Statele UE ar putea impune măsuri anti-COVID pentru persoanele care vin din China

29 decembrie 2022 | 0 comentarii |

Comisia Europeană ar putea decide miercuri, 4 ianuarie, o reuniune a reprezentanților statelor membre, pentru a se stabili o abordare coordonată” a unor posibile măsuri față de persoanele care vin din China, după explozia de cazuri din ultima perioadă.

 

La trei ani de la apariţia primelor cazuri de coronavirus în Wuhan (centru), China a pus capăt, brusc, pe 7 decembrie, politicii sale de măsuri drastice împoriva noului coronavirus, cunoscută ca „zero Covid” și a anunțat că, începând cu 8 ianuarie, renunță la carantina obligatorie la sosirea în ţară şi va permite chinezilor să călătorească în străinătate, după ce graniţele ţării au fost menținute închise în mare parte, pentru restul lumii, de la debutul pandemiei.

După renunțarea la restricții, numărul persoanelor infectate cu COVID-19 a crescut în China în ritm alarmant, iar spitalele au fost copleşite de o avalanșă de pacienţi, majoritatea vârstnici, iar multe farmacii au rămas fără medicamente. Deşi guvernul a sistat publicarea numărului cazurilor zilnice, oficiali ai mai multor oraşe estimează că milioane de persoane au fost infectate recent. Președintele Chinei a cerut măsuri pentru a „proteja în mod eficient vieţile oamenilor”. Deși recunoaște căsuntem încă într-un moment dificil”, Xi Jinping susține că lumina speranţei este în faţa noastră”.

 

Ca măsură de precauţie, mai multe ţări europene, Statele Unite şi Japonia au anunţat că vor solicita teste COVID negative pasagerilor care sosesc din China, iar Canada, Maroc, India și Malaezia le-au urmat exemplul.

În același timp, executivul european a convocat pentru miercuri, 4 ianuarie, reprezentanţii ministerelor Sănătăţii din statele membre, pentru a discuta despre posibile măsuri comune care se vor aplica în toate statele membre, pentru  „o abordare europeană coordonată” față de situaţia din China. Beijingul susține că restricţiile impuse deja de unele ţări ale Uniunii Europene, precum Franța și Italia, sunt „discriminatorii” şi „nefondate”.

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) consideră însă că introducerea unei testări obligatorii pentru depistarea COVID-19 în Uniunea Europeană pentru călătorii care sosesc din China este „nejustificată” și a transmis, printr-un comunicat, că, atâta timp cât țările UE „au niveluri de imunizare şi de vaccinare relativ ridicate” şi „variantele care circulă în China se află deja în UE”.

 

Experţi în domeniul sănătăţii au avertizat că o creştere accelerată a numărului de cazuri Covid-19 în China, după ridicarea tuturor restricțiilor, ar putea crea un context favorabil pentru apariţia unor noi variante de coronavirus.

Peste 130 de subvariante ale variantei Omicron au fost depistate în China în decursul ultimelor trei luni, a declarat săptămâna trecută, Xu Wenbo, directorul institutului pentru controlul virusurilor de la Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din China. El a dat asigurări că spitalele din China colectează mostre de la pacienţi şi încarcă informaţiile într-o nouă bază de date naţională, care va permite autorităţilor supravegherea noilor tulpini în timp real.

Directorul Institutului de sănătate globală din cadrul Universităţii din Geneva, Antoine Flahault, susține însă că peste 500 de noi subvariante Omicron au fost identificate în ultimele luni și fiecare nouă infectare creşte şansele unei mutaţii a virusului. „Faptul că 1,4 miliarde de persoane sunt expuse brusc la SARS-CoV-2 creează evident condiţii propice pentru apariţia variantelor”, a spus el.

 

În România, până la data de 25 decembrie 2022 au fost confirmate 9.804 cazuri cu varianta Omicron (VOC), din care la 2.987 a fost detectată subvarianta BA.2 (30%).

De la 28 noiembrie, de când a încept să se administreze vaccinul împotriva variantei Omicron la noi în țară, 4.208 români și-au administrat vaccinul combinat Pfizer Omicron, din care 1.971 numai în ultima săptămână.

De la debutul perioadei de vaccinare anti-+COVID, 16.903.644 de doze au fost administrate în România, 8.140.420 de persoane fiind vaccinate cu o singură doză, 8.129.452 de persoane cu schmeă completă, 26.302.162 de persoane vaccinate cu doză de rapel și 22.120 de persoane vaccinate cu doza a 4-a.

 


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*