Startup-ul românesc Tully, asistentul inteligent pentru gestionarea emoțiilor, marele câștigător al EIT Health InnoStars Awards 2021

30 octombrie 2021 | 0 comentarii |

Proiectul românesc a împărțit podiumul cu echipele Appercell din Ungaria și Nanoker din Spania, care au câștigat locurile doi, respectiv trei, în această competiție în care finala s-a disputat între zece echipe.

 

Startup-ul românesc Tully – asistentul  inteligent pentru gestionarea emoțiilor a fost desemnat cea mai promițătoare inovație în domeniul medical de către juriul internațional al EIT Health InnoStars Awards 2021, câștigând Marele Premiu al competiției în care s-au înscris 162 de startup-uri.

Cea de-a V-a ediție a celei mai importante competiții prin care EIT Health și-a propus să descopere cele mai promițătoare startup-uri active în domeniul sănătății din Europa Centrală, de Est și de Sud, un număr record de idei noi fiind înscrise în competiția InnoStars Awards 2021, care a prezentat câștigătorii pe 27 octombrie.

Este suficient să ne uităm la lista finaliştilor pentru a vedea ce program competitiv a fost acesta. A fi printre primii trei este o realizare uimitoare, dar aș dori să felicit toate echipele. Am putut vedea că soluțiile și produsele urmăresc să trateze afecțiuni foarte diferite, dar ceea ce au în comun este că toate doresc să aibă un impact real asupra vieții pacientului. În timpul pandemiei și chiar acum, vorbim despre cât de importantă este sănătatea mintală pentru fiecare dintre noi. Soluția lui Tully ne poate ajuta să ne păstrăm sănătatea mintală” – a declarat Tamás Békási, coordonatorul EIT Health InnoStars Awards.

 

Tully, asistentul inteligent pentru gestionarea emoțiilor, ajută persoanele cu afecțiuni complexe să trăiască mai bine, îmbunătățind modul în care își recunosc, monitorizează și gestionează emoțiile. Viziunea proiectului este de a crea în cele din urmă o gamă completă de suport psihologic automat pentru tulburările de integrare senzorială, de la afecțiuni specifice (ADHD, tulburare bipolară, autism) la afecțiuni generale, cum ar fi anxietatea sau depresia. Conform estimărilor recente, aproximativ 5% dintre copiii de vârstă școlară trăiesc cu ADHD. Tully își propune să-i ajute să-și poată calcula nivelul de stres cu ajutorul unui dispozitiv care-i avertizează atunci când o erupție emoțională este pe cale să se întâmple. Senzorii discreti din brățară monitorizează continuu nivelul de agitație și stress, astfel că procesarea în timp real permite, pentru prima dată, o intervenție de modificare a comportamentului temporizată perfect, cu rezultate mult mai bune comparativ cu tratarea efectelor post-factum ale unui eveniment de hiperactivitate necontrolată. Prin mai multe exerciții de relaxare, dispozitivul poate, în cele din urmă, să-l ghideze pe purtător să revină la o stare calmă. Între timp, colectează date care pot fi utilizate într-un proces terapeutic, ceea ce a făcut ca Tully să câștige recunoașterea juriului Premiilor InnoStars – una dintre oportunitățile de accelerare de primă clasă ale EIT Health.

Participarea în cadrul competiției InnoStars Awards a fost una dintre cele mai interesante experiențe din viața noastră profesională. Competiția a avut pentru noi un impact extraordinar. Suntem nerăbdători să dezvoltăm proiectul Tully și ne dorim ca soluția noastră să ajungă la cât mai mulți pacienți din toată Europa și să le îmbunătățească gestionarea emoțiilor”,  a declarat Marius Rus, cofondator și CEO Tully, câștigător al EIT Health InnoStars Awards 2021.

 

Cele zece echipe participante în cadrul finalei din acest an provin din Spania, Ungaria și România, fiecare țară cu câte două echipe, urmate de Polonia, Estonia, Italia și Portugalia, cu câte o echipă.

Tully – asistentul inteligent de gestionare a emoțiilor, câștigătoul Marelui Premiu, și LEDD – soluția de diagnostic diferențial în ecografia pulmonară dezvoltată de echipa AIMED au fost cele 2 proiecte românești selectate printre semifinaliștii InnoStars Awards, programul EIT Health pentru startup-urile „early stage” din regiunile Europei Centrale, de Est și de Sud.

Este extraordinar să vezi că ceea ce a început ca o idee devine o soluție reală pentru cei care au cea mai mare nevoie de ea. Suntem foarte recunoscători întregii echipe EIT Health care ne-a sprijinit profesional în toate modurile posibile și ne-a împărtășit feedback-ul neprețuit. Ne așteaptă multă muncă grea, dar datorită sprijinului financiar și profesional primit, credem că produsul nostru va fi disponibil în curând pentru mulți copii. De anul viitor ne vom concentra pe pregătirea producției, lansarea comercială completă și vom începe testarea clinică” – a mai spus Marius Rus, co-fondator și CEO Tully.

 

Numărul de echipe dornice să rezolve unele dintre cele mai mari provocări din domeniul sănătății și să îmbunătățească starea de bine și confortul pacienților a crescut cu 47% față de ediția de anul trecut. Juriul internațional, care s-a reunit la evenimentul BIO-Europe Digital a avut dificila misiune de a decide care este cel mai bun start-up din cei 10 finaliști, iar în cele din urmă au stabilit că Tully, care a dezvoltat o soluție inteligentă de management al emoțiilor, este marele câștigător.

Locul doi a fost câștigat de echipa Appercell din Ungaria, care a dezvoltat o soluție care urmărește să revoluționeze cercetarea biomedicală și dezvoltarea de medicamente, prin comercializarea unui sistem de matrice de microelectrozi de mare randament cu o platformă automată de analiză a datelor, care permite descoperirea mai rapidă, mai sigură și mai eficientă a medicamentelor, minimizând în același timp nevoia de experimente pe animale vii.

Nanoker din Spania, ocupanta locului trei, dezvoltă implanturi dentare cu o tehnologie avansată, din ceramică nanocompozită, disruptive, sub formă de rădăcină și implanturi monobloc versatile. Nanocompozitele ceramice nou dezvoltate și materialele din sticlă ceramică bioactivă nanostructurate permit înlocuirea eficientă și superioară a implanturilor pe scară largă pe bază de titan, care agravează afecțiunea de peri-implantită, ce afectează nu numai sănătatea orală și durabilitatea implantului, ci și sănătatea generală a pacienților.

 

Membrii juriului au convenit că se impune acordarea unei atenții sporite tehnologiilor de sănătate, dar au subliniat că în contextul în care există sentimentul că este disponibil mai mult capital, iar accesul la finanțare este mai ușor, este important ca banii să fie direcționați către „companii de bună calitate”, care să poată avea succes, așa cum a subliniat Jonathan Tobin, director de investiții la Brandon Capital Partners.

Sam Miliken-Smith, vicepreședinte al Optum Ventures, a apreciat ca „incitantă” evoluția telemedicinei, un domeniu foarte solicitat în această eră post-pandemică, dar a atras atenția că există un oarecare scepticism în rândul pacienților, care tind să creadă că serviciul nu este de aceeași calitate ca în cazul consultațiilor acordate de medici, de acea provocarea pe care o au în față companiile este să contracareze acest preconcept și să demonstreze contrariul.

Comentând peisajul general al start-up-urilor, Péter Mogyorósi, CEO la Creative Accelerator, a subliniat că acesta este mai matur decât înainte și că „start-up-urile sunt mult mai bine pregătite, înțeleg ce vor și ce se așteaptă de la ei”, iar ca o concluzie cheie, Filipa Fixe, membru executive la Glintt, a sfătuit echipele „să aibă o minte deschisă, să lucreze în parteneriat și să facă multe relații!”.

La rândul său, Tamás Békási și-a exprimat speranța că „odată cu formarea, îndrumarea și cunoștințele pe care le-au primit și conexiunile profesionale pe care le-au dezvoltat pe parcursul programului, echipele vor fi pe drumul cel bun pentru a-și comercializa cu succes ideile”.

 

Cei 15 semifinaliști calificați în bootcamp au fost selectați dintr-un total de 162 startup-uri. Competiția a oferit echipelor participante peste 400 de ore de formare intensivă, networking și mentorat echipelor care au dezvoltat deja un prototip de produs inovativ în domeniul sănătății. Cele 15 startup-uri semifinaliste, anunțate în luna mai, au primit finanțare în valoare de 25.000 euro, training, mentorat individual și oportunitatea de a participa la două bootcamp-uri europene. În plus, echipele selectate au șansa de a face conexiuni importante, de a atrage investitori și de a primi ajutor profesional și financiar pentru a accelera lansarea pe piață a produsului sau a serviciului lor.

După patru luni de program, zece dintre echipe au concurat și în cadrul Marii Finale a Premiilor InnoStars Awards 2021, unde echipa Tully, ocupanta primului loc, a primit o finanțare suplimentară de 25.000 euro, cea de-a doua echipă clasată, Appercell (Ungaria) – 15.000 euro, iar cea de-a treia, Nanoker (Spania) – 10.000 euro.

De-a lungul celor cinci ediții ale Premiilor InnoStars, peste 75 echipe au primit ceea ce numit <un pachet de start>, o combinație de training, networking și finanțare. Toate acestea reprezintă un set de instrumente de bază care accelerează dezvoltarea inovațiilor aflate în stadiu incipient. Există mii de idei promițătoare care ar putea revoluționa asistența medicală sau biotehnologia, dar care pot fi uitate în sertare dacă nu beneficiază de o traiectorie bună, însă InnoStars Awards și-a asumat misiunea de a le descoperi”, a punctat Tamás Békási, coordonatorul EIT Health InnoStars Awards.

El a subliniat însă că „nu am avut niciodată mai multă nevoie de soluții în sistemul de sănătate decât în zilele noastre, referindu-ne la pandemia globală. Covid-19 și impactul său asupra peisajului investițional a fost un subiect fierbinte”.

 

* EIT Health este unul dintre cele mai mari parteneriate public-privat europene în domeniul inovației în sănătate. Cu aproximativ 150 de parteneri, EIT Health este o rețea europeană unică de companii de top, universități, centre de cercetare și dezvoltare, precum și spitale și institute medicale. Rolul EIT Health este de a edifica un ecosistem care să permită dezvoltarea asistenței medicale pentru viitor, astfel încât cetățenii europeni să poată trăi o viață mai lungă și mai sănătoasă. EIT Health susține dezvoltarea profesioniștilor din domeniul sănătății din toată Europa, investind în cele mai performante talente ale Europei și facilitează comercializarea produselor/soluțiilor inovatoare pentru sănătate în cadrul UE. Este una dintre cele mai mari inițiative de sănătate finanțate public și este susținută de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), un organism al Uniunii Europene. Pentru mai multe informații, vizitați: www.eithealth.eu.

 

* Clusterul InnoStars este una dintre cele șapte zone geografice ale EIT Health. Acesta acoperă jumătate din Europa, inclusiv Polonia, Ungaria, Italia și Portugalia, precum și regiuni suplimentare incluse în Schema de inovare regională a EIT – statele baltice, Croația, Slovacia, Republica Cehă, Slovenia, Grecia și România. Acesta este un grup de țări evaluate în Clasamentul European al Inovatorilor (EIS) ca inovatori modești sau moderați. InnoStars se concentrează pe promovarea antreprenoriatului, inovării și educației în domeniul sănătății, vieții sănătoase și  îmbătrânirii active în regiune și pe scăderea decalajului dintre regiunile lider în inovare și regiunile moderat inovatoare.

 

* Schema de inovare regională a EIT (EIT RIS) a fost creată de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT) pentru a reduce decalajul dintre regiunile lider în inovare și acele regiuni care sunt moderat și modest inovatoare. Programul este implementat cu implicarea reprezentanților locali, în România acesta fiind FreshBlood HealthTech. În domeniul sănătății, programul se desfășoară din 2016 și este coordonat de EIT Health InnoStars. Programul încorporează 13 reprezentanțe locale ale EIT Health situate  în 12 țări din Europa de Est, Centrală și de Sud. Aceste reprezentanțe servesc ca puncte de acces la o rețea pan-europeană a celor mai bune universități, companii și proiecte ale acestora. Programul își propune să dezvolte regiunile în care își desfășoară activitatea, descoperind atuurile lor inovatoare unice și să faciliteze pentru inovatorii locali participarea la programe și competiții pan-europene.

 


Adaugati un comentariu


 

*