Sorina Pintea susține că s-au găsit soluții pentru personalul cu venituri diminuate

Ministrul Sănătății va continua să faca vizite inopinate în spitalele din țară, considerând că astfel va putea identifica mai ușor problemele existente și va găsi soluții de rezolvare a lor.

 

Sorina Pintea

După ultimele discuții purtate cu managerii spitalelor, sindicatele și colegii săi din Guvern, ministrul Sănătății consideră că angajații spitalelor care au protestat în ultima perioadă din cauza diminuării veniturilor ca urmare a aplicării Legii salarizării și a regulamentului de sporuri nu ar mai trebui să aibă motiv de nemulțumire. Sorina Pintea susține că s-au găsit soluții pentru ca veniturile lor să nu scadă, în condițiile în care, pentru majoritatea celorlalți angajați din Sănătate, acestea s-au majorat. Ministrul recunoaște că, în cazul a aproximativ 10% dintre angajații din sistemul sanitar, veniturile nu doar că nu au crescut de la 1 martie, ci au fost chiar diminuate, menționând însă că scăderile nu au fost chiar atât de dramatice pe cât au fost prezentate. Există o anumită categorie care nu a beneficiat de creşteri ale salariului de încadrare până în 2022. Pentru această categorie au existat într-adevăr nişte scăderi, dar nu atât de dramatice pe cât s-a văzut, pentru că eu chiar am evaluat aproape fiecare spital din Bucureşti al cărui personal a fost în stradă la protest. Scăderile nu erau atât de dramatice şi pentru aceste cazuri am găsit soluţii”, a declarat, aseară, Sorina Pintea. Totodată, aceasta a subliniat că nu este normal ca în unele unități sanitare să se acorde sporuri maximale persoanlului, în timp ce pacienților li se cere să vină cu medicamente și materiale sanitare de acasă.

 

Sorina Pintea a reiterat faptul că problema acordării sporurilor ține de managementul fiecărui spital în parte, iar sarcina managerului este de a asigura un echilibru între angajați, în ceea ce privește sporurile, încadrându-se în sumele pe care le are la dispoziție.

„Până la urmă, dacă ne-am permis să luăm sporuri maxime, ne-am permis un procent al cheltuielilor de personal de peste 80% la unele spitale, atunci mă întreb cum am tratat pacienţii, am avut bani de medicamente, de materiale sanitare? Şi poate acum pot să-mi explic de ce la unele spitale pacienţilor li se cerea să aducă de acasă şi medicamente şi seringi”, a mai spus ministrul.

Promisiunile sale nu au avut, însă, impactul dorit asupra protestatarilor. Angajații cărora li s-au diminuat veniturile continuă să protesteze în curțile unităților medicale, cerând să li se acorde sporurile care ar acoperi, într-o oarecare măsură, riscurile la care sunt expuși la locul de muncă.

 

În acest context, Sorina Pintea spune că managerii pot rezolva aceste probleme, iar ea va continua să facă vizite neanunțate în spitalele din țară, pentru că aceasta este cea mai eficientă cale de a afla care sunt problemele reale existente la nivelul unităților sanitare. „O să merg în continuare incognito, pentru că mi se pare normal. Categoric, când merg în calitate oficială, lucrurile sunt altfel, sunt conştientă. Voi merge şi în calitate oficială, e normal să o fac, dar la fel voi continua să merg şi incognito, pentru că e normal să văd ce se întâmplă în sistem, ca să ştiu ce să corectez, să ştim ce să corectăm”, a anunțat ministrul, recunoscând că la nivelul sistmului de Sănătate exista anumite probleme „cronice”.  Este însă de părere că pentru ca aceste probleme să poată fi rezolvate, un prim pas necesar este recunoașterea lor și apoi căutarea unor soluții, în colaborare cu managerii de spitale, medicii și autoritățile locale.

Nu în ultimul rând, Sorina Pintea subliniază nevoia schimbării mentalității, nu doar în rândul personalului medical și a angajaților din sistem ci și al pacienților și aparținătorilor acestora.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*