Specialistii Institutului Regional de Oncologie din Iasi au efectuat primele teste de oncogenetica din Romania

15 ianuarie 2014 | 0 comentarii |

Cinci pacienti au fost testati in premiera nationala pentru a li se verifica predispozitia ereditara la cancer. Cu ajutorul acestor teste, persoanele predispuse vor putea fi tratate preventiv, inainte de aparitia primelor semne de boala.

 

6-IMG_5012_aa0ec85d2cAsa cum Sanatateabuzoiana.ro v-a mai informat,  printre premierele medicale ale anului trecut s-a numarat si infiintarea in luna aprilie a Departamentului de Oncogenetica de pe langa  Universitatea de Medicina si Farmacie Gr.T.Popa din Iasi, a carui activitate este bazata pe diagnosticul molecular si monitorizarea medicala a persoanelor cu predispozitie ereditara la cancer.

La acel moment, reprezentantii universitatii iesene anuntau ca vor pune in practica o metoda revolutionara de identificare a predispozitiei pentru cancer, atat in cazul persoanelor sanatoase cat si a celor bolnave, metoda ce nu mai fusese aplicata in Romania.

La noua luni de la inaugurarea Departamentului de Oncogenetica, cea dintai premiera medicala a anului 2014 este legata de acesta, prof. dr. Vasile Astaratoae, rectorul UMF Iasi, anuntand ca o echipa de medici de la Departamentul de Oncogenetica din cadrul Institutului Regional de Oncologie din Iasi, impreuna cu profesori de la Universitatea de Medicina, a realizat primele teste de diagnostic oncogenetic molecular din Romania.

 

Institutul Regional de Oncologie Iasi

Institutul Regional de Oncologie Iasi

Cinci persoane au beneficiat de primele astfel de teste, pe baza a doua probe de sange prelevate de la acestea, prima pentru efectuarea analizelor, cea de-a doua pentru confirmarea rezultatelor.

Testele oncogenetice indica prezenta sau absenta unei predispozitii ereditare la cancer, fiind recomandate in special persoanelor care au rude care au suferit de aceasta afectiune. Pacientii  identificati cu predispozitie eraditara pentru cancer  vor intra intr-un Program de Supraveghere Oncologica Persoanlizata, in cadrul caruia vor fi supravegheati intensiv si, dupa caz, vor primi tratament de chimiopreventie sau vor fi supusi unor interventii chirurgicale profilactice.

Costurile estimative ale unui test de diagnostic molecular se rifica la aproximativ 3.000 de euro pentru un test complet si 300 de euro pentru verificarea rezultatului la rudele unui pacient deja investigat. Durata unui test de diagnostic oncologic molecular variaza intre 8 si 12 luni pentru un test complet si de una-doua luni pentru verificarea rezultatului la rudele unui pacient deja investigat.

 

Dr. Vasile Astarastoae

Dr. Vasile Astarastoae

Rectorul UMF Iasi, Vasile Astarastoae spune ca intentia este pentru inceput de a se investiga 100 de persoane, costurile pentru efectuarea acestor teste urmand a fi suportate din fondurile Universitatii. Costurile analizelor efectuate la institutul iesean sunt mult mai reduse in comparatie cu cele pe care le percep specialistii din Viena, acolo unde se afla cel mai apropiat centru care mai efectueaza astfel de teste. „Avem intentia ca 100 de persoane sa fie investigate, cheltuielile fiind acoperite din fondurile Universitatii, pentru ca suntem convinsi de responsabilitatea sociala care pe care o are o universitate de medicina. Cel mai apropiat centru unde puteau fi efectuate aceste investigatii era Viena, pretul fiind costisitor. Ne bucuram ca avem prilejul de a salva o serie de vieti, pentru ca interventia nu face altceva decat sa identifice ADN si o serie de celule canceroase, dupa care se evalueaza membrii familiei, iar apoi sunt monitorizati astfel incat la primele semne care apar bolnavii sa fie salvati”, a declarat Vasile Astarastoae, precizand si faptul ca deocamdata, la Iasi se poate efectua doar diagnosticul molecular al predispozitiei ereditare la cancer mamar si ovarian.

PUBLICITATE

Adaugati un comentariu


 

*