Specialistii romani sustin necesitatea demararii unui program national pentru medicina hiperbara

26 februarie 2016 | 0 comentarii |

In Romania, singura sectie in care poate fi aplicata aceasta terapie sta cu lacatul pe usa inca de la inaugurare, din lipsa de personal calificat.

 

In aprilie 2015, unitatea era inaugurata cu mare fast

In aprilie 2015, inaugurare cu mare fast

Ambasada americana de la Bucuresti, impreuna cu doua companii medicale de profil au organizat, la jumatatea acestei saptamani, o conferinta adresata specialistilor romani din Sanatate, cu tema Terapia cu oxigen hiperbar”. Glumind putin, s-ar putea spune ca evenimentul s-a incadrat perfect in categoria discutiilor despre funie in casa sapnzuratului, avand in vedere ca singura sectie din Romania in care se poate aplica o astfel de terapie a fost inaugurata cu mare fast in luna aprilie a anului trecut, la spitalul Floreasca, iar de atunci sta cu lacatul pe usa, din lipsa de specialisti. Pare, asadar, paradoxala initiativa de a vorbi depre performantele acestei terapii intr-o tara al carei sistem public de sanatate nu este in stare sa asigure specialisti nici pentru o singura sectie. Specialistii romani au prezentat insa care sunt, in viziunea lor, solutiile pentru a face practicarea acestei terapii revolutionare si in Romania, pe o scara mai larga.

Medicul american Thomas Serena, specialist cu experienta in acest domeniu aflat in plina dezvoltare in Statele Unite, a precizat ca  medicina hiperbara da rezultate mult mai rapide si are indicatii pentru arsuri termice, infectii ale tesuturilor moi necrozate, osteomielita cronica refractara, lambouri si grefe de piele, plagi diabetice, insuficienta arteriala periferica acuta, ischemii periferice traumatice acute, leziuni prin strivire si suturarea membrelor amputate, radionecroze ale tesutului moale, mionecroza clostridiana, intoxicatie cu monoxid de carbon, embolii cu aer sau gaz, boli de compresie, anemii cauzate de pierderi de sange deosebite.

 

Dr. Dan Mircea Enescu

Dr. Dan Mircea Enescu

Acesta a explicat ca tatamentul cu oxigen hiperbar este definit prin administrarea de oxigen pur intr-o camera inchisa, presurizata la o valoare egala sau mai mare de 1,5 ori fata de presiunea atmosferica. „Atunci cand pacientul este dus in camera hiperbara, corpul produce ceea ce ii lipseste si celulele stem sunt eliberate in organism. Celulele stem duc la vasculo-geneza si dezvolta vase de sange noi”, a explicat medicul american.

La randul lor, si specialistii romani prezenti la conferinta au recunoscut avantajele si benficiile acestei terapii, exprimandu-si disponibilitatea de a lucra cu astfel de aparatura in spitalele din tara. Medicul Dan Mircea Enescu, managerul spitalului de copii Grigore Alexandrescu, a precizat in cadrul intalnirii ca „terapia hiperbara este o metoda care accelereaza vascularizatiile si imbunatateste viteza rezultatului si calitatea acestuia. Nici nu costa atat de mult si, intr-un termen scurt, se pot recupera banii pe care ii dai pentru acest aparat. Imi doresc ca anul acesta sa achizitionez si eu unul, pentru ca este obligatoriu pentru o sectie ca cea pe care o conduc si pentru patologia pe care o tratam. Pretul ar fi de aproximativ 2.000.000 lei. Este nevoie insa de un program national si centre importante in tara care ar putea sa isi imbunatateasca performantele si chiar sa faca economii serioase”.

 

Dr. Cristian Nitescu

Dr. Cristian Nitescu

In cadrul aceleiasi conferinte, directorul medical al Spitalului de Arsi, Cristian Nitescu, a precizat ca terapia hiperbara aduce un suflu nou in lupta pentru calitatea vietii si ajuta medicii sa evite anumite infectii, amputatii, dand sperante mai mari in cazul marilor arsi. „Din cate stiu eu, sunt cateva centre in Romania, dar nu sunt utilizate cum ar trebui sau nu in totalitate. Acest camp fantastic al indicatiilor terapiei hiperbare in patologia medicala nu este exploatat inca suficient. Ar fi nevoie de mai multe centre si mai multe camere hiperbare. Orice lucru care poate sa ajute la nivel global si national din punct de vedere al sanatatii populatiei este bine-venit si aceasta idee de a dezvolta la nivelul Romaniei o retea de medicina hiperbara este foarte buna. Ajuta pacientul, dar si sistemul medical romanesc”, a precizat dr. Cristian Nitescu.

La momentul actual, singura sectie din Romania care dispune de o camera moderna hiperbara este Sectia de Arsi inaugurata anul trecut la Spitalul Floreasca, insa aceasta nu poate fi folosita din cauza lipsei de persoanl calificat. Au exista mai multi specialisti dispusi sa lucreze aici, insa au renuntat in scurt timp, dupa ce si-au dat seama ca este vorba despre un volum mare de munca, iar remuneratia primita nu era nici pe departe pe masura eforturilor. Pentru ca situatia sa nu se repete si la alte spitale care ar fi dispuse sa isi achizitioneze astfel de aparatura, cum ar fi cazul spitalului Grigore Alexandrescu, se impune demararea unui program national in acest sens, care sa asigure pregatirea specialistilor si totodata sa aiba in vedere plata corespunzatoare a acestora.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*