Sorina Pintea, nemulțumită de Spitalul Județean Constanța
Cu toate acestea, ministrul Sănătății și-a exprimat speranța că în urma investițiilor din ultimul timp în sistemul medical, lucrurile se vor schimba, avertizând totodată că vor fi verificări la toate spitalele din ţară pentru a se vedea cum au fost cheltuiţi banii.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, împreună cu ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, s-a aflat vineri, în vizită de lucru la Constanța, la invitația președintelui Consiliului Județean, Marius Horia Țuțuianu, pentru a participa la inaugurarea Secției de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie din cadrul Ambulatoriului Integrat Eforie Sud, secție exterioară a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța.
„Zona de recuperare este cea mai deficitară din Sănătate. Avem oaze de recuperare, dar insuficiente pentru nevoile pacienților. Centrul de aici este un pas înainte. Oferă pacienților servicii la standarde, cu echipamente moderne. Aici se pot face și servicii medicale la cerere. Nevoia pentru aceste servicii este mare pe Litoral în special, în lunile de vară”, a declarat Sorina Pintea.
Această secție a fost modernizată prin Programul Operațional Regional 2007-2013, valoarea totală a proiectului fiind de aproximativ 7,9 milioane de lei. Secția a fost reabilitată și modernizată, totodată fiind achiziționate echipamente medicale pentru fizioterapie și hidroterapie. În Centrul de Recuperare pot fi internați, în același timp, 40 pacienți, iar anual, se estimează că 800 de persoane care pot beneficia de recuperare aici, se precizează într-un comunicat al Ministerului Sănătății.
Cei doi minștri au vizitat, ulterior, spitalul județean din Constanța, despre care Sorina Pintea a declarat că nu corespunde nevoilor regiunii. „Ori nu s-a investit suficient de mult în acest spital, ori s-a investit şi nu se vede, dar spitalul din Constanţa, din punctul nostru de vedere, nu corespunde nevoilor pe care regiunea Dobrogea le are în acest moment. Este un spital de interes regional, dar vara devine de interes naţional, având în vedere afluxul de turişti. Apoi avem baza NATO, avem migranţii. Se impun foarte multe lucruri de făcut în acest spital şi categoric este nevoie şi de finanţări”, a declarat Sorina Pintea într-o conferință de presă organizată la unitatea medicală constaănțeană, avertizând că vor fi verificări la toate spitalele din ţară pentru a se vedea cum au fost cheltuiţi banii.
„Vreau să precizez că anul acesta am făcut multe alocări bugetare pentru spitale din ţară, dar o filă de buget merge la spital şi una la Corpul de control. S-au investit foarte mulţi bani în sănătate, din păcate rezultatele se văd prea puţin. De aceea, nu avem de gând să nu verificăm pe ceea ce cheltuim şi nu o luaţi ca pe o ameninţare, este pentru fiecare spital valabil acest lucru”, a spus Pintea.
Cu aceeași ocazie, Pintea a spus că Ministerul Sănătății va aloca, anul acesta, opt milioane de lei pentru dotarea cu aparatură medicală a SCJU Constanța. „Spitalul Județean din Constanța are nevoie de investiții. Unitatea nu corespunde nevoilor regiunii. Spitalul este unul de nivel regional care în lunile de vară devine de interes național. Aici avem și baza NATO. Este nevoie de finanțare. Pe lângă cele 8 milioane de lei care sunt deja alocate pentru achiziția de echipamente, spitalului îi vor fi alocate, în timp, sume suplimentare în cuantum de 12 milioane de lei pe proiecte retrospective, din banii investiți de spital până în prezent și recuperați din fonduri europene. Dar vreau să subliniez că toate investițiile vor fi verificate de Corpul de control pentru că vrem să fim siguri că banii nu se pierd și se folosesc acolo unde este necesar”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.
La spitalul județean constănțean, ministrul Sănătății a vizitat mai multe secții importante ale unității medicale, precum UPU, Neurologie, Cardiologie, Neonatologie și s-a întâlnit cu șefii de secție din unitatea medicală, cu care a discutat și verificat indicatorii de performanță.
Totodată, ministrul Pintea a recunoscut că nevoile de servicii medicale sunt foarte mari la nivelul județului Constanța și a regiunii Dobrogea, menționând că ia în calcul, până la înființarea unui spital regional, amenajarea unui spital municipial. Pe de altă parte, a subliniat că există personal medical care depune eforturi uriașe, despre care a spus că „merită să fie numiți eroi”, iar speranța sa este că autoritățile locale își vor îndrepta atenția mai mult către SCJU Constanța, în același timp unitatea medicală având datoria să ofere pacienților servicii de cazare optime și servicii medicale de calitate.
De asemenea, Sorina Pintea a apreciat că este nevoie de înfiinţarea de centre de permanenţă în municipiul Constanţa. „Am pus nişte întrebări. Câte centre de permanenţă sunt în Constanţa pentru că aceste centre ar fi foarte utile în perioada estivală. Şi mi s-a spus că niciunul în Constanţa. Şi atunci am sugerat să împrumute de la Timişoara, unde sunt 17. Bineînţeles că era o glumă, dar trebuie să analizăm destul de serios acest aspect, aceste puncte ambulatorii care s-ar putea deschide pe perioada verii în staţiuni. Până la urmă, din statistici aici în urgenţă se consultă până la 500 de pacienţi zilnic. Media la numărul de doctori pe care îi are şi la liniile de gardă pe care le are spitalul este de 300. Deci, o supra, supra aglomerare”, a explicat ministrul Sănătății.
Sorina Pintea s-a declarat nemulțumită și de numărul mic de ambulanțe de pe litoral, în aceast perioadă, dar a promis că în curând acestea vor fi suplimentate, dar achiziția lor este îngreunată de contestațiile formulate de anumite firme, la ora actuală „la două tipuri există contestaţii în instanţă”, a spus ministrul, în urma unei discuții pe care spune că a avut-o cu șeful DSU, Raed Arafat, cu o zi în urmă. Deocamdată, Pintea spune că a constatat că deși pe litoral au fost detaşate echipaje SMURD din toată țara, se pare că acestea sunt insuficiente pentru sezonul estival, așa că „va trebui să detaşăm şi echipaje de ambulanţă”.
Oficialii au vizitat și viitorul Centru de Sănătate Multifuncțional din orașul Năvodari, pentru care Primăria finanțează lucrările de reabilitare și modernizare. Centrul sanitar multifuncțional va funcționa ca o secție externă a Spitalului Județean, în regim de internare pe timp de zi și va avea o cameră de gardă care va funcționa permanent și va asigura asistența medicală pentru cazuri urgente minore.
Autoritățile locale estimează că centrul va putea fi funcțional începând din primăvara anului viitor.