Specialiștii spun că o creștere a cazurilor de infecție cu SARS-CoV-2 în rândul copiilor nu trebuie să ne sperie

13 septembrie 2021 | 0 comentarii |

Medicul pediatru Mihai Craiu spune că o creștere a numărului de îmbolnăviri se va resimți în perioada următoare și va fi însoțită de un val de știri alarmiste, însă îi liniștește pe părinți, spunându-le că, în cazul copiilor, riscul de a face forme grave ale bolii sunt mult mai mici decât la adulți sau vârstnici.

 

Cu ocazia începerii noului an școlar, cunoscutul medic pediatru Mihai Craiu a făcut o analiză a modului în care situația epidemiologică este de așteptat să evolueze în perioada următoare, ținând cont de revenirea copiilor în colectivități, dar și de datele din Statele Unite, unde școala a început mai devreme decât la noi, pe care a preentat-o în „Spitalul Virtual pentru Copii”.

Acesta spune că este firesc ca părinții să fie îngrijorai pentru sănătatea copiilor lor, mai ales în condițiile în care școala începe într-o perioadă în care numărul de cazuri noi de Covid-19 confirmate zilnic este în creștere, iar mulți comentatori s-au grăbit să denumească valul 4 al pandemiei drept „valul copiilor”.

Dr. Mihai Craiu precizează că, într-adevăr, datele existente până la acest moment indică faptul că tulpina Delta, care a devenit de mult dominantă și în România, pare să afecteze copiii într-o proporție mai mare decât variantele anterioare ale virusului, iar odată cu întoarcerea elevilor la școală, sunt toate șansele ca numărul cazurilor de Covid-19 înregistrate în rândul acestora să crească. În sprijinul acestor afirmații, medicul aduce datele din Statele Unite, consemnate la două săptămâni după începerea școlii. Conform acestor date, după două săptămâni de la reluarea cursurilor, 22,4% dintre cei infectați în Statele Unite sunt tineri, față de 13,4%, în urmă cu un an.

 

Medicul pediatru este însă de părere că această diferență importantă se explică și prin faptul că, că datorită procentului mare de persoane vaccinate, în SUA au existat mai puțini adulți infectați, iar atunci este firesc să crească procentul copiilor și tinerilor, dat fiind că aceștia nu sunt vaccinați.

Dr. Mihai Craiu spune că, pe acest subiect, este de așteptat să apară și o serie de știri alarmiste în perioada următoare, mai ales după ce va începe să crească și numărul de cazuri de Covid-19 în rândul elevilor din România. Deși este posibil să asistăm la o creștere semnificativă după primele săptămâni de școală, medicul îi asigură pe părinți că nu este cazul să se îngrijoreze „dincolo de limita raționalului”, întrucât copiii sunt expuși unui risc mult mai redus de a dezvolta complicații și de a ajunge în spital.

Deși se infectează, copiii fără probleme de sănătate anterioare și cu o imunitate normală vor face mult mai rar forme severe ale Covid-19, în comparație cu adulții sau vârstnicii.

 

Dr, Mihai Craiu

Desigur că au existat situații în care copiii infectați au dezvoltat forme grave și chiar au decedat, însă dr. Mihai Craiu spune că sunt cazuri izolate, prezentând din nou date oficiale din Statele Unite. „In regiunea Los Angeles din SUA au fost peste 25.000 decese, dintre care doar 7 copii și numai 2 copii i sub 10 ani. Ultimul deces în zona citată a fost în Orange County, o zona cu peste 3 milioane de locuitori. E al doilea deces consemnat la copil, din martie 2020, primul fiind o adolescentă având comorbidități, anul trecut” – precizează medicul pe pagina Spitalul virtual pentru copii, pe care o administrează pe Facebook.

Totodată, dr. Mihai Craiu a infirmat și zvonurile răspândite pe rețeaua de socializare de anumite personaje care se pretind medici la ATI sau din spitale în care sunt îngrijiți pacienți cu Covid-19, zvonuri conform cărora proporția pacienților cu forme grave nevaccinați este similară cu cea a pacienților vaccinați, în aceeași stare. „Este un folclor mediatizat de cei care au altă agendă. Da, există cazuri spitalizate de pacienți vaccinați. Vaccinați la începutul lui 2021 sau care nu au mai luat absolut nici o precauție după vaccin și au frecventat fără mască aglomerațiile. Dar în toată lumea este o disproporție majoră între spitalizați cu forme grave sau deces la vaccinați versus nevaccinați”, a mai precizat medicul pediatru.

Dr Craiu spune însă că pentru a-i proteja pe copiii fragili/bolnavi sau prea mici pentru vaccinare, singurul lucru care se poate face este „să purtam corect mască și să ne vaccinăm. Noi adulții”…

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*