Specialiști străini recunoscuți în elita medicală, cooptați în echipa ministrului Victor Costache

9 decembrie 2019 | 1 comentariu |

Aceștia au fost desemnați consilieri onorifici și sunt recunoscuți în lumea medicală mondială drept personalități de top, cu vastă experiență în domeniul medical, dar și în sectorul managerial.

 

Victor Costache bifează o premieră la Ministerul Sănătății, fiind singurul deținător de până acum al portofoliului care cooptează în echipa sa specialiști străini cu expertiză internațională. Anunțul oficial a fost făcut în această după-amiază, prin intermediul unui comunicat al Ministerului Sănătății, în care se precizează că, începând de astăzi, echipa ministrului Victor Costache este completată de trei specialiști cu care acesta a colaborat în perioada în care a profesat în Franța, dar și după ce a revenit în țară, în cadrul clinicii private Polisano, din Sibiu.

Potrivit Ministerului Sănătății, colaborarea cu cei trei specialiști se va axa pe programe noi de sănătate și pe proiecte de cercetare, pe care ministrul Costache le menționează între prioritățile mandatului său în Guvern.

Am lucrat cu toți cei 3 medici care fac performanță ca specialiști, dar și ca manageri de top. Mă bucură și mă onorează că au acceptat să lucrăm împreună pe două domenii importante, programe noi de sănătate, dar și proiecte de cercetare care sunt priorități ale echipei mele. România a uitat de cercetarea medicală care aduce beneficii în dezvoltarea serviciilor medicale de calitate pentru pacienți. Îmi doresc să deschidem sistemul sanitar către lume”, a declarat Ministrul Sănătății, Victor Costache, referindu-se la numirea celor trei consilieri onorifici.

 

Dr. Kak Khee Yeung

Cei trei specialiști străini care completează de astăzi echipa ministrului sunt dr. Kak Khee Yeung, specialist în cadrul Amsterdam Medical Center, din Olanda, prof. dr. T. Sloane Guy, de la Sidney Kimmel Medical College și dr. Sheriff Sultan, din cadrul Galway Clinic, Irlanda.

Dr. Kak Khee Yeung este un cunoscut chirurg vascular, cu o preocupare deosebită și în domeniul cercetării medicale. Aceasta conduce un consorțiu format din mai multe spitale europene, al căror scop comun este obținerea de fonduri de la Uniunea Europeană, pentru tratarea bolilor aortice. În calitate de președinte al acestui consorțiu dă dovadă de bune calități manageriale, fiind și un apreciat profesionist care îmbină foarte bine munca de chirurg cu activitatea de cercetare, punând în practică, în sala de operație, rezultatele muncii de cercetare efectuată în laborator.

Noua consilieră a ministrului Costache este autoarea unor noi metode de studiu pentru remodelare aortică, precum generarea de celule musculare netede din biopsiile pielii similare cu celulele musculare netede aortice și noi tehnici pentru analizarea țesutului aortic viu și dezvoltarea modelelor aortice vii. De asemenea, se numără printre fondatorii centrului medical al Universității Leiden și al bibliobăncii naționale din cadrul Amsterdam Medical Center.

 

Dr. Sherif Sultan

Despre medicul irlandez de origine egipteană Sherif Sultan, vicepreședinte al Societății Modiale de Chirurgie Vasculară, se pot spune foarte multe, CV-ul acestuia conținând nu mai puțin de 170 de pagini. Se numără printre cei mai bine cotați chirurgi și cercetători din lume în domeniul bolilor cardiovasculare, fiind și un mai vechi colaborator pe linie profesională al medicului Victor Costache. La propunerea acestuia, în calitate de conferențiar universitar al Facultății de Medicină a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, dr. Sherif Sultan a primit, în 2015, titlul de Doctor Honoris Causa al acestei instituții academice.

Dr. Sherif Sultan este membru a numeroase societăți medicale de prestigiu european și mondial, iar portofoliul său în domeniul cercetării se întinde pe câteva zeci de pagini.

Colaborarea cu Clinica Polisano, în care a profesat actualul ministru, datează din anul 2013. Împreună cu echipa acestuia a efectuat mai multe intervenții chirurgicale în premieră pentru România, implicându-se și în procesul de pregătire și formare a studenților la Medicină din cadrul universității sibiene.

 

În urmă cu patru ani, când a propus acordarea titlului de Doctor Honoris Causa medicului irlandez, chirurgul Victor Costache declara că „pe Sheriff Sultan l-am cunoscut lucrând în cadrul dezvoltării tehnologiei multilayer în tratarea bolii anevrismale. El ține un registru mondial în care toți cei din lume care folosim tehnologia aceasta raportăm cazurile. Am fost de la început extraordinar de surprins de capacitatea lui de înțelegere, de spiritul lui deschis și de personalitatea excepțională a lui Sherif Sultan, dar și de disponibilitatea de a ajuta colegi mai tineri și de a implementa tehnologia aceasta oriunde în lume. Sherif este un model pentru mine, atât prin rezultatele pe care le-a obținut, precum și prin modul lui de muncă. Este o persoană care lucrează zilnic peste 12 ore, cu realizări impresionate. Are un CV cât o țară întreagă, iar la 50 de ani a realizat ceea ce nu au realizat multe universități în aceeași perioadă de timp. Este un gigant al chirurgiei cardiovasculare și nu poți decât să fii tras înainte când întâlnești un asemenea om”.

 

Prof. dr. T. Sloane Guy

Nu în ultimul rând cel de-al treilea consilier onorific al ministrului sănătății, prof. dr. T. Sloane Guy este recunoscut la nivel mondial drept „specialistul numărul unu în domeniul chirurgiei robotice”.

Și acesta este un vechi colaborator al medicului Victor Costache, care l-a avut printre invitați la ediția de anul trecut a Congresului Internațional „East Meets West.

În anul 2016 a fost desemnat „Chirurgul anului în New York”, iar în perioada 2012-2015 a obținut, trei ani consecutiv, titlul de „Medic de top” în Philadelphia. De asemenea, în 2012, 2013 și 2014, publicația americană US News&World Report i-a acordat titlul de „Medic de top”.

A lucrat și ca medic militar, efectuând intervenții chirurgicale în teatrele de operații din Irak și Afganistan. Pentru această activitate a primit o serie de distincții militare, susținând că experiența acumulată în spitalele din teatrele de operații l-a ajutat foarte mult în carieră.

 

 



Comentarii (1)

  1. Buzoianul spune:

    Dupa multi ani in care la conducerea ministerului sanatatii s-au perindat persoane mai mult sau mai putin competente sau care nu aveau nimic in comun cu medicina se revine la vechiul obicei ca ministru sa fie un medic practician si care să aibe si o experienta medicala si stiintifica.
    Nu pot decat sa ma bucur si sa-i urez succces!!

Adaugati un comentariu


 

*