Stafilococul auriu rezistent la antibiotice face din nou victime la maternitatea din Radauti

Sapte copii nou-nascuti au suferit infectii intraspitalicesti, la mai putin de trei luni dupa ce maternitatea a fost inchisa pentru lucrari de igienizare, tot din aceeasi cauza.

 

spitalul radautiInfectiile nosocomiale se tin lant la maternitatea din Radauti, dupa ce unitatea medicala a fost reabilitata printr-o investitie de 8 milioane de lei. Inaugurata cu mare fast la data de 4 decembrie 2013, maternitatea a fost inchisa dupa doar doua saptamani, dupa ce mai multi nou-nascuti si cateva mame internate au  suferit infectii cu stafilococ auriu contractat in spital. S-a constatat ulterior  ca stafilococul provenea chiar de la angajatii maternitatii, din totalul de 45 de angajati, 22 fiind depistati purtatori de stafilococ auriu. Dupa efectuarea lucrarilor de igienizare si administrarea de tratament angajatilor purtatori de stafilococ, matermitatea din Radauti a fost redeschisa in urma cu doua luni si parea ca lucrurile au revenit pe fagasul normal.

Asta doar pana la finele lunii ianuarie, intrucat de la acel moment, la maternitate au inceput sa apara noi cazuri de infectii nosocomiale cu stafilococ auriu la nou-nascuti, dupa cum au comunicat reprezentantii DSP Suceava. Astfel, conform declaratiilor directorului adjunct al institutiei, medicul Catalina Zorescu, pana la data de 5 martie au fost consemnate sapte cazuri de infectii intraspitalicesti.

 

Dr. Catalina Zorescu

Dr. Catalina Zorescu

Primii copii infectati cu stafilococ auriu au prezentat forme usoare, boala manifestandu-se doar la nivel cutanat si fiind tratata in cadrul maternitatii, insa ulterior au aparut si cazuri mai grave, manifestate prin abcese cu diferite localizari, asemanatoare cu cele aparute la copiii infectati in iarna. Trei dintre cei sapte copii infectati de la redeschiderea maternitatii au fost internati in sectia de Chirurgie Infantila a spitalului Judetean de Urgenta Suceava, unde se afla sub tratament, iar un altul se afla internat la sectia de Pediatrie a aceluiasi spital.

In aceste conditii, procedurile din iarna au fost reluate, de aceasta data reprezentantii DSP aratandu-se mai ingrijorati. „Ne ingrijoreaza aceste cazuri grave, respectiv pacientii cu abcese. Acest lucru demonstreaza ca nu stapanim sursa de infectie despre care noi presupunem ca exista in randul personalului. De aceea, in 4 martie, DSP Suceava a recoltat probe microbiologice de la personalul Maternitatii Radauti, iar rezultatele analizelor ar urma sa fie cunoscute in zilele urmatoare, astfel incat sa putem sa luam o decizie”, a declarat directorul adjunct al DSP Suceava, dr. catalina Zorescu.

 

maternitatea bucurConform aceleiasi surse, infectiile nosocomiale inregistrate dupa redeschiderea maternitatii sunt o continuare a focarului inregistrat la finele anului trecut, si de aceasta data fiind vorba de stafilococ auriu rezistent la antibiotice, acelasi tip cu cel depistat in luna decembrie la copiii infectati. La momentul respectiv, DSP a dispus luarea unor masuri administrative ce impuneau schimbarea asistentului sef si sanctionarea medicului epidemiolog si a sefului de sectie, insa conducerea spitalului sucevean nu a comunicat inca luarea acestor masuri.

La finele lunii trecute, o echipa de experiti formata dintrun medic neonatolog si doi epidemiologi a fost trimisa de la Iasi, la maternitatea din Radauti, in urma primelor verificari, acestia recomandand respectarea unei igiene personale riguroase, dar si a protocoalelor de lucru specifice, respectiv toaleta nou-nascutilor, curatarea si dezinfectarea instrumentarului, a suprafetelor si saloanelor. Urmeaza sa fie luate noi masuri de dezinfectie si este posibil chiar ca maternitatea sa fie inchisa din nou, in paralel desfasurandu-se o ancheta pentru a se stabili cauzele si vinovatii pentru aceste noi cazuri de infectii nosocomiale.

 

ADN laborator Stafilococul auriu este o bacterie conditionat patogena, adica produce infectii doar atunci cand barierele apararii naturale a organismului nu mai fac fata. In aceasta situatie, bacteria patrunde in organism si poate determina o multitudine de tipuri de infectii, a caror gravitate si localizare este foarte variata. Se poate transmite de la o persoana la alta, prin contact direct cutanat sau prin intermediul diverselor obiecte pe care acesta persista, iar cand bacteria patrunde in organism, poate determina infectii foarte severe, ce pot pune viata in pericol, ca de exemplu septicemia sau meningita. In mod obisnuit, infectiile stafilococice se trateaza cu antibiotice, dar din nefericire, in unele cazuri, infectia cu stafilococ nu raspunde la acest tip de tratament, asa cum se intampla in cazul copiilor infectati la Radauti. Aproximativ 25-3o la suta dintre persoanele sanatoase sunt purtatoare ale acestei bacterii la nivelul mucoasei nazale, dar stafilococii de la nivelul mucoasei nazale se dovedesc rezistenti la antibiotice numai la 1 la suta dintre ele.

 


Adaugati un comentariu


 

*