Spitalul modular de la Lețcani se redeschide sub conducere militară

11 octombrie 2021 | 0 comentarii |

O echipă formată din 25 de medici militari, asistenți și brancardieri a ajuns în week-end la Iași, iar unitatea va fi redeschisă mâine pentru pacienții cu Covid-19 în stare gravă.

 

După o pauză de 8 luni, spitalul modular de la Lețcani își va relua de mâine activitatea, ca urmare a numărului tot mai mare de pacienți cu Covid-19, care nu mai au loc în spitale. Spitalul modular a fost achiziționat spre sfârșitul lunii septembrie 2020 și a fost dat în folosință în urmă cu exact un an, la jumătatea lunii octombrie, funcționând ca structură a Spitalului de Boli Infecţioase Sf. Parascheva din Iaşi. A funcționat timp de câteva luni sub coordonarea unei echipe militare și s-a închis în luna ianuarie a acestui an, pentru curățenie, însă situația epidemiologică nu a mai impus redeschiderea acestuia. Timp de 8 luni, unitatea modulară a fost păstrată în conservare, iar la un an de la inaugurare urmează fă fie redeschisă, în condițiile în care situația epidemiologică actuală este mult mai gravă decât cea de anul trecut.

La solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgență, o echipă formată din 25 de medici militari, asistenți și brancardieri s-a deplasat în week-end în județul Iași, unde a preluat managementul spitalului modular pentru a coordona întreaga activitate de asistență medicală, urmând ca de celelalte aspecte care țin de funcționarea unității să se ocupe conducerea spitalului Sf. Parascheva și celelalte autorități implicate în managementul pandemiei.

Pentru început, spitalul modular va pune la dispoziție un salon cu 6 paturi destinate pacienților în stare gravă, astăzi fiind așteptat un stocator de oxigen care va fi montat în cursul aceleiași zile pentru ca mâine să poată fi pus în funcțiune.

 

Comandantul echipei militare detașate la spitalul modular de la Lețcani este colonelul medic Daniel Ionuţ Derioiu, directorul medical al Spitalului Militar din Braşov, cel care, în primăvara anului trecut, a preluat conducerea Spitalului Judeţean din Suceava și care a declarat că „Ministerul Apărării Naționale a detaşat o echipă medicală şi cu ofiţeri de Stat Major pentru a ajuta, coordona şi a mentoriza pe colegii noştri care îşi desfăşoară sau îşi vor desfăşura activitatea în acest modul extern a spitalului. Sf. Parascheva. Suntem aici ca să ajutăm, să sprijinim, să informăm dacă identificăm anumite probleme şi să încercăm să le rezolvăm pentru binele şi siguranţa pacientului. Vreau să ne asigurăm că există proceduri cu acest spital, că sunt cunoscute de personal, că problemele tehnice, dacă au fost, să se încerce rezolvarea lor şi dacă reuşim să identificăm anumite riscuri să luăm toate măsurile ca să prevenim apariţia acestora. Ne-am familiarizat cu ce am găsit la faţa locului și încercăm să obţinem răspunsurile la toate întrebările şi să gândim scenarii care ne-ar putea pune probleme pe viitor, astfel încât, începând de marţi, să putem primi în siguranţă primii pacienţi. Suntem în discuţii cu partea tehnică, specialiştii de la ISU au competenţa să verifice siguranţa la incendii, sunt discuţii pentru a se asigura o evaluare energetică, un audit energetic sau o evaluare a instalaţiilor electrice să vedem dacă suportă încărcarea pe aparatură medicală în condiţii maximale. Vom trage nişte concluzii astfel încât să nu începem activitatea fără a avea o siguranţă minim posibilă, dar să prevenim anumite incidente”.

 

Totodată, Ministerul Apărării Naționale a dispus noi măsuri pentru creștere a capacității de acțiune pentru prevenirea și combaterea îmbolnăvirilor cu Covid-19 și de vaccinare a populației la nivel național. Astfel, Forțele Aeriene vor pune la dispoziție capabilitățile de transport aerian necesare, adaptate pentru transport pacienți sau materiale sanitare destinate prevenirii infectării cu virusul SARS-Cov-2, care vor putea efectua, la solicitare, în cel mai scurt timp, misiuni în țară sau în străinătate.

Toate cele 11 spitale militare și cele trei unități sanitare mobile din București, Constanța și Timișoara își vor extinde gradual capacitatea de tratare a pacienților cu Covid-19 pentru forme ușoare, medii sau severe.

În același timp, rețeaua sanitară proprie a ministerului continuă să asigure zilnic 3-4 fluxuri de vaccinare cu vaccinurile Pfizer și Moderna, în cele 11 spitale militare din București, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Focșani, Galați, Iași, Pitești, Sibiu și Timișoara, la care se adaugă Institutul Național de Medicină Aeronautică și Spațială, Institutul Cantacuzino și Centrul de Diagnostic și Tratament Ambulatoriu al Armatei. De astăzi, în cadrul centrelor de vaccinare care funcționează în spitalele militare din Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Focșani, Galați, Iași, Pitești, Sibiu și Timișoara va fi înființat și câte un flux de vaccinare cu serul Johnson&Johnson, iar în București va funcționa, un astfel de flux și la Centrul de Diagnostic și Tratament Ambulatoriu al Armatei.

Tot de mâine, ar urma să devină funcțional și spitalul modular de la Pipera, care va putea primi, în primă fază, 100 de pacienți cu Covid-19. Unitatea dispune de 374 de paturi care, în săptămânile următoare, ar urma să fie dotate integral cu instalații de oxigen.

 


Adaugati un comentariu


 

*