Spitalul Militar Central a realizat primele interventii de prostatectomie radicala cu ajutorul robotului Da Vinci

14 februarie 2017 | 2 comentarii |

Robotul chirurgical a fost folosit, inca de anul trecut de specialistii unitatii medicale, pentru alte tipuri de interventii, dar  primele interventii urologice prin aceasta metoda au fost realizate in premiera, in cadrul unitatii medicale.

 

Inrobot da vinci spitalul militar (1)ceputul acestei saptamani a marcat o noua premiera in cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Militar Central. Medicii de aici anunta ca au realizat primele interventii chirurgicale urologice cu ajutorul unui robot chirurgical performant. Chirurgia robotica in patologia urologica nu mai constituie o noutate in sistemul romanesc de Sanatate, insa pana acum, astfel de interventii nu fusesera realizate in cadrul spitalului militar. Primele operatii de acest gen au fost efectuate cu succes in cursul zilei de ieri, urmand ca astazi sa mai fie efectuate si alte interventii similare, in cadrul unui proiect de cercetare ce vizeaza un studiu comparativ intre chirurgia robotica si abordarea clasica a patologiilor onco-uro-genitale.

Pentru ca aceste operatii sa poata fi realizate, seful sectiei de Urologie din cadrul unitatii medicale, colonelul medic Marius Dinu,  impreuna cu maiorul medic Victor Madan, au urmat un stagiu de pregatire in Grecia, la finalul caruia au primit, luna trecuta, atestatul pentru a putea opera cu robotul chirurgical Da Vinci, cel mai performant aparat de acest gen existent la ora actuala.

 

robot da vinci spitalul militar (5)Cei doi chirurgi si-au pus in practica experienta acumulata, efectuand ieri primele operatii de prostatectomie radicala, sub supravegherea profesorului Achilles Ploumidi, de la Athens Medical Center, din Atena, unul dintre trainerii care i-au pregatit pe cei doi medici militari in dommeniul chirurgiei robotice. Aceste proceduri presupun interventii minim invazive, astfel ca recuperarea pacientilor va fi foarte rapida, operatiile decurgand fara niciun fel de probleme, existand certitudinea ca acelasi lucru se va intampla si in cazul interventiilor ce se vor efectua in cursul zilei de azi.

Pacientii operati in cadrul studiului de cercetare medicala au fost selectati din randul pacientilor cu afectiuni oncologice uro-genitale, tinandu-se cont de complexitatea cazurilor şi a patologiilor asociate diagnosticului de baza. Au fost selectate cazurile cele mai grave si mai complexe, tinandu-se cont de faptul ca acestea necesita adoptarea unor tehnici chirurgicale minim invazive, avansate si complexe, care impun o disectie de mare finete, cu o acuratete crescuta a suturilor, aplicate intr-un spatiu anatomic de lucru foarte restrans.

 

robot da vinci spitalul militar (4)Primele operatii cu robotul chirurgical Da Vinci au fost efectuate la Spitalul Militar Central in luna octombrie a anului trecut, de catre o echipa formata din colonelul medic Florin Savulescu, medic primar chirurgie generala, capitanul medic Cristian Carlan, medic specialist chirurgie generala si loctotenent colonelul medic Cosmin Perju, medic primar ATI.

Acest tip de procedura chirurgicala poate fi aplicata in toata sfera patologiilor abdominale, cum ar fi colecistectomii, hernii si eventratii, apendicite, tumori chistice ovariene, fibromatoza uterina, precum si alte afecţiuni benigne sau maligne. Avantajele utilizarii acestei proceduri sunt multiple, specialistii mentionandaâ ca interventiile minim invazive efectuate cu ajutorul robotului chirurgical minimalizeaza pierderile de sange si, implicit, necesarul de transfuzii, diminueaza durerea post-operatorie si disconfortul creat de interventia chirurgicala,  scad riscul de infectie post-operator, asigura o rata de recuperare postoperatorie net superioara celei in urma interventiilor clasice si realizeaza reinsertia sociala mult mai rapida a pacientilor.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Comentarii (2)

  1. TIAN GHEORGHE spune:

    Pret operate prostata cu robot

    • Redactie SB spune:

      În principiu, persoanele asigurate medical nu suportă costul intervenției, dar pentru a afla detalii punctuale pentru afecțiunea dvs. întrebați la spital

Adaugati un comentariu


 

*