Sorina Pintea aruncă povara sporurilor în „ograda” spitalelor, Sanitas e de acord

13 aprilie 2018 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătății spune că managerii de spitale și autoritățile locale trebuie să găsescă soluții pentru rezolvarea crizei din Sănătate, iar liderii sindicali agreează ideea. Rămâne ca și cei care trebuie s-o aplice să aibă banii necesari. 

 

În contextul în care în tot mai multe spitale din țară au loc greve spontane ale salariaților cărora li se diminuează veniturile din cauza tăierii sporurilor, reprezentanţii sindicatelor din Sănătate au discutat, astăzi, cu miniştrii Sănătății și Muncii și Finanțelor, la sediul Ministerului Sănătății.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, recunoaște că în urma aplicării Legii salarizării aproximativ 10% dintre angajații din spitale vor avea salarii mai mici, dar susține că fiecare manager de spital poate regla situația, acordând sporuri doar celor care pierd la salarii (?!) și stimulente, din bugetul unităților medicale sau cu sprijinul autorităților locale în subordinea cărora funcționează din punct de vedere administrativ.

Eu am venit cu această soluție încă de acum o lună și jumătate. Între timp, sindicaliștii au venit ei cu soluția diferențierii între spitale. Este o soluție găsită la cererea lor. Aproximativ 10% dintre cei din sistemul sanitar vor avea salariile mai mici. De vină pentru faptul că nu reușesc să se încadreze în bugetele alocate în fiecare spital sunt și managerii de spital. Fiecare trebuie să se gospodărească cât mai bine. Acele sporuri nu se dau pentru toată lumea, se dau doar pentru cei care pierd la salariul din februarie. Acum vom vedea dacă avem manageri buni în spitale sau nu”, a declarat Sorina Pintea.

 

Printr-un comunicat remis presei, Sorina Pintea spune că în urma aplicării legii salarizării, începând cu data de 1 martie 2018, medicii și asistenții medicali beneficiază de salarizare la nivelul anului 2022, iar veniturile acestora s-au mărit considerabil. O parte a personalului din sistemul sanitar pentru care salariile vor crește gradual până la nivelul anului 2022, a înregistrat scăderi de salarii în urma aplicării legii salarizării, care prevede că sporurile acordate nu pot depași 30% din bugetul de salarii la ordonatorul principal de credite și nivelul de maxim 85% pentru fiecare angajat din sistem, se arată în comunicat.

Ministerul Sănătății menționează chiar că a emis o circulară către direcțiile de sănătate publică, prin care acestea au fost mandatate să transmită tuturor unităților sanitare din țară că pot să acorde stimulente din venituri proprii, conform prevederilor Legii 95/2006, pentru personalul al cărui venit calculat pentru luna martie 2018 se situează sub venitul lunii februarie al acestui an. Este o soluție de moment, astfel încât, respectând legea în vigoare, luna aceasta  să nu existe personal în sistemul sanitar care să aibă venituri diminuate față de luna trecută”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

 

O soluție pe termen lung pentru echilibrarea veniturilor din sistemul de sănătate și eliminarea situațiilor în care veniturile anumitor categorii de personal se situează sub nivelul celor din luna februarie 2018, va fi identificată dupa obținerea unei  situații exacte a salariilor acordate pentru luna martie în toate unitățile sanitare. „Am stabilit astăzi cu reprezentanții sindicatelor din sănătate că vom analiza împreună soluțiile. Voi relua unele propuneri pe care le-am expus și acum o lună, dar au fost respinse atunci. Astăzi am înțeles că liderii sindicali le iau în calcul ca posibilă variantă de rezolvare a situației. Cel mai important lucru este  ca problemele legate de salarizarea din sănătate să fie rezolvate”, a mai spus ministrul Sănătății.

Totodată, Pintea a anunţat că va fi reluată discuţia privind finanţarea spitalelor în funcţie de clasificare, la propunerea sindicatelor.

La rândul lor, liderii Sanitas spun că în urma discuțiilor astăzi „decidenții guvernamentali s-au angajat să definească, în regim de urgență, un mecanism legal prin care unitățile sanitare vor putea să utilizeze sume provenite din venituri proprii, pentru acoperirea necesarului financiar care să permită acordarea salariilor și sporurilor în cazul acelor categorii de salariați aflate în situația de a pierde venituri în urma aplicării Legii 153/2017 și HG 153/2018”, se menționează într-un comunicat al Sanitas, fără ca sindicaliștii să se întrebe, însă, dacă spitalele își pot permite acest efort financiar.

 

În paralel, mai susțin liderii Sanitas, reprezentanții guvernamentali au promis rediscutarea noii legislații privind salarizarea, prin care se urmărește eliminarea situațiilor generate de obligativitatea încadrării în procentul de 30% pe ordonator principal de credite, care a condus la situații paradoxale, în care sporurile acordate angajaților din spitalele de importanță națională sau cele cu largă adresabilitate sunt mai mici decât în spitalele de mici dimensiuni.

În aceste condiții, membrii Consiliului Național SANITAS au hotărât ca până joi, 19 aprilie 2018, să reia discuțiile cu managerii unităților sanitare, cu autoritățile locale și cu toate instituțiile implicate în finanțarea sistemului sanitar, pentru punerea în practică a soluției oferite de partea guvernamentală”, se menționează într-un comunicat remis de Federația sindicală.

În paralel, liderii sindicali din teritoriu vor colecta fluturași de salariu în baza cărora se va face o analiză a diferențelor de salarizare înregistrate în luna martie, comparativ cu februarie, pe categorii profesionale, nivel de pregătire și unități angajatoare.

Membrii Consiliului Național spun că au luat aceste decizii, conștienți de nemulțumirile acumulate în sistemul de sănătate și asistență socială, de așteptările membrilor de sindicat, dar și de faptul că, până la primirea salariilor aferente lunii martie, impactul aplicării noului sistem de salarizare nu poate fi evaluat în toată dimensiunea sa. „Considerăm că în data de 19 aprilie vom avea la dispoziție informațiile necesare pentru a lua o decizie argumentată referitoare la reacțiile sindicale următoare”, se menționează în încheierea comunicatului Sanitas.

 

În ultimele zile, angajaţi de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, cei de la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu”,  Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” și cei de la Spitalul Sfântul Ioan din Capitală, cei ai Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie de la Iași, precum și cei de la Institutul de Gastroenterologie Cluj-Napoca, Spitalul Județean Tulcea și din alte unități medicale din țară au protestat. Principala nemulţumire a acestora este legată de venituri. La Iași, peste 100 de protestatari din spitalele din județ au pichetat, astăzi, Prefectura, .

La începutul lunii februarie, Sorina Pintea anunța creșteri uriașe în sănătate, care vor duce salariile aproape de nivelul celor din UE. Două luni mai târziu, discursul s-a schimbat. Vorbind despre venitul unui asistent medical principal pe sectia de terapie intensiva a unui spital din București, cu un spor care nu e la nivelul maxim, Pintea a spus ca acesta ajunge la 6.120 de lei.

Mi se pare un salariu foarte bun pentru Romania. O infirmiera, 3.263 de lei, tot in acest spital. Un medic specialist, tot din acelasi spital din Bucuresti, din subordinea MS, ia in luna februarie, fara garzi, pentru garzi exista un contract separat, 9.300 de lei si in luna martie 15.431 lei. Nu am vazut pe nimeni sa iasa sa spuna ‘Da, uite, s-au marit salariile, suntem multumiti”, a mai spus Pintea.

Prin Legea Salarizarii, guvernații au mărit veniturile personalului medical doar pe hârtie, pentru că odată cu trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat, la specialități precum anatomie patologică, medicină legală, urgență etc, de fapt, au scăzut salariile, chiar și în cazul medicilor. De la 1 martie, prin majorările salariale la nivelul anului 2022, le vor mai crește puțin veniturile, dar nu la valoarea pe care o aveau înainte, pentru că pragul de 30% din masa salariala pe ordonator de credite prevăzut pentru sporurile care erau și de 100% nu acoperă pierderile.


Adaugati un comentariu


 

*