Spitalul Foișor și-a reluat activitatea normală, iar primele intervenții chirurgicale au fost programate

24 mai 2021 | 0 comentarii |

Unitatea medicală a anunțat că a internat deja 41 de pacienți și a început pregătirea lor pentru intervențiile chirurgicale de care au nevoie, urmând ca în zilele următoare să se intre în activitatea .

 

Veşti bune pentru pacienţii care şi-au amânat controalele şi intervențiile la ortopedie. După aproape o lună și jumătate în care a tratat doar bolnavi Covid, Spitalul Clinic de Ortopedie, Traumatologie și TBC Osteoarticular „Foișor din Capitală și-a reluat, astăzi, activitatea de internare, iar 41 pacienți care au fost deja pregătiți pentru intervenții chirurgicale, a anunțat conducerea spitalului.

Toți pacienții chemați la internare au fost testați rapid – dacă au fost deja vaccinați, sau au fost testați RT-PCR dacă erau nevaccinati. Testarea a fost făcută de către spital, în zona de triaj, anterior internării.

A început internarea și testarea la internare a pacienților aflați pe lista de așteptare, pacienții fiind anunțați asupra detaliilor internării de către medicii curanți, anterior acestei zile, conform procedurii stabilite prin consens, cu respectarea procedurilor stabilite de spital. După internarea primului lot de pacienți, 24 dintre aceștia vor fi testați RT-PCR (pacienți nevaccinati) și respectiv 15 cu testare rapidă (pacienți vaccinați) și va avea loc o ședința de analiză a procedurilor instituite, urmând a trasa modalitatea de optimizare a internărilor pentru ziua următoare, luând și decizia momentului demarării intervențiilor chirurgicale”, a anunțat unitatea medicală.

 

Începând de joi, după primirea avizului de reluare a activității non-COVID din partea DSPMB, spitalul a efectuat curățenie și dezinfecație totală, nebulizare virucidă nivel 5, decapări, ceruire pentru închiderea porilor suprafețelor tarchet și renebulizare finală, recoltări probe bacteriologice și resecurizarea circuitelor.

În cursuri zilei de astăzi a existat și un control DSPMB și ANT, fiind autorizată banca de os, iar de mâine se va relua activitatea operatorie pentru toate cele 8 săli operatorii. Continuă internările mâine, 25.05.2021, fiind programați 40 pacienți pentru internare, pacienți care au primit instrucțiunile necesare de la medicii curanți. Mulțumim pe această cale pacienților noștri pentru răbdarea și încrederea în serviciile noastre. Mulțumim mass-mediei încă o dată pentru susținere și interesul deosebit acordat activității noastre, într-o perioadă pandemică dificilă pentru noi toți”, a menționat conducerea unității medicale, mulțumind pacienților pentru răbdare și asigurându-i că fiecare va beneficia de toată ateția, chiar dacă, deocamdată, numărul de internări zilnice este limitat, iar lista de așteptare este lungă, numără mai bine de 800 de persoane, dintre care 57 au nevoie și de intervenții chirurgicale complexe, cum ar fi cele de adicție de os, din banca de capete femurale.

 

Pe 9 aprilie, Spitalul Foișor a fost transformat în unitate suport-Covid. Evacuarea pacienților în timpul nopții a iscat un scandal monstru. Imaginile cu bolnavii scoși pe tărgi din spital și preluați cu mașinile personale ale aparținătorilor au stârnit reacții aprinse, iar în final au dus debarcrea fostului ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu.

Sâmbătă. ministrul Sănătății a declarat că spitalul Foișor „a revenit la statutul non-COVID de săptămâna aceasta, a primit deja avizul Direcţiei de Sănătate Publică şi pacientul care insista a fost menţinut în izolator”.

Referitor la spitalele monopavilionare, unde medicii şi conducerile acestora doresc să fie unităţi non-COVID, Ioana Mihăilă a spuns  că  „există şi spitale monopavilionare, sunt inclusiv unele spitale judeţene, asta nu le obligă să nu poată să-şi amenajeze circuite COVID şi circuite non-COVID”. 

 

Ministrul a precizat, de asemenea, că în urma unor discuţii avute în ultima săptămână cu managerii de spitale şi direcţiile de sănătate publică a fost convenit „un prim draft de modificare a ordinului de ministru aşa încât să stabilim nişte criterii şi nişte trepte clare, care raportat la incidenţa din judeţul respectiv şi raportat la numărul de paturi de terapie intensivă ocupate să ne dea liniile şi timpii în care putem să reducem numărul de paturi COVID şi să creştem numărul de paturi pentru pacienţii non-COVID. Sper ca săptămâna viitoare să avem ordinul nou, aşa încât direcţiile de sănătate publică să aibă baza legală să reavizeze spitalele pe noile condiţii”, a declarat Ioana Mihăilă.

În Bucureşti, mai multe spitale, desemnate iniţial pentru a trata pacienţi COVID au revenit sau urmează să revină la tratarea pacienţilor non-Covid. Pe lângă spitalul Foișor, aproape toate cele 30 de secții ale Spitalului Colentina au fost redeschise. Foarte mulți pacienți s-au prezentat astăzi la internare, unii cu valizele făcute chiar pentru două-trei săptămâni. Un alt spital care este ocupat doar de 8 pacienţi COVID este Spitalul CF Witting, medicii solicitând insistent revenirea la statutul iniţial.

Revenirea spitalelor la specializările dinaintea pandemiei este posibilă ca urmare a faptului că numărul infectărilor cu SARS-CoV-2 a scăzut foarte mult. În ultimele 24 de ore au fost raportate 230 de cazuri noi la aproape 10.500 de teste. 36 de oameni au murit, iar 580 sunt la Terapie intensivă. Toate județele au, în acest moment, o incidență sub 1 la mia de locuitori.

 

Sursă foto: Spitalul Foișor (captura video)

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*