Spitalul Săpoca, pe un butoi cu pulbere: Parchetul a deschis un dosar penal pentru „zădărnicirea combaterii bolilor”

27 martie 2020 | 6 comentarii |

Managerul interimar al spitalului a fost reclamat la Poliție și la Parchet, de Sindicatul Sanitas Săpoca, după ce ar fi organizat, în aceeași incintă, două ședințe consecutive, la care au participat aproximativ 30 de angajați, încălcând măsurile de prevenție prevăzute de starea de urgență.  

 

Nominalizările cel puțin neinspirate făcute de fostul ministru al Sănătății Victor Costache pentru funcția de manager interimar al Spitalului de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță (SPMS) Săpoca par să aibă deja consecințe și să-i dea de furcă noului ministru Nelu Tătaru.

Numită manager interimar al spitalului acum o săptămână, economista Cristina Păun a reușit deja performanța de a avea două contestații la Ministerul Sănătății și o plângere penală la Poliție și Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău, pentru care Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău a deschis „un dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de zădărnicire a combaterii bolilor” în urma unei plângeri formulate de Sindicatul Sanitas. Cristina Păun, managerul interimar al spitalului, este acuzată că a încălcat prevederile Decretului 165/2020 privind instituirea stării de urgență și ale actelor normative subsecvente prn faptul că „a convocat în data de 25.03.2020, la ora 10.00, membrii Consiliului de Administrație al spitalului; ședința a durat o oră și au fost prezente 8 persoane”, fără a lua vreo măsură de protecție privind infecția și răspândirea COVID-19.

 

Liderul Sanitas Săpoca, Maria Spoială, spune chiar căniciunul din subiectele discutate nu avea caracter de urgență, ci a fost un pretext pentru a arăta tuturor că acum ea are pâinea și cuțitul în mână și toată lumea trebuie să i se supună. În plus, în timp ce toți participanții purtau echipament de protecție, managerul a ignorat total măsurile stării de urgență; ea nu a purtat mască și chiar le-a cerut celor care vorbeau cu ea să-și de masca jos (!?)”.

În plus, se arată în plângerea penală, „imediat după această ședință, în aceeași zi și în aceeași sală, managera spitalului a chemat tot personalul TESA (21 de persoane), pentru a discuta probleme administrative care nu aveau caracter urgent”, se menționează în plângerea  înaintată Parchetului și IPJ Buzău.

Sindicatul Sanitas și personalul TESA consideră că managerul spitalului nu a luat „măsuri reale de prevenție a infectării cu COVID19, la aceste întâlniri (…) privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase” și nici „nu a dispus măsuri cu privire la programul de lucru a salariaților în contextul pandemiei cu COVID19”, punând astfel „în pericol viața și integritatea salariaților”.

 

Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău a confirmat, astăzi, printr-un comunicat, că a fost înregistrat, la data de 26.03.2020, „un dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de zădărnicire a combaterii bolilor, prevăzută de art. 352 Cod penal, ca urmare a sesizării formulate de Sindicatul Sanitas Săpoca cu privire la existenţa unui cadru organizatoric defectuos ce nu ar corespunde măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, cu ocazia desfăşurării şedinţei Consiliului de Administraţie al Spitalului de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Săpoca, din data de 25.03.2020”.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău au dispus administrarea cu celeritate a probelor necesare lămuririi tuturor aspectelor, cu mențiunea că administrarea probatoriului se face cu respectarea „drepturilor și garanțiilor procesuale, precum și a prezumției de nevinovăție”.

 

Rămâne de văzut dacă noul ministru al Sănătății va reuși să „răcească” acest cartof fierbinte lăsat de predecesorul său și va încerca să detensioneze conflictul care pare să se accentueze la SPMS Săpoca și va lua vreo măsură care să calmeze spiritele, sau își va asuma riscul de a lăsa lucrurile la mâna procurorilor.

În contextul în care evoluția coronavirusului îi dă mult de furcă și nu prea mai are timp să rezolve alte probleme, deși faptele semnalate într-o scrisoare deschisă și într-un memoriu adresate fostului ministru Costache ar putea fi luate în serios, noul ministru ar putea ignora conflictul care mocnește în unitatea medicală dar care ar putea exploda oricând. Angajații spitalului mizează însă pe faptul că Nelu Tătaru a afirmat, la învestirea în funcție, că nu-și dorește să mai vadă undeva în țară „o altă Suceavă”.

Tot de văzut este și dacă cercetarea declanșată de procurori va conduce la confirmarea faptelor semnalate și la probarea infracțiunii de „zădărnicire a combaterii bolilor”, în contextul în care ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, le-a cerut magistraților „toleranță zero” în astfel de situații.

 

Anterior plângerii penale, Sindicatul Sanitas Săpoca i-a solicitat fostului ministru al Sănătății, Victor Costache, printr-o scrisoare deschisă, să constate că numirea Cristinei Păun la conducerea Spitalului Săpoca este „total nepotrivită”, solicitând revocarea acesteia din funcție și numirea unui alt manager interimar, fie pe fostul manager, fie pe oricare dintre dintre membrii Comitetului director, care sunt „oameni integri, corecți, față de care salariații spitalului au un respect deosebit” și despre care poate cere referințe Consiliului  de Administrație.

Pentru a-și argumenta solicitarea, Maria Spoială, liderul organizației sindicale i-a sugerat ministrului Costache să ia act de faptul că noul manager a fost de două ori concediată de la această unitate medicală, pentru „producerea unui prejudiciu în sumă de 23 miliarde rol, constatat de Curtea de Conturi Buzău”, respectiv, pentru „neîndeplinirea sarcinilor de serviciu” și este cercetată într-un dosar aflat la DNA și se află în litigiu cu spitalul într-o altă cauză.

 

În plus, liderul de sindicat i-a solicitat ministrului să ceară Corpului de Control al ministerului „Raportul de control întocmit cu ocazia controlului efectuat în spitalul nostru, în iulie/august 2017, în care sunt reținute numeroase abateri de la legislația economico-financiară și un prejudiciu în valoare de 57 de miliarde rol. Mai mult decât atât, dată fiind gravitatea abaterilor și valoarea mare a prejudiciului, Corpul de Control a înaintat raportul către Parchetul de pe langa ÎCCJ , unde se află în prezent un dosar penal în cercetare”.

Liderul Sanitas Săpoca apreciază că aceste argumente, pe lângă faptul că „d-na Paun Cristina Păun a avut întotdeauna o atitudine sfidătoare și a creat stări conflictuale folosindu-se de faptul că era concubina managerului unității (cercetat și el în dosarul aflat la DNA), atitudine pe care o va menține cu siguranță în spital prin noua funcție”, constituie suficiente motive pentru revocarea ordinului de numire.

 

Pe lângă scrisoarea deschisă transmisă de sindicat, pe biroul fostului ministru Costache a ajuns și un memoriu semnat de medicii spitalului și de ceilalți angajați, prin care se solicită „revocarea Ordinului M.S. nr. 271/20.03.2020 prin care ați numit-o manager interimar al spitalului nostru pe d-na Păun Cristina. Cunoaștem situația în care se află întreaga țară datorată pandemiei cu COVID-19 și faptul că sunt probleme stringente în care sunteți implicat, însă pentru ca activitatea în spitalul nostru să se desfășoare în condiții normale, vă rugăm Domnule Ministru să acordați și problemei noastre puțin din timpul dumneavoastră. Așa cum am aratat în scrisoarea deschisă pe care v-am trimis-o, atât pe facebook cât și pe adresele de e-mail ministru@ms.ro și secretar.general@ms.ro, d-na Păun Cristina nu este persoana care poate conduce spitalul acum și nici altă dată”, se menționează în memoriul salariaților.

 

În același document se subliniază căPăun Cristina este persoana care a condus, alături de fostul manager Popescu Dumitru, concubinul acesteia, spitalul Săpoca timp de 9 ani, perioadă în care spitalul a fost la discreția acestora, în care bolnavii erau ținuți în frig, medicamentele erau reduse drastic, medicii fiind nevoiți să cumpere din banii proprii medicamente pentru bolnavi. Mai mult decât atât, în această perioadă, din dispoziția celor doi se făceau <economii> la alimentele destinate bolnavilor, practic bolnavii erau înfometați”, menționându-se că așa cum rezultă și din scrisoarea deschisă, „faptele de natură penală săvârșite de cei doi au fost constatate atât de Curtea de Conturi, cât și de Corpul de control al ministerului pe care îl conduceți”, reamintindu-i că este suficient să solicite Raportul Corpului de control din august 2017, în care este reținut un prejudiciu de 5,7 milioane lei. Semnatarii memoriului subliniază că în aceste condiții și în contextul în care „toți medicii din spital și ceilalți salariați” îi transmit că „nu vor să lucreze sub conducerea d-nei Păun Cristina”, este „imperios necesară” revocarea acesteia.

 

*Până la publiarea acestui articol, managerul interimar al SPMS Săpoca nu a putut fi contactat. Îi lansăm public invitația de a ne transmite punctul său de vedere față de cele semnalate. 

 



Comentarii (6)

  1. Mariana Ștefanov spune:

    Asta dovedește încă odată ca omul sfințește locul și că omul potrivit trebuie sa fie la locul potrivit!

  2. Nae Ioana spune:

    Unde-i logica in gândire?

  3. Floricica Mototolea spune:

    Ati fi facut bine sa cereți parerea întregului personal.
    Nu sa luati de buna parerea unui procent mic de salariați, reprezentați de asa-zisul lider Sanitas…
    Pe doamna “lider” s-o intereseze ca cei pe care ar trebui sa-i reprezinte nu o mai recunosc ca “lider”!
    S-o intereseze ca, de cand a aparut această pandemie, nu a fost solicitată sau întrebată (de fosta conducere) cu privire la ce protocoale trebuie urmate sau cu ce se echipeaza personalul.

    • Ion Mironescu spune:

      Poate vă temeti de noul manager sau vreti sa va „dati bine” pe langa dumneaei, este dreptul dvs., desi nu e ok.
      Poate nu va place liderul de sindicat, dar il puteti schimba la alegeri.
      Dar este total nepotrivit sa conduca o unitate medicala de importanta stategica o persoana care este cercetata in mai multe dosare penale, fie si nefinalizate.
      Iar faptul ca este contestata de toti medicii si personalul TESA spune multe!
      In plus, nu e de glumit cu preventia noului virus, mai ales intr-un astfel de spital…

  4. Valeria Felecan spune:

    Ce-o “colcai” si acolo, numai Dumnezeu stie!

  5. Ispas Marcela spune:

    De ce nu se scoate acest post la concurs și să se desfășoare așa “ca la carte “?
    Cine ia concursul să ocupe postul.
    Dacă rezultatul nu va fi măsluit ,postul va fi ocupat de un profesionist, un bun manager care cu siguranță va aduce un mare plus de imagine și nu numai spitalului.
    Chiar toate funcțiile trebuie ocupate prin numiri politice?

Adaugati un comentariu


 

*