Spitalele cu probleme revin la managementul civil

29 aprilie 2020 | 1 comentariu |

Prima predare de ștafetă va avea loc mâine la Suceava, unde conducerea militară a spitalului județean, instituită în plină criză, va ceda locul unei echipe de medici civili aleși din cadrul personalului unității medicale.

 

Un semn că lucrurile tind ușor să revină pe făgașul normal este și faptul că, în perioada următoare, conducerile militarizate care au fost numite în fruntea spitalelor din țară, la care au apărut situații de  criză pe fondul pandemiei de Covid-19, vor fi înlocuite cu echipe manageriale civile. Anunțul a fost făcut aseară de ministrul sănătății, Nelu Tătaru, care a precizat că prima predare de ștafetă între conducerea militară și cea civilă va avea loc mâine, la Spitalul Județean de Urgență Suceava, care s-a confruntat cu cea mai gravă criză dintre toate spitalele din țară, situația fiind, la un moment dat, scăpată total de sub control.

Pe fondul acestei crize, fostul manager a fost demis și înlocuit cu un interimar, care nu a făcut față situației și a demisionat la doar câteva zile, împreună cu directorul medical. Spitalul a rămas astfel fără echipă de conducere, acela fiind momentul in care autoritățile au decis militarizarea unității medicale și numirea unei echipe de medici militari care să preia managementul.

A fost primul spital din țară în cazul căruia s-a luat o astfel de măsură, care s-a dovedit eficientă, cu toate că la început au existat unele animozități între personalul civil și conducerea militară, care a impus un regim mult mai strict. „Managementul militar nu a făcut altceva decât să impună rigurozitatea, a impus respectarea anumitor circuite şi să nu vă gândiţi că nu s-au blocat în nişte inepţii sau nişte respingeri, dar au fost consecvenţi şi joi deja, la Suceava, se predă managementul unei echipe civile. Avem în acest moment circuite, avem un personal reabilitat, avem o încredere recăpătată, avem un spital care poate avea activitate medicală”, a declarat ministrul sănătății.

 

Noua echipă de conducere a fost aleasă de personalul din cadrul spitalului, iar în ultimele zile, managementul a fost asigurat în tandem cu echipa de medici militari, urmând ca mâine, conducerea s fie preluată oficial de medicii civili.

Același lucru urmează să se întâmple și la spitalul județean din Deva, unde personalul apreciază eficiența managementului militar, ministrul precizând, mai în glumă mai în serios, că a fost întrebat dacă nu este posibil ca echipa de medici militari să mai fie lăsată la conducerea spitalului încă doi ani. De asemenea, și la Focșani  se va preda ștafeta unei echipe civile, iar acest lucru s-ar putea întâmpla până la încheierea stării de urgență, în măsura în care se va reuși stabilizarea focarelor.

Referindu-se la principalele focare existente la acest moment în țară, ministrul Tătaru a precizat că „în afară de Bucureşti şi Suceava – Bucureşti ca mare aglomeraţie urbană şi Suceava ca un focar deosebit, care a făcut notă discordantă în toată această pandemie – mai avem Aradul, Hunedoara – în care avem focare în desfăşurare, mai avem Timişul, Neamţul, Botoşaniul – la o limită, Braşovul, Mureşul, avem Bihorul cu un număr mare, dar la Bihor se şi testează destul de mult, conform anchetelor epidemiologice”.

 

Nelu Tătaru

Acesta a mai declarat că ne apropiem de vârful epidemiei evoluția, cazurilor noi fiind încă pe o pantă ascendentă lină, iar de săptămâna viitoare fiind de așteptat ca numărul cazurilor noi să scadă de la o zi la alta. „Ne aşteptam la sfârşitul lunii aprilie, după sărbătorilor pascale, la un vârf, care urma să fie mai abrupt sau mai lin. Vorbeam de 10.000 – 12.000 de cazuri sau, dacă era mai abrupt, putând fi dus un pic după 1 mai şi cu un număr mai mare de cazuri, poate 15-20.000. Suntem în acel moment în care încă mergem spre vârf, dar e o pantă lină, cu un număr de cazuri crescând, dar în aşa numit platou în fierăstrău. Avem o zi un număr mai mare, a doua zi un număr mai mic, iar un număr mai mare. În schimb, vin şi trei zile – 1, 2 şi 3 mai – după o perioadă în care lumea resimte nevoia unei relaxări, şi atunci trebuie gestionat foarte bine şi acest moment. Am fost în stare de urgenţă şi până acum, şi de sărbătorile pascale, iar populaţia, căreia îi mulţumesc pentru acest lucru, a respectat restricțiile. Dar a fost şi o parte relativ mică a populaţiei care nu prea a respectat acest moment şi nerespectarea unei distanţări sociale, nerespectarea unei izolări voluntare la domiciliu, nesocotirea unei reguli din tot ce înseamnă situaţii de urgenţă poate duce la un focar în comunitate sau exacerbarea unui focar pe care îl credeam în acel moment stins sau controlat. Sperăm că în următoarele două săptămâni vom observa de la o zi la alta o scădere a numărului de cazuri noi, o scădere de decese, o scădere a numărului de terapie intensivă –  cele care pun probleme – şi putem spera ca după 15 mai, atunci când expiră starea de urgenţă, să putem gândi şi o relaxare, dar până atunci nu vorbesc de relaxare, vorbesc de aceleaşi precauţii, de aceleaşi recomandări, de aceeaşi izolare şi distanţare socială”, a mai declarat ministrul Sănătății.

 



Comentarii (1)

  1. Alina B. spune:

    Aaaaaaa… daaaaa… tot armata v-a scos din rahat!
    Actualii manageri de spitale sunt numiți pe criterii politice… asa au demonstrat ca nu sunt in stare de nimic, habar nu au sa gestioneze o situație.

Adaugati un comentariu


 

*