Spitalul Foișor vine cu explicații pentru paturile goale de la ATI

8 octombrie 2021 | 0 comentarii |

Unitatea medicală a transmis un comunicat după ce, în spațiul public, au apărut imagini atribuite unor surse din cadrul spitalului, care prezentau secția ATI goală, în timp ce în țară nu mai sunt locuri pentru pacienții cu Covid-19.

 

Câteva fotografii apărute în spațiul public zilele trecute și atribuite unor medici din cadrul spitalului Foișor prezintă paturile goale din secția ATI a spitalului, inducând ideea că managerul refuză din nou transformarea unității în spital Covid și făcându-se trimitere la scandalul din luna aprilie când saloanele spitalului au fost evacuate pe nepusă masă pentru a face loc pacienților cu Covid-19. Totodată, imaginile au dat apă la moară și conspiraționiștilor, care nu au întârziat să susțină că informațiile despre spitalele care nu mai fac față numărului de pacienți infectați sunt o minciună și că, în realitate, secțiile ATI sunt goale, după cum se vede în imaginile respective.

După apariția acestor imagini, unitatea medicală a transmis un comunicat în care se explică exact cum stau lucrurile și de ce acele paturi erau goale. Astfel, se precizează că în ultimele 5 zile, în cadrul spitalului au avut loc operațiunile periodice de curăţenie înaltă cu nebulizări virucide şi bactericide şi de prelevare de probe bacteriologice, lucrări care s-au finalizat recent, iar probele bacteriologice prelevate au iești negative.

 

Aceste activități au avut loc în toate secțiile spitalului, inclusiv în secția ATI, fără însă ca activitatea generală a spitalului să fie oprită vreun moment. În comunicat se mai menționează că astfel de operațiuni se efectuează frecvent, deși spitalul beneficiază de „condiţii deosebite de presurizare controlată cu instalaţii specifice de tratare a aerului, la cel mai avansat nivel tehnologic de tratare-filtrare”.

Documentul amintește și de planul de reziliență depus de unitatea medicală, care prevede alocarea a două paturi ATI pentru pacienții cu Covid-19,  dintr-un total de 28 de paturi din cadrul secției respective. Cele două paturi sunt însă destinate pacienților proprii ai spitalului, pentru cazurile care se pozitivează pe timpul internării, înainte sau după intervențiile chirurgicale.

Se reamintește faptul că fabrica proprie de oxigen a spitalului este proiectată şi executată pentru a deservi, în regim normal de consum, toate cele 28 de paturi de la ATI, sălile operatorii, cele de preanestezie și celelalte secții în care mai este nevoie de oxigen.

 

În cazul în care la secția ATI ar fi internați pacienți cu Covid-19, capacitatea de livrare a fabricii de oxigen a spitalului ar putea acoperi maxim 5 paturi, făcând imposibilă utilizarea instalațiilor din celelalte secții pentru pacienții Covid sau non-Covid. Prin urmare, doar 5 din cele 28 de paturi ATI ar putea fi alocate pacienților Covid, asta însă cu prețul sistării furnizării de oxigen în toate celelalte secții, ceea ce ar însemna că nu se mai pot face intervenții chirurgicale, nici măcar în cazurile urgente.

În ceea ce privește decizia de sistare a internărilor și operațiilor, conducerea spitalului menționează că s-a trecut la punerea sa în aplicare încă din data de 4 octombrie, atunci când a fost emis ordinul Comandantului Acțiunii. „Am oprit internările programate ale pacienţilor pentru chirurgie electivă, în acest moment fiind prioritari pacienţii cu patologiile menţionate în HG nr. 423 / 27.05.2020 – adică urgenţele specialităţii de ortopedie-traumatologie, conform monospecializării unităţii noastre spitaliceşti”, se mai arată în încheierea comunicatului.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*