă doar ne plângem, și noi și ei, situația nu se va schimba. De aceea, cred că trebuie să ne mobilizăm și să punem umărul cu toții la schimbarea acestei situații. Fac apel la părinții din Buzău care au copiii sudenți la Medicină sau rezidenți să-i cheme la evenimentul care va avea loc pe 1 aprilie și să-i ajute să conștientizeze că ar fi bine să vină să profeseze în Buzău, pentru că aici li se oferă multiple oportunități și pot deveni medici de top și aici, iar pe deasupra, le vor fi aproape”, mai spune Vasile Prăjescu.

 

medici tineriÎn scopul atingerii obiectivelor vizate, Asociației „Investește în viitorul tăuși ARPIA, inițiatorii evenimentului, li s-au alturat Societatea Națională a Femeilor Ortodoxe Române (SNFOR) din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, Lions Club Phoenix București și Asociația ArsAmatoria, iar cu sprijinul unor medici care și-au manifestat disponibilitatea să se implice, buzoienii vor fi ajutați să conștientizeze importanța prevenției și cum se pot ține bolile sub control, de la persoane avizate, dar și să afle mai multe despre serviciile medicale, despre posibilitățile accesării acestora și despre implicarea medicului și a pacientului în terapie și vindecare.

Și nu în ultimul rând, se vor identifica cele mai eficiente metode și mijloace prin care să existe o mai bună comunicare între medici, între medici și asistenți medicali dar și a întregului personal medical și pacienți, iar autoritățile publice locale și centrale să sprijie orice demers care poate conduce la creșerea calității actului medical.

Medicii care doresc să confirme participarea la eveniment o pot face pe adresa de e-mail: sanatateapublica@investestepentruviitorultau.ro.

 

Toți cei implicați vor încerca, de asemenea, să faciliteze cunoașterea și colaborarea mai bună a medicilor, inclusiv în formarea și atragerea noii generații, iar conducerea Spitalului Județean de Urgență și cea a Consiliului Județean vor prezenta oportunitățile și facilitățile de care pot beneficia medicii care vor dori să vină să profeseze la Buzău.

Președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu, spune că instituția pe care o conduce s-a implicat în acest proiect pentru că „sănătatea publică este o responsabilitate pe care o au atât autoritățile din domeniul medical cât și autoritățile publice locale, iar Consiliul Județean Buzău și-a însușit-o și implementat-o nu numai prin modul de exercitare a managementului asistenței medicale pentru Spitalul Județean de Urgență Buzău, ci și prin susținerea, în limita competențelor legale, a oricăror demersuri de asigurare a infrastructurii medicale, de cooperare și colaborare cu organizații naționale și internaționale în eficientizarea actului medical și derularea acțiunilor de promovare a educării și informării în domeniul sănătății publice. În plus, medicii nou veniți beneficiază de susținere finnciară extrasalarială, iar Ținutul Buzăului, care este și geoparc UNESCO, le oferă oportunități turistice și de relaxare deosebit de atractive”.

 

Claudiu Damian

În acest context, parteneriatul propus de societatea civilă este considerat oportun și de către managerul Spitalului Județean de Urgență, Claudiu Damian, care consideră că manifestarea va contribui la facilitatea întâlnirii și schimbului de opinii, de expertize profesionale și concluzii ale cercetărilor științifice, dar în același timp ar putea constitui „o modalitate prin care medicii tineri vor fi atrași către Buzău. La Spitalul Județean de Urgență, care este și centru de pregătire pentru rezidenți, s-a investit enorm în infrastrucrută și dotări, atât prin proiecte europene cât și cu sprijinul Consiliului Județean și din fonduri proprii. Astfel, medicii care vin la noi au condiții similare cu cele din clinicile universitare. În plus, medicilor nou veniți li se oferă primă de instalare, stimulente financiare care le acoperă cheltuielile cu cazarea și întreținerea, facilități în obținerea de noi competențe și oportunități de avansare de care cu greu au parte în clinicile universitare”, spune managerul SJU Buzău.

Concluziile evenimentului vor fi sintetizate într-o rezoluție care va fi făcută publică și va fi înaintată celor două camere ale Parlamentului, premierului Nicolae Ciucă, Ministerului Sănătății, CNAS și Colegiului Medicilor din România.


Adaugati un comentariu


 

*