Specialiștii, îngrijorați de incidența crescută a bolilor inflamatorii intestinale

O creștere semnificativă se constată în cazul copiilor și tinerilor, iar în cazul acestora, calitatea vieții este total compromisă.

 

Dr. Marcel Tantau

Ziua Internaţională a Luptei Împotriva Bolilor Inflamatorii Intestinale a fost marcată ieri la Cluj printr-o dezbatere organizată de Asociaţia Pacienţilor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România și Centrul dedicat îngrijirii pacienţilor cu Boli Inflamatorii Intestinale din cadrul Centrului medical de gastroenterologie, hepatologie şi endoscopie digestivă din Cluj-Napoca.

Cu această ocazie, medicul Marcel Tanțău, șeful centrului de gastroenterologie și coordonatorul centrului dedicat pacienților cu afecțiuni infamatorii intestinale, și-a exprimat îngrijorarea față de incidența tot mai crescută a afecțiunilor din această categorie, subliniind că este vorba de boli „extrem de invalidante”, mai ales în cazul copiilor și al tinerilor, care au toată viața în față și își vad astfel năruite planurile de viitor. „Trebuie să avem o alimentaţie diversificată, din toate principiile alimentare, mai ales fructe şi legume, pentru că noi trăim cu o floră bacteriană care trebuie să fie diversă. Dacă mâncăm numai anumite tipuri de alimente, vom selecta din acea floră numai anumite tipuri de bacterii şi sărăcirea ecosistemului nostru cu care trăim face ca aceste bacterii să facă o inflamaţie intestinală. Antibioticele pot fi considerate ca un tsunami asupra ecosistemelor cu care noi trăim. Noi avem în intestinele noastre bacterii ca în jungla amazoniană. Dacă le hrănim divers, menţinem această junglă frumoasă, dezvoltată, care să ne menţină sănătatea. Bacteriile acestea au un rol extrem de important în protejarea noastră împotriva altor bacterii agresive şi în hrănirea noastră, pentru că ne ajută la procesul de digestie”, a explicat specialistul.

 

Acesta a mai precizat că în cei 30 de ani de activitate, nu s-a confruntat cu o incidență atât de ridicată a bolilor inflamatorii intestinale, numărul pacienților fiind în continuă creștere, de la an la an. La începutul carierei sale, medicul clujean spune că afecțiunile din această categorie erau foarte rare, iar în prezent s-a ajuns în situația în care, săptămânal, la centrul pe care îl coordonează ajung 4-5 pacienți, în majoritate tineri. De asemenea, bolile inflamatorii intestinale au o incidență foarte ridicată și în rândul copiilor, afectându-le serios calitatea vieții.

Din cauza manifestărilor, care în perioada de puseu, constau în crampe, dureri abdominale, sângerări şi nevoia urgentă de a merge la toaletă, dr. Marcel Tanțău spune că boala are un caracter invalidant. „Sunt extrem de invalidante, exact atunci când omul îşi descoperă viaţa, societatea, nevoile. Dintr-o dată, toate acestea sunt retezate complet, pentru că nevoile sociale, familiale, de job, integrare socială, toate îi sunt retezate, pentru că îl ţin în spital sau acasă”, a precizat acesta.

 

Din această cauză, există la acest moment cazuri de copii care sunt nevoiți să facă școala de acasă, în condițiile în care perioadele de puseu acut al bolii pot dura chiar și cinci zile pe săptămână.

Principala cauza a apariției acestor afecțiuni o constituie alimentația, dr. Marcel Tanțău spunând că în ultimii ani, importurile alimentare și hrana procesată au contribuit la creșterea incidenței acestor afecțiuni. „Acum 30 de ani aveam în România o alimentaţie foarte sănătoasă; sănătoasă din punct de vedere agricol, pentru că era făcută la noi, nu aveam importuri deloc. În momentul de faţă avem o alimentaţie importată şi prea industrializată, inclusiv produsele vegetale, care sunt crescute în condiţii semiartificiale, în sezoane care nu sunt cele normale. Aceste boli inflamatorii apar în lumea dezvoltată, în care avem un confort şi o abundenţă alimentară”, a mai explicat medicul clujean.

În România există peste 100.000 de pacienți diagnosticați cu astfel de afecțiuni, iar la nivel european, numărul pacienților ajunge la 3 milioane. Un procent de 10% dintre aceștia au ajuns șomeri din cauza bolii, iar cei care au un loc de muncă beneficiază anual de concedii medicale cuprinse între 3 și 6 săptămâni. Statisticile mai indică faptul că cele mai multe cazuri de boli inflamatorii intestinale apar la tinerii cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani.

 


Adaugati un comentariu


 

*