Specialistii din Ministerul Sanatatii le vor tine elevilor lectii de alimentatie sanatoasa

12 decembrie 2013 | 0 comentarii |

Programul se va desfasura in parteneriat cu Ministerul Educatiei si vine pe fondul cresterii ratei obezitatii in randul copiilor si adolescentilor.

 

alimentatie sanatoasa copiiIncepand de anul viitor, Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei vor derula, in parteneriat, un program ce isi propune deprinderea elevilor din scoli cu un regim alimentar cat mai sanatos si cu un stil de viata activ, factori ce previn aparitia obezitatii, boala a vremurilor moderne, din care decurg o multitudine de complicatii ce pot deveni la un moment dat fatale.

Pentru ca scoala este mediu in care copiii acumuleaza cele mai multe informatii, specialistii care au avut initiativa demararii acestui program au decis ca de anul viitor, pe langa orele de curs prevazute in programa scolara, eleviilor sa li se vorbeasca si despre necesitatea si beneficiile unei alimentatii sanatoase, discutiile pe aceasta tema urmand a fi purtate cu specialisti din cadrul Ministerului Sanatatii care pot fi in egala masura medici nutritionisti, medici de familie sau medicii de la cabinetele scolare.

 

remus pricopieAnuntul referitor la demararea acestui proiect a fost facut la inceputul acestei saptamani, de ministrul Educatiei, Remus Pricopie, care a declarat ca in programele scolare exista si in prezent elemente care tin de educatia pentru sanatate, insa acestea trebuie reinnoite continuu, intrucat odata cu trecerea anilor apar alte boli, asa cum este cazul obezitatii, una dintre cauzele care duc la aceste situatii fiind lipsa de informatie in ceea ce priveste preventia. Pe langa bolile „consacrate” de care copiii sunt instruiti sa se protejeze inca de la gradinita, au aparut de la o vreme si alte afectiuni legate de lipsa de miscare, de abuzurile alimentare sau de consumul frecvent al unor alimente nu foarte sanatoase. Din acest punct de vedere s-a considerat ca elevii din scoli nu sunt suficient informati si astfel s-a ajuns la decizia demararii programului, in pareteneriat cu Ministerul Sanatatii.

„In actualele programe scolare sunt elemente care tin de educatia pentru sanatate, dar noi credem ca este momentul sa revedem aceste lucruri si sa le intarim pentru ca, de multe ori, anumite boli, asa cum ne arata cazuistica din Romania, apar pentru ca nu exista informatia sau educatia corespunzatoare. Ma refer aici la bolile legate de dezvoltarea corpului sau de lipsa de miscare”, a declarat Remus Pricopie.

 

ora de sportIn ultimii ani, Romania a crescut in statistici in ceea ce priveste cazurile de obezitate in randul copiilor, acest fapt tinand in primul rand de regimul de viata, de tipul de alimente consumate si de cunoasterea sau necunoasterea proprietatilor respectivelor tipuri de alimente. Un alt factor ar fi consumul de alcool si fumatul de la varste tot mai fragede, vicii ale caror riscuri copiii si adolescentii nu le constientizeaza pe deplin, fapt pentru care se impune o mai buna informare a acestora de catre personalul specializat.

Pe langa alimentatia sanatooasa, proiectul isi propune impulsionarea elevilor pentru a face mai multa miscare, ministrul Educatiei precizand in acest sens ca „s-a discutat la nivelul Guvernului introducerea unui numar mai mare de ore de educatie fizica şi sport. Asta inseamna sa avem profesori si baza materiala. In ceea ce priveşte profesorii, reusim sa acoperim orele, cat despre baza materiala, nu se poate construi atat de repede. De aceea, am anuntat un calendar gradual, am inceput deja cu invatamantul primar si continuam cu celelalte clase”.

 

Dr. Valeriu BistriceanuReferitor la beneficiile unei alimentatii sanatoase si echilibrate, medicul Valeriu Bistriceanu, presedintele SMF Buzau spune ca nutritia este un factor esential in pastrarea sanatatii si imunitatii oricarei persoane, mai ales in contextul in care in ultimii ani se inregistreaza o crestere alarmanta a obezitatii si a numarului de diabetici”.

Alimentatia nesanatoasa este responsabila pentru o multitudine de afectiuni, foarte des intalnite in toata lumea, precum bolile cardiovasculare si cerebrovasculare, diabetul zaharat, obezitatea si suraponderabilitatea, dislipidemiile (cresterea colesterolului si a trigliceridelor in sange) sau cancerul.

In Romania, afectiunile cardio-vasculare reprezinta principala cauza de mortalitate. La fiecare 30 de minute, un roman sufera un infract miocardic acut, unul din trei romani este diagnosticat cu hipertensiune arteriala, iar doi din trei romani mor din cauza unei boli cardiovasculare. La fiecare doua ore si jumatate, cel putin un buzoian isi pierde viata dintr-o cauza cardiovasculara. In ceea ce priveste numarul diabeticilor, acesta depaseste un milion in intreaga tara, peste 17.000 dintre acestia figurand pe raza judetului Buzau.

PUBLICITATE

Adaugati un comentariu


 

*