Știi și câștigi sănătate: Bolile gastrice, cardiace și reumatismale se acutizează toamna

6 septembrie 2021 | 0 comentarii |

Toamna admirăm spectacolul de culori al frunzelor copacilor și ne bucurăm de roadele pomilor fructiferi, ale viilor și ale recoltelor, dar vine și cu schimbări (uneori bruște) de temperatură și presiune atmosferică, cu ploi și vânt, se micșorează perioada de expunere la lumină, iar organismului îi trebuie o perioadă de adaptare pentru a face față noilor condiții atmosferice. Copiii, bătrânii şi persoanele care suferă de boli cronice sunt cei mai afectaţi de schimbările de temperatură, dar simptomele diferă de la o persoană la alta şi sunt agravate de anumiți factori.

Infecțiile respiratorii (guturai, gripă, bronșite, crize de astm bronșic, pneumonie) sunt cele mai frecvente și pot fi cauzate de peste 200 de tipuri de virusuri. Afecțiunile alergice, infecțiile urogenitale (în special la femei), astenia și depresiile sunt, de asmmene, afecțiuni caracteristice toamnei. Problemele cardiace, ulcerele şi bolile reumatismale îşi agravează simptomele odată cu venirea toamnei și despre ele vom vorbi astăzi… 

 

Insuficiența cardiacă poate reprezenta o gravă amenințare pentru persoanele ce suferă de afecțiuni cardiovasculare, în lunile de toamnă. În procesul de adaptare la noile condiții de mediu, organismul poate suprasolicita sistemul cardiovascular, cauzând consecințe serioase, fie că se manifestă acut sau cronic.

Boala cronică se manifestă prin respirație scurtă (dispnee); oboseală și extenuare; edeme la nivelul picioarelor, gleznelor, tălpilor; bătăi rapide sau neregulate ale inimii; reducerea abilității de a efectua exerciții fizice; tuse persistentă sau respirație șuierătoare; creșterea în volum a abdomenului (ascită); creșterea bruscă în greutate cauzată de retenția de lichide; lipsa apetitului alimentar și greața; dificultăți de concentrare.

În insuficiența cardiacă acută, simptomele sunt similare cu cele ale insuficienței cronice, dar mult mai severe și cu debut brusc și agravare rapidă. Pacienții se confruntă cu o respirație rapidă și neregulată (palpitații); dispnee bruscă și severă și atac de tuse cu expectorație spumoasă, deschisă la culoare; durere în piept – în cazul în care insuficiența este provocată de un atac de inimă.

Principalii factori de risc sunt hipertensiune arterială; boala coronariană; atacul de inimă; aritmia; diabetul și unele medicamente indicate în tratarea acestuia; apnee de somn; anumite defecte congenitale cardiace; virusuri (infecții viarale); abuzul de alcool; afecțiuni ale rinichilor.

În funcție de simptome, tratamentul presupune, de regulă, o combinație de medicamente, cum ar fi enzime de conversie a angiotensinei; blocanți ai receptorilor angiotensinei II; beta-blocante; diuretice; antagoniști ai aldosteronului.

 

Ulcerul gastroduodenal reprezintă o leziune la nivelul mucoasei stomacului sau duodenului și poate apărea la orice vârstă, însă este preponderent la tineri. Boala survine atunci când concentraţia de acid clorhidric este ridicată şi interacţionează cu factorii de apărare ai mucoasei gastroduodenale. Ulcerul are caracter sezonier şi se acutizează în special primăvara şi toamna. Simptomele se agravează în special dimineaţa şi seara şi se manifestă prin puseuri de durere însoţite uneori de greaţă şi vărsături. Durerile abdominale sunt de cele mai multe ori violente şi se manifestă de obicei la 30-60 de minute după servirea mesei și, uneori, noaptea când stomacul este gol.

Printre cauzele de apariţie ale ulcerului se numără igiena defectuoasă, consumul exagerat de carne prost prelucrată, alimentaţia haotică, stresul, anumite boli cronice, factori genetici, infecția bacterianăcu Helicobacter pylori, administrarea medicamentelor antiinflamatorii şi igiena dentară deficitară, susţin medicii de specialitate.

Tratamentul ulcerului diferă de la o persoană la alta, de aceea este important ca bolnavul să se prezinte la medic dacă regăseşte simptomele menţionate anterior. Medicii sunt de părere că ulcerul necesită în primul rând o schimbare a stilului de viaţă, de aceea se recomandă ca bolnavul să renunţe la alcool, fumat, la mâncărurile grase şi condimentate. Tratamentul cu antibiotic este indicat tuturor pacienților ce prezintă infectie cu Helicobacter Pylori (bacterie prezentă la aproximativ 85% dintre pacienții cu ulcer gastric), terapia anti-ulcer (Anti H2, Omeprazol) este recomandată pentru ameliorarea simptomelor și facilitarea vindecării, „ulcerul rebel” (rezistent la tratament medical) necesită combinarea inhibitorilor de secreție acidă cu antiobiotice. Tratamentul chirurgical este rar abordat, în situațiile în care ulcerul nu se vindecă după administrarea corectă a medicației și schimbarea stilului de viață, și/sau apar complicații ce pun în pericol viața pacientului.

 

Afecțiunile reumatice, cum ar fi artrita, sunt foarte comune în sezonul de toamnă, cauzând creșterea sensibilității și dureri articulare în urma expunerii la temperaturi mai scăzute. Aceste afecțiuni sunt caracterizate prin inflamații (înroșire și încălzire, inflamare și durere) și pierderea funcțiilor unuia sau mai multor structuri conectoare sau de suport ale organismului: articulații, tendoane, ligamente, oase și mușchi.

Simptomele comune includ durere, inflamare și rigiditate, iar unele afecțiuni reumatice pot implica și anumite organe interne. Potrivit ghdurilor de diagnostic, există peste 100 de boli reumatice, între care cele mai frecvente sunt:

Osteoartrita este cel mai comun tip de artrită și afectează în prima fază cartilajul, putând cauza durere articulară sau rigiditate. Dizabilitățile apar de cele mai multe ori în situațiile în care boala afectează coloana sau articulațiile care susțin greutatea corpului (genunchi, șolduri).

Artrita reumatoidă este o boală frecventă ce afectează membrana sinovială ce delimitează articulațiile, manifestându-se prin durere, rigiditate, inflamare, degradarea articulației și pierderea funcțiilor acesteia.

Artrita reumatoidă juvenilă este cea mai comună formă a artritei în perioada copilăriei, cauzând durere, rigiditate, inflamare și pierderea funcțiilor articulației; poate fi asociată cu erupții cutanate sau febră și poate afecta diferite părți ale corpului.

Fibromialgia este o afecțiune cronică ce cauzează durere la nivelul țesutului care asigură suportul și mișcarea oaselor și a articulațiilor. Durere, rigiditate și puncte sensibile apar la nivelul mușchilor și tendoanelor, în special la nivelul gâtului, splinei, umerilor și șoldurilor.

Sclerodermia, cunoscută și sub denumirea de scleroză sistemică, afectează pielea, vasele de sânge și articulațiile dar și unele organe interne: plămânii și rinichii. Afecțiunea presupune o producție excesivă și anormală de colagen la nivelul pielii și organelor interne.

 

Spondiloartropatia reprezintă un grup de afecțiuni reumatice care afectează în special coloana vertebrală. O formă comună – spondilita anchilozantă – nu afectează doar coloana, ci și șoldurile, umerii și genunchii, tendoanele și ligamentele din jurul oaselor și articulațiile inflamându-se și cauzând durere și rigiditate.

Guta este un tip de artrită care rezultă în urma depozitării excesive de acid uric în sânge (hiperuricemie).

Artrita infecțioasă este provocată de agenți infecțtioși (bacterii, virusuri). Artrita cu parvovirus și artrita gonococică sunt două tipuri de artrită infecțioasă. În cazul acestui tip de artrită, diagnosticarea precisă și tratamentul antibiotic sunt cruciale în eliminarea infecției și minimizarea degradărilor la nivel articular.

Polimialgia reumatică implică tendoanele, mușchii, ligamentele și țesuturile din jurul articulației. Simptomele includ adesea durere și rigiditate matinală la nivelul umerilor, șoldurilor, gâtului și spatelui.

Artrita psoriazică apare în cazul pacientilor cu psoriazis, putând afecta articulațiile din orice zonă a corpului, de la articulatiile mici ale mâinii până la cele intervertebrale.

Burșita este o inflamație a bursei – sac mic cu fluid care căptușește și lubrefiază zona în care elementele articulare (inclusiv os, tendon, ligament, muschi sau piele) se freacă una de alta.

Tendinita presupune inflamarea tendoanelor (cordoane dure de țesut care conectează mușchii de oase) cauzată de suprasolicitare, injurii sau afecțiuni reumatice. Tendinita produce durere și sensibilitate și poate restricționa mișcarea articulațiilor învecinate.

Băile calde, acupunctura, antiinflamatoarele, analgezicele și simpla evitare a plimbărilor în condiții de vreme rece și/sau ploaie sunt măsuri ce pot ajuta la prevenirea și ameliorarea simptomelor bolilor reumatice. Tratamentele specifice vor fi stabilite și recomandate numai de medicul specialist.

 

* Informațiile din acest articol au caracter informativ și nu înlocuiesc consultul medical sau recomandările medicului specialist. 

 


Adaugati un comentariu


 

*