Sorina Pintea a găsit „vinovatul” pentru starea în care se află spitalele

10 decembrie 2018 | 1 comentariu |

Ministrul Sănătății susține că multe spitale din țară nu îndeplinesc condițiile pentru a fi acreditate și că Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate nu și-a făcut pe deplin datoria în această privință

 

Recent întoarsă de la Bruxelles, unde a preluat președinția Consiliului Uniunii Europene în domeniul Sănătății, ministrul Sorina Pintea a lansat, aseară, o serie de săgeți împotriva Autorității Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) conduse de Vasile Cepoi, fost ministru al Sănătății și considerat unul dintre apropiații lui Victor Ponta și al fostului președinte Traian Băsescu, care nu și-ar fi făcut pe deplin datoria. În urma mediatizării intense din ultimele zile privind lipsa medicilor din multe spitale mici, care ar putea duce la închiderea unor secții, ministrul Sănătății a declarat aseară, pe un post central de televiziune, că în România funcționează, la ora actuală, mai multe spitale care nu ar fi trebuit să fie acreditate, întrucât nu se ridică la standardele impuse, dar cu toate acestea, au primit acreditarea din partea ANMCS.

Conform Agenţiei Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, sunt foarte multe spitale la standarde. Dar îmi pun şi eu o întrebare: cum au putut fi acreditate anumite spitale? Pentru că în această perioadă, de la învestirea în funcţia de ministru şi până acum, am fost în foarte multe spitale din România. Uneori, din politeţe, m-am abţinut să fac anumite comentarii, am preferat să tac. Şi am spus că trebuie luate anumite măsuri în anumite zone”, a declarat în acest sens Sorina Pintea.

 

Vasile Cepoi

În opinia sa, ANMCS nu și-a făcut pe deplin datoria în privința acestor spitale, ministrul precizând că cei care au acreditat unitățile care nu îndeplineau condițiile impuse, fie sunt neprofesioniști, fie nu au fost de bună-credință, urmărind anumite scopuri prin acordarea de acreditări acolo unde nu era cazul. Ministrul înclină spre a doua variantă, considerând că acestora li s-a impus de la „nivel înalt” ca toate spitalele să fie acreditate, iar astfel, funcționarii ANMCS nu și-am mai făcut datoria așa cm se cuvine, respectând ordinele venite „de sus”.

Sorina Pintea a evitat să intre însă în mai multe amănunte, dar a declarat că această practică a făcut mult rău decât bine, întrucât, dacă respectivele unități nu ar fi primit acreditarea, autoritățile locale sau Ministerul Sănătății s-ar fi sesizat, ar fi înțeles că acolo există anumite probleme și ar fi luat măsuri să le rezolve, pentru ca spitalele să fie acreditate strict conform standardelor.

 

Pe de altă parte, ministrul Sănătății a mai anunțat că, în această perioadă, continuă controalele comune pe care Ministerul de Finanțe și cel al Sănătății le efectuează în spitalele publice și cele private, având ca temă principală raportările false ale unor servicii medicale și dubla decontare. Referindu-se la acest aspect, Sorina Pintea a precizat că existau informații cu privire la astfel de practici, atât în sistemul public cât și în cel privat, însă a preferat să nu facă nimic public, înainte de a verifica aceste informații.

Primele concluzii ale acestor controale comune sunt că pe acest palier „se fură destul de mult”„În România sunt 17 milioane de asiguraţi şi doar 5 milioane plătesc, contribuie la sistemul de sănătate, ceea ce înseamnă că statul garantează dreptul la sănătate şi finanţează, chiar dacă nu la nivelul pe care îl dorim cu toţii. Dar trebuie să înţelegem că sumele sunt limitate. Că instituţia programării funcţionează nu doar în România, ci şi în Anglia, şi în Germania. Deci, sunt sunt paşi înainte care s-au făcut şi ar trebui să recunoaştem acest lucru. În sistemul de Sănătate s-au făcut progrese foarte mari în ultimii ani, dar ceea ce se întâmplă în anumite zone ne afectează şi ne pune pe gânduri”, a mai precizat ministrul Sănătății.

 

Sorina Pintea

Totodată, Pintea a anunțat că urmează noi restructurări la nivelul ministerului pe care îl conduce, întrucât reorganizarea făcută anterior nu și-a atins scopul propus, au rămas în continuare în funcții oameni care nu sunt foarte preocupați de calitatea vieții pacienților, în timp ce specialiști bine pregătiți nu sunt puși în valoare așa cum ar trebui.

Am făcut o reorganizare în interiorul ministerului, reorganizare care, din punctul meu de vedere, nu şi-a atins scopul. Adică eu mizez întotdeauna pe buna-credinţă şi pe faptul că oamenii au un loc de muncă pe care trebuie să-l respecte, nu neapărat foarte bine plătit, pentru că în ministere salariile s-au redus. O parte au înţeles acest lucru, sunt oameni foarte bine pregătiţi, care n-au fost valorizaţi, dar sunt oameni care n-au înţeles că de fapt Ministerul Sănătăţii este ministerul care trebuie să aibă grijă de pacienţii din România şi cred că nu le-ar strica şase luni într-un spital, nu neapărat la munca de jos, ci pentru a vedea adevărata suferinţă şi realitatea. Pentru că altfel vom rămâne din nou la stadiul de a plimba un document o lună între un serviciu sau celălalt”, a mai declarat Sorina Pintea, menționând că pregătește o nouă restructurare și reducerea posturilor vacante, iar de anul viitor, spitalellor li se vor adăuga noi indicatori de performanță pentru spitale, care vor completa indicatori deja existenți.

 



Comentarii (1)

  1. Adrian Vasiu spune:

    Acreditarea tip ”Cepoi”” practicata inainte de inceperea celui de-al 2-lea ciclu de acreditare a distrus sanatatea romaneasca si a bagat in traista ANMCS milioane de euro despre care nu se stie pe ce au fost cheltuiti. Spitalele de stat ca niste cotete – acreditate cu aproape 100% indeplinit iar cele private ultramoderne – abia indeplinind conditiile de acreditare pentru ca nu au cotizat unde trebuia.

Adaugati un comentariu


 

*